Blinele cu gem de cirese reteta traditionala din Basarabia

Blinele cu gem de cirese

Blinele cu gem de cirese reteta traditionala din Basarabia
blinele_cu_gem_de_cirese.jpg

Blinele cu gem de cirese reteta bunicii veche de peste 100 de ani din Categoria Mic dejun. Afla, cum poti sa faci cele mai bune Blinele cu gem de cirese pufoase ca la mama acasa – micul dejun ideal.

Ce poate fi mai bun la micul dejun, decat niste blinele cu gem de cirese, servite alaturi de un ceai negru infuzat la ceainic. Blinelele, oladiy sau nalangate sunt o specialitate a bucatariilor traditionale rusesti si ucrainene, probabil, cu cele mai vechi radacini.

Scurt despre aparitia blinelelor/nalangatelor…

La inceputuri, blinelele,  erau facute doar de cei saraci, ca aveau in casa faina, oua, zer sau lapte batut si dulceata din belsug, insa cu timpul au devenit foarte populare, fiind nelipsite de pe mesele bogatasilor (mosierilor).
Mai ales, la micul dejun sau la cina si, care erau servite alaturi de omniprezentul ceai negru rusesc infuzat la samovar sau ceainic a carui servire era un adevarat ritual respectat cu strictete.
Pe atunci nu erau dulciuri, iaurturi sau alte gustari, cum sunt in zilele noastre, insa copiii voiau sa rontaie ceva, asa ca bunicutele de pe la tara inventive fiind au creat aceasta reteta simpla, din ingrediente simple si accesible oricui si, care tinea de foame copiilor zburdalnici de pe atunci.
In prezent, se gatesc mai peste tot in spatiul ex-sovietic, unde sunt servete la micul dejun sau la cina alaturi de o cana de ceai negru infuzat la ceainic. In sudul Basarabiei sunt numite nalangate.
Blinele sunt diferite de clasicile clatite, sunt mult mai mici ca si dimensiune si au un cu totul alt gust, insa, ceea ce au in comun este, faptul ca, le plac foarte mult copiilor, mai ales, cu gem de casa, miere sau crema de ciocolata.

Cum sa faci cele mai bune Blinele cu gem?

Ingrediente:

  • 300 ml zer, lapte batut sau lapte dulce; !!! Daca tineti post, atunci le putetii face pe baza de apa si fara ou, fireste.
  • 1-2 oua de tara;
  • 1/3 lingurita bicarbonat stins in 1 lingurita de otet;
  • 250 gr. faina de grau tip 000;
  • un praf de sare;
  • zahar tos, optional;
  • ulei de floarea soarelui pentru prajit

Blinele cu gem – Mod de preparare:

  1. In primul rand, batem, intr-un vas sau bol, oul pana se formeaza o spuma albuie deasupra, apoi adaugam zerul si sarea, urmate de faina de grau. Amestecam cu ajutorul unui tel, pentru ca, sa nu ramana cocoloase.
  2. Peste faina se adauga bicarbonatul stins in otet si se amesteca bine, pentru a nu ramane cocoloase; obtinem un aluat de consistenta unei smantani mai groase, cum se vede in poza de mai jos.
Reteta Blinele cu gem de cirese
blinele_cu_gem_de_cirese.jpg

2. Adaugam blinelele cu ajutorul unei linguri, le prajim in uleiul bine incins cate 1-2 min pe fiecare parte sau pana se rumenesc frumos, cum se poate vedea in poza de mai jos.

Reteta Blinele cu gem de cirese
blinele_cu_gem_de_cirese.jpg

Nota: Am servit aceste Blinele cu gem de cirese si dulceata din coji de pepene verde, de asemenea, tot atat de bine, se pot servi cu: smantana, miere de albine, unt, sirop sau topping etc.

  • Aluatul, se poate face si pe baza de lapte sau apa (cele de post, fara ou) dar si cu drojdie;
  • Cand sunt facute pe baza de lapte batut, vor iesi mai grase, deoarece, laptele batut absoarbe mai multa grasime, de aceea, am optat pentru zer, care este o alternativa mai sanatoasa la laptele batut;
  • De obicei, blinelele sunt servite la micul dejun cu smantana sau dulceata de visine, alaturi de o cana de ceai negru.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Blinele cu gem de cirese -, dati-ne un Share, Like sau acordati-ne o nota buna. Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Blinele din dovlecei.

Pofta buna!
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...