Rodia, beneficiile fructului vietii un articol din Categoria Articole utile. Afla, care sunt cele mai importante 14 beneficii ale comsumului de Rodie de care, cu siguranta, nu stiai.
Rodia sau fructul vietii este un fruct cu un gust inconfundabil, dulce-acrisor, bogat in vitamine si minerale, si sarac in calorii (83 Kcal per 100 gr), deci nu ingrasa. De fapt, Rodie este denumit fructul, pe cand, arborele poarta numele de Rodiu sau Rodier.
Rodia, scurt istoric despre acest fruct minunat…
- Punica granatum si
- Punica protopunica.
Cu toate ca in natura exista mai multe specii de rodie, care difera dupa gust si culoare.
Este mentionata chiar si in Biblie…
Rodia, valori nutritionale
- vitamine: C (100 ml suc de rodie asigura 16 % DZR pentru un adult, adica putin peste 10 mg), B5 (acid pantotenic), B6, B12, E si A;
- minerale: fier (cca 0.3 mg), calciu, magneziu, potasiu, iod, fosfor, kaliu;
- fibre naturale (3-4 g);
- antioxidanti etc.
Sucul de rodie contine:
- intre 8 si 20 % de zaharuri naturale (glucoza si fructoza);
- pana la 10 % saruri;
- taninuri;
- 15 aminoacizi, 6 dintre care se gasesc doar in carne si sunt vitali pentru om. Din acest motiv, rodia este indicata persoanelor, care au renuntat definitiv la carne, mai exact, vegetarienilor.
Rodia, beneficii
- intareste sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamina C (cca 10 mg) care contribuie la formarea de noi anticorpi in organism;
- contribuie la digestie, datorita continutului ridicat de fibre naturale si creste pofta de mancare;
- contribue la formarea eritrocitelor (celule rosii) din sange si la producerea hemoglobinei, ajutand in acest fel la coagularea sangelui;
- intareste peretii vaselor de sange, reducand considerabil riscul spargerii lor;
- apara organismul uman impotriva cancerului;
- scade nivelul colesterolului din sange indepartand, astfel, riscul formarii chiagurilor de sange si reduce treptat tensiunea arteriala;
- are efecte antivirale si antibacteriene;
- imbunatateste oxigenarea creerului fatului si de aceea este recomandat gravidelor;
- reduce factorii de risc impotriva bolilor cardiace;
- previne aparitia bolii Alzheimer;
- reduce efectele imbatranirii si distrugerea tesuturilor;
- sucul de rodie este eficient in tratarea anemiei, aterosclerozei si a durerilor de cap;
- este eficienta in tratarea artrozei (10 % din polulatie sufera de artroza);
- ajuta in cazul: tusei, racelii, astmului brosic, anginei si a malariei etc.
Precautii
- Rodia nu este indicata persoanelor care sufera de: constipatie, hemoroizi ori fisuri anale;
- Coaja de rodie contine pana la 0,5 % de alcoloizi toxici;
- De asemenea, si scoarta rodierului este toxica, nu trebuie facut abuz;
- Sucul de rodie contine multe saruri, care pot irita stomacul si afecta smaltul dintilor, de aceea, este recomandat sa fie diluat cu putina apa, pentru a diminua impactul;
Intrebuintare
- De la rodie se foloseste, practic, totul, atat coaja, semintele, cat si scoarta rodierului, din care sunt facute diverse preparate medicamentoase, precum: ceaiuri, tincturi, decocturi, care sunt folosite in tratarea diverselor maladii ca: diareea, stomatita, in cazul arsurilor si a zgarieturilor, conectivitei etc.
- De asemenea, rodia este folosita si in industria cosmetica, mai mult coaja.
Din seminte, care sunt bogate in vitaminee F si E si, care sunt un remediu eficient in stimularea stomacului „lenesi”, dupa ce este stors pretiosul ulei, se fabrica faina, care este folosita ca hrana pentru animale.
Acum, ca tot suntem in plin sezon rece, nu ezitati sa consumati rodii, pentru a va intari sistemul imunitar, care va va feri de virozele sezoniere.
!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Rodia, beneficiile fructului vietii -, dati-ne un Share! Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si articolul nostru Lamaia, proprietati si intrebuintari.