Macrou la gratar cu cartofi copti

Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana

Macrou la gratar cu cartofi copti
macrou-la-gratar.jpg

Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana cu usturoi din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla, cum sa faci cel mai gustos Macrou la gratar cu cartofi copti in coaja si sos de smantana cu usturoi si marar verde.

Macroul este printre pestii mei preferati, deoarece este foarte gustos, are o carne alba dulce si nu prea are oase, se gaseste mai peste tot in piete si supermaketuri si este accesibil ca si pret.

Reteta de Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana este una simpla, din ingrediente sanatoase, satioasa si deosebit  de gustoasa pe care trebuie sa o gatiti numaidecat.

Fiind un peste potrivit de gras si, practic, fara oase si nici nu are solzi, macroul, este foarte gustos, suculent si se preteaza foarte bine cu catofii copti sau legumele la gratar, precum: dovlecei, vinete, ardei, andive etc.

Este un peste, care nu prea da bataie de cap cu pregatitul, neavand solzi, trebuie doar eviscerat si, pe deasupra carne fina se gateste rapid la gratar, doar 2-3 min pe fiecare parte si cam atat.

Putin despre macrou…

Macroul este un peste oceanic gras, inrudit cu tonul si bonito, foarte raspandit si nu foarte scump, accesibil oricui, cu o carne frageda si putine oase; din acest motiv este prefaratul ramanilor, cand merge vorba de peste la gratar.

In general, macroul este un peste nu foarte gras si sanatos, bogat in vitamine si minerale, dar si in acizi grasi Omega 3. Cred ca la noi este printre cei mai des folositi pesti, cand merge vorba despre gratar, dupa pastrav, fireste.

Scurt despre beneficiile cartofului copt in coaja

Cartofii copti la cuptor sunt mai sanatosi, decat cei prajiti in ulei, deoarece sunt bogati in: vitamine, minerale, proteine, fibre. Contin o cantitate semnificativa de potasiu (227 gr cartofi copti in coaja contin 1.000 mg potasiu), care are un rol foarte important in sanatatea inimii si a sistemului nervos.

Saraci in calorii – 130 kcal/100 g. -, cartofii copti in coaja sunt indicati in cazul dietelor si a curelor de slabire, deoarece ne ajuta sa dam jos kilogramele in plus.

Acest lucru se datoreasa continutului semnificativ de fibre naturale, pe care le contin si, care ajuta la digestie si reduc considerabil nivelul colesterolului „rau” din sange, astfel inlaturand riscul aparitiei diabetului zaharat.

Sa trecem la reteta…  

Cum sa faci cel mai bun Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana cu usturoi?

Ingrediente:

  • 4 bucati macrou;
  • 8 cartofi medii;
  • sare dupa gust;
  • ulei pentru uns pestele

Pentru sos:

  • 200 gr smantana fermentata;
  • 1-2 linguri de hrean;
  • 1 fir de ceapa verde;
  • 1 catel de usturoi;
  • 2 castraveti murati;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 1 legatura de marar verde;
  • 1/2 zeama de la 1 lamaie;
  • sare si piper negru proaspat macinat;

 Mod de pregatire:

1. Mai intai, spalam cartofii si ii dam la cuptorul preincalzit la 190 C pentru 35-40 min.2. Cat se fac cartofii, evisceram si spalam bine pestele sub jetul de apa rece.

2. Ungem pestele cu ulei de masline, la exterior si interior, si il asezonam cu sare dupa gust, atat.2. Preincalzim gratarul (gratarul rotund pentru aragaz) si frigem pestele cate 10-15 min pe fiecare parte, la foc mediu.

  • La gratarul cu carbuni pestele se face mult mai repide decat la cel pe aragaz si este mult mai gustos si mai aromat datorita fumului.
Macrou la gratar reteta
macrou-la-gratar.jpg

3. Cat se face pestele, ne ocupam de sosul de smantana. Tocam ceapa verde marunt si castravetii murati cubulete; usturoiul il dam prin presa sau razatoarea mica.

4. Mararul il tocam fin, apoi, adaugam totul in bolul cu smantana, adaugam: hreanul, sucul de lamaie, sarea, piperul negru si uleiul de masline, amestecam bine. Sosul este gata!

Sos de smantana cu usturoi si castraveti murati
macrou-la-gratar.jpg

Macrou la gratar cu cartofi copti – Verificam daca sunt gata cartofii

  • Sosul este minunat si se potriveste atat cu pestele cat si cu cartofii copti – combinatia perfecta.

5. Cand cartofii sunt gata, incercam cu o scobitore sau cu o furculita, ii crestam si adaugam ulei de masline  sau unt si asezonam cu sare.

  • Puteti sa faceceti cartofii si in folie de aluminiu, cu unt. Am preferat sa fac cartofii simpli, in coaja, ca si asa smantana este destul de grasa si cu colesterol…

6. Nu ne ramane, decat sa montam deliciosul macrou la gratar cu cartofi copti si sosul de smantana cu usturoi pe foarfurie sau platoul de servire.

!!! Daca v-a fost de folos reteta de astazi – Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana -, dati-ne un Share. Multumim! 

Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...