Mancare de cartofi cu ciuperci si capere

mancare-de-cartof.jpg

Mancare de cartofi cu ciuperci si capere din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Cum sa faci cea mai delicioasa Mancare de cartofi cu ciuperci si capere, de post, gustoasa si satioasa. Un deliciu! Gasesti aici reteta completa cu poze, explicatii, precum si, pasi de urmat in a o pregati.

Pentru ca suntem in postul Craciunului, alimentatia  noastra nu trebuie sa se rezume doar la fasole si cartofi, cum, de obicei, se obisnuieste, in mediul rural, asa ca, va propun se incercati cea mai gustoasa reteta de Mancare de cartofi cu ciuperci si capere, de post, care ne va ajuta sa trecem cu usurinta peste grelele zile de post, cand suntem in pana de idei si nu mai stim ce sa mai gatim.

Putin despre Capere…

Caperele sunt mugurii si fructele, proriu-zise, ale arbustului Capparis spinosa cunoscut de mii de ani, originar din Africa de Nord si Sudul Europei, mult apreciate in gastronomie si medicina traditionala, pentru calitatile sale nutritive si gustative, gust usor picant si aroma asemanatoare cu cea a mustarului.

Sarace in calorii doar 14 kcal/100 gr, bogate in vitamine A, C, P, PP si minerale calciu, fier, iod, magneziu, mangan etc.,  proteine vegetale, antioxidanti, dar si, datorita uleiului de mustar din compozitie, caperele, sunt recomandate in cazul dietelor si curelor de slabire. Daca vreti sa aflati mai multe despre Capere si importanta acestora in dieta noastra de zi cu zi, atunci dati click aici.

Putin despre post…

Postul este retinerea de la alimentele de dulce, pe langa conotatia spirituala, postul este un bun prilej de detoxifiere a organismului. Insa, in niciun caz nu trebuie sa tinem post, ca sa slabim. La fel, cum nu trebuie sa confundam Dieta cu Postul!!!
Dieta este un regim alimentar special, recomandata in cazul unor maladii, fie pentru mentinerea silietei, pe cand, Postul reprezinta, cum am spus si mai sus, retinerea totala sau partiala de la consumarea alementelor de „dulce” sau de „fruct„, cum se mai zice in popor, dar si de la barfa. Deci, pe langa abtinerea de la mancarea de dulce, trebuie sa fim mai smeriti si sa ne abtinem de la barfa, ganduri rele, certuri, pofte, dusmanie si ura, ca degeaba tii post, daca iti barfesti semenii.
Cand tinem post, nu trebuie sa ne infometam pana la epuizare, ci sa avem un meniu bine stabilit si, cat mai divesificat si echilibrat posibil, combinand produsele in asa fel, incat sa ii oferim organismului nostru aportul necesar de vitamine si menerale. Totodata, trebuie sa consumam, intre mese, cat mai multe fructe si legume, pentru a mentine sistemul imunitar in norma.

Cum sa face Mancare de cartofi cu ciuperci si capere?

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 ceapa medie;
  • 1 ardei gras/gogosar mediu;
  • 500 g ciuperci/ 1 conseva ( am folosit ciuperci de la conserva);
  • 1 ligura cu varf de capere;
  • 1 lingurita de boia dulce;
  • 300 ml apa de la robinet;
  • 100 ml bulion;
  • l lingura ulei de masline;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 legatura de marar verde

Mod de preparare

1. Mai inatai, se pregatesc legumele, se curata, spala si se toaca dupa cum urmeaza: ceapa si ardeiul gras – cubulete; ciupercile se taie in doua, apoi se feliaza, iar cartofii se taie in 4. Se calesc, legumele, (ceapa, morcovul, ardeiul gras si caperele) in uleiul de masline cca 3-4 min sau pana ceapa devine sticloasa, aveti grija sa nu ardeti ceapa, ca va capata un gust amar, apoi adaugam ciupercile.

mancare-de-cartofi.jpg
  • Deoarece ciupercile lasa multa apa, mai bine este sa le adaugam la sfarsit, pentru ca, daca le adaugam la inceput, atunci legumele nu se vor cali, ci vor fierbe.

2. Cand legumele s-au calit, adaugam boiaua si amestecam bine, sa nu se arda, dupa care, adaugam cartofii taiati dupa preferinta fiecaruia, amestecam.

mancare-de-cartofi.jpg
3. Adaugam:  sarea, piperul negru, foaia de dafin si apa, acoperim ceaunul cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu pana cartofii sunt pe jumatate fierti.

mancare-de-cartofi.jpg

4. Cand cartofii sunt aproape fierti, adaugam bulionul, pentru un gust mai bogat, dar si, pentru culoare, lasam sa mai fiarba alte 3-5 min., la foc mic. La final, adaugam mararul tocat, lasam sa dea un clocot, apoi oprim aragazul; acoperim oala cu capacul si lasam sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de servire, va avea un gust mult mai bun.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Lasă un răspuns