Leurda, proprietatile „usturoiului salbatic”

Leurda proprietatile usturoiului salbatic
leurda-proprietati.jpg

Leurda, proprietatile usturoiului salbatic un articol din Categoria Articole utile. Vazi, care sunt cele mai importante 8 proprietati ale leurdei.

Leurda sau cum i se mai spune in popor „usturoiul salbatic” sau usturoita, datorita aromei asemanatoare cu cea a usturoiului, este o planta erbacee, perena, cu semnificative proprietati curative.

Denumita si „usturoiul sau ceapa ursului„, deoarece cand se trezesc ursii din hibernare, primul lucru pe care il fac, este sa manance leurda, care le curata sangele, revigoreaza organismul slabit de peste iarna si ii umple de puteri.

Denumirea stiintifica pe care o poarte mult indragita leurda este Allium ursinum, face parte din Familia Alliaceae.

Leurda, unde creste si de cand este cunoscuta…

Este o planta de primavara, creste in perioada martie-iunie, insa infloreste in luna aprilie, dupa care nu mai este recomandat de a fi consumata.

Poate atinge inaltimea de pana la 50 cm, frunzele sunt lungi si lucioase, de un verde intens, iar florile sunt de culoare alba in forma de stea, grupate in inflorescente in forma de umbrela.

Raspandita in toata Europa, mai ales, in Est si Caucaz, dar si in tarile mediteraniene si cele scandinave, apreciata, pentru proprietatile sale curative, este, pe larg, folosita in gastronomie.

Este o planta salbatica, nu de cultura, iubitoare de umbra si umezeala, de aceea, este des intalnita in paduri, la umbra copacilor, in munti sau pe langa paraie.

Se recomanda a se consuma leurda, mai alas, in stare cruda in: salate sau alte mancaruri, pana ce planta infloreste, ca dupa aia frunzele devin mai aspre si mai fibroase, greu de mancat.

Cunoscuta si folosita de peste 5000 de ani, la inceput in medicina traditionala, datorita proprietatilor sale curative, apoi, cu trecerea timpului, a inceput sa fie pe larg folosita si in gastronomie.

Drept dovada a faptului ca Leurda este cunoscuta de mai bine de 5000 de ani stau sapaturile arheologice efectuate in muntii Alpi, unde au fost descoperite resturi de leurda ce dateaza din neolitic.

In vechile tratate de medicina, printre care cele ale medicului grec Deoscoride, se vorbeste despre efectul puternic depurativ al leurdei asupra sangelui, rinichilor si a tractului digestiv.

Leurda, care sunt 8 cele mai importante proprietati ale leurdei?

Leurda este una dintre cele mai timpurii surse de vitamine si minerale de care are nevoie ornanismul nostru primavara, de aceea este recomandat sa consumam leurda, mai ales, in stare cruda.

Frunzele, lastarii si bulbii au o aroma si un puternic gust de usturoi, acest fapt se datoreaza prezentei in continutul sau al glicoizilor alinoici si a uleiurilor esentiale.

Este o planta timpurie bogata in:

  • vitamine C, A, vitamenele din grupul B;
  • minerale: calciu, cupru, fier, fosfor, magneziu, natriu;
  • proteine;
  • saruri minerale;
  • fructoza;
  • uleiuri volatile etc.

Proprietati si intrebuintari naturiste

Saraca in calorii – 35 kcal per 100 g – este indicata in cazul dietelor si a curelor de slabire, totodata, printre proprietatile sale pot fi enumerate urmatoarele:

  • curata sangelesi ficatul de toxinele acumulate pe perioada sezonului rece;
  • creste pofta de mancare, secretia sucurilor gastrice si imbunatateste functionarea stomacului;
  • are proprieteti antibacteriene, antiparazitare si antifungice;
  • impiedica formarea colesterolului in sange;
  • stimuleaza sistemul cardio-vascular si reduce tensiunea arteriala;
  • normalizeaza metabolismul;
  • este eficienta in tratarea tusei, bronsitei si a reumatismului;
  • este recomandata in cazul anemiei;
  • contribuie la cresterea, dezvoltarea si regenerarea tesuturilor.

Tinctura de leurda: 200 gr. frunze de leurda, le spalam bine sa nu aiba pamant, apoi le tocam fin sau le mixam si le punem intr-un borcam.

  • Turnam peste 500 ml alcool, amestecam si inchidem ermetic capacul, acoperim borcanul si il ducem la un loc intunecos, pentru 12-14 zile;
  • Dupa ce s-au scurs cele doua saptamani, strecuram tinctura rezultata si o repartizam in sticlute inchise la culoare, pe care le tinem la frigider;
  • Datorita faptului ca tinctura de leurda are un miros intepator, de usturoi, este indicat sa adaugati cateva picaturi de ulei esential, de orice fel.

Mod de utilizare: se recomanda a se administra 15 picaturi de tinctura, adaugate in apa sau ceai, de 2-3 ori pe zi.

  • Este recomandat ca in fiecare primavara sa timen o cura, pe baza de leurda, timp de 2 saptamani, menita sa ne purifice sangele si ficatul.
  • In ciuda faptului ca are un gust pronuntat de usturoi, leurda, este o planta usoara si, care este asimilata cu usurinta de catre ficatul nostru.

Ceai de leurda: 1-2 linguri de frunze tocate, peste care se toarna 1 pahar de apa fiarta si se lasa la infuzat cca 10-15 min. Se poate prepara ceai si din frunze uscate, insa prin uscare frunzele isi pierd din calitati.

leurda propretatile usturoiului salbatic articol
proprietati-leurda.jpg

Intrebuintari in gastronomie

In gastronomie leurda este folosita in totalitate, atat frunzele si lastarii, cat si bulbul, propriu – zis.

Frunzele si lastarii sunt folositi in: salate, supe, sosuri, ciorbe, in produsele de panificatie (in Germania se coace paine cu leurda), sosul pesto (in loc de busiuoc).

In Cecenia si Ingusetia se prepara un fel traditional de supa – honk -, pe baza de lapte, leurda, unt topit, sare si condimente, care se serveste, mai ales, in cazul tusei.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Leurda, proprietatile usturoiului salbatic -, dati-ne un Share/Like! Multumim! Va recomandam sa vedeti si alte doua articole ale noastre:

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...