Articol rodia benefiiciile fructului vietii

Rodia, beneficiile „fructului vietii”

Articol rodia benefiiciile fructului vietii
rodia-beneficiile.jpg

Rodia, beneficiile fructului vietii un articol din Categoria Articole utile. Afla, care sunt cele mai importante 14 beneficii ale comsumului de Rodie de care, cu siguranta, nu stiai.

Rodia sau fructul vietii este un fruct cu un gust inconfundabil, dulce-acrisor, bogat in vitamine si minerale, si sarac in calorii (83 Kcal per 100 gr), deci nu ingrasa. De fapt, Rodie este denumit fructul, pe cand, arborele poarta numele deRodiu sau Rodier.

Rodia, scurt istoric despre acest fruct minunat…

Rodierul este este un arbore mic, foios ce poate ajunge pana la inaltimea de 2-6 m., cunoscut, cultivat si apreciat pentru gustul sau dulce-acrisor inca de pe vremurile biblice.
Pe teritoriul actualei Armenii au fost gasite resturi de rodie, mai exact, seminte, care dateaza aproximativ din anul 1000 î.e.n. In prezent, Rodia este unul dintre simbolurile nationale ale Armeniei, reprezentand fertilitatea, abundenta si casatoria.
Pana si in mormantul servitorului Reginei egiptene Hatshepsut Djehuty – a fost gasita o rodie mare, uscata. Pana si provincia antica Granada (Spania) ii poarta numele; nume ce i-a fost dat in perioada ocupatiei maure, pana atunci numindu-se Elybirge.
Originar din Persia (Iranul de azi), rodierul, este cultivat pe scara larga in: Iran, Asia Centrala, Caucaz (Armenia, Azerbaijan, Georgia), India si Africa. Dar mai este cultivat si in California si Arizona, gratie faptului, ca in anul 1769 rodierul a fost introdus in California de catre colonistii spanioli.
Rodia beneficiile fructului vietii articol
rodia-beneficiile-fructului.jpg
Denumire stiintifica pe care o poarta rodia estePunica granatum. DinGenul Punica fac parte doar de doua soiuri, anume:
  • Punica granatum si
  • Punica protopunica.

Cu toate ca in natura exista mai multe specii de rodie, care difera dupa gust si culoare.

Este mentionata chiar si in Biblie…

Rodia este mentionata si in Exod (28:33-34) indemna ca rodiile sa fie reprezentate pe roabele preotilor evrei, dar si in Coran de 3 ori rodia (6:99, 6:141, 55:068), si anume: de doua ori ca exemplu de lucruri bine create de catre Allah si o data, ca fiind fructul gasit in gradina Edenului.
Chiar si in mitologia greaca, gasim o referire la rodie, si anume, Mitul Persefonei (fiica lui Zeus a Demetrei), zeita care stapaneste pe timpul iernii lumea umbrelor, fiind insa pe timpul verii zeita fertilitatii.
Se spune ca Persefona a fost rapita de catre Hades, zeul infernului, si obligata sa-i fie sotie. Potrivit mitului, regula ursitoarelor (Fates) era ca oricine ar fi consumat mancare sau bautura din infern sa fie menit sa petreaca o vesnicie acolo.
Pe timpul cat a fost prizoniera lui Hades, Persefona a fost pacalita de catre acesta, incat a mancat 4 seminte de rodie si, datorita acestui fapt, era obligata sa locuiasca 4 luni pe an in infern, alaturi de sotul sau, Hades.
Totodata, rodia era emblema personala a imparatului roman Maximilian I si al Caterinei de Aragon (fiica regelui Ferdinand de Aragon si a reginei Isabella de Castilla. )

Rodia, valori nutritionale

Rodia, fructul propriu-zis, are o forma hexagonala rotunjita si 7 – 12 cm in diametru; este acoperit de o coaja groasa, de regula, de culoare rosie, insa poate fi si de un rozaliu pal, importanta ca semintele sa fie rosii.
Poate contine de la 400 pana la 700 de seminte, reprezinta placentatia parietala. Pulpa ce le inconjoara, numita fruct fals, de culoarerubiniu-inchisa, dar poate fi si mai deschisa, este singura comestibila.
Bogata in antioxidanti, contine de 3 ori mari multi antioxidanti decat vinul rosu, ceaiul verde si cafeaua, datorita acestui fapt, rodia este capabila sa lupte diverse boli si cu efectele imbatranirii, impiedicand distrugerea tesuturilor odata cu inaintarea in varsta..
Saraca in calorii, insa bogata in:
  • vitamine: C (100 ml suc de rodie asigura 16 % DZR pentru un adult, adica putin peste 10 mg), B5 (acid pantotenic), B6, B12, E si A;
  • minerale: fier (cca 0.3 mg),calciu, magneziu, potasiu, iod, fosfor, kaliu;
  • fibre naturale (3-4 g);
  • antioxidanti etc.

Sucul de rodie contine:

  • intre 8 si 20 % de zaharuri naturale (glucoza si fructoza);
  • pana la 10 % saruri;
  • taninuri;
  • 15 aminoacizi, 6 dintre care se gasesc doar in carne si sunt vitali pentru om. Din acest motiv, rodia este indicata persoanelor, care au renuntat definitiv la carne, mai exact, vegetarienilor.
Rodia beneficiile fructului vietii
rodia-beneficiile-fructului.jpg

Rodia, beneficii

Printre beneficiile rodiei, pot fi enumerate urmatoarele, si anume:
  • intareste sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamina C (cca 10 mg) care contribuie la formarea de noi anticorpi in organism;
  • contribuie la digestie, datorita continutului ridicat de fibre naturale si creste pofta de mancare;
  • contribue la formarea eritrocitelor (celule rosii) din sange si la producerea hemoglobinei, ajutand in acest fel la coagularea sangelui;
  • intareste peretii vaselor de sange, reducand considerabil riscul spargerii lor;
  • apara organismul uman impotriva cancerului;
  • scade nivelul colesterolului din sange indepartand, astfel, riscul formarii chiagurilor de sange si reduce treptat tensiunea arteriala;
  • are efecte antivirale si antibacteriene;
  • imbunatateste oxigenarea creerului fatului si de aceea este recomandat gravidelor;
  • reduce factorii de risc impotriva bolilor cardiace;
  • previne aparitia bolii Alzheimer;
  • reduce efectele imbatranirii si distrugerea tesuturilor;
  • sucul de rodie este eficient in tratarea anemiei, aterosclerozei si a durerilor de cap;
  • este eficienta in tratarea artrozei (10 % din polulatie sufera de artroza);
  • ajuta in cazul: tusei, racelii, astmului brosic, anginei si a malariei etc.

Precautii

  • Rodia nu este indicata persoanelor care sufera de: constipatie, hemoroizi ori fisuri anale;
  • Coaja de rodie contine pana la 0,5 % de alcoloizi toxici;
  • De asemenea, si scoarta rodierului este toxica, nu trebuie facut abuz;
  • Sucul de rodie contine multe saruri, care pot irita stomacul si afecta smaltul dintilor, de aceea, este recomandat sa fie diluat cu putina apa, pentru a diminua impactul;

Intrebuintare

  • De la rodie se foloseste, practic, totul, atat coaja, semintele, cat si scoarta rodierului, din care sunt facute diverse preparate medicamentoase, precum: ceaiuri, tincturi, decocturi, care sunt folosite in tratarea diverselor maladii ca: diareea, stomatita, in cazul arsurilor si a zgarieturilor, conectivitei etc.
  • De asemenea, rodia este folosita si in industria cosmetica, mai mult coaja.
Rodia se poate consuma atat in stare cruda – pulpa semintelor -, ca atare, in diverse salate, cat si, sub forma de: suc, sirop, sirop-concentrat, care este folosit la prepararea diverselor feluri de mancare in bucataria persana, dulceata etc.
De asemenea, este folosita mult la gatit: in salate, sosuri si tocanite; se potriveste de minune cu carnea de pasare: rata si gasca, deoarece da un gust dulce – acrisor preparatelor.
Este pe larg folosita in bucatariile traditionale iraniana, indiana si cea turcesca, in special, siropul si siropul – concentrat de rodie, care dau o aroma si un gust cu totul speciale preparatului.
Din florile de rodie, care contin o cantitate semnificativa de pigment rosu – inchis, se fabrica coloranti naturali, care sunt folositi, pe larg, la vopsirea tesaturilor naturale, precum: lana, bumbacul si inul.

Din seminte, care sunt bogate in vitaminee F si E si, care sunt un remediu eficient in stimularea stomacului „lenesi”,dupa ce este stors pretiosul ulei, se fabrica faina, care este folosita ca hrana pentru animale.

Acum, ca tot suntem in plin sezon rece, nu ezitati sa consumati rodii, pentru a va intari sistemul imunitar, care va va feri de virozele sezoniere.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Rodia, beneficiile fructului vietii -, dati-ne un Share! Multumim!Totodata, va recomandam sa vedeti si articolul nostru Lamaia, proprietati si intrebuintari.

Atentie! Inainte de a incepe orice tratament naturist cereti sfatul unui medic specialist!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...