Gnocchi cu sos din carne de pui reteta

Gnocchi cu sos din carne de pui

Gnocchi cu sos din carne de pui reteta
gnocchi-cu-sos.jpg
Reteta Gnocchi cu sos din carne de pui din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum poti sa face cele mai bune Gnocchi cu sos din carne de pui.

Cand a aparut reteta de gnocchi?

Gnocchi sunt niste galuste din cartofi, reprezentative ale bucatariei traditionale italiene, mai exact, a bucatariei romane, deoarece au o istorie de mai bine de 2000 de ani.
Deoarece, istoria retetei de gnocchi incepe acum mai bine de 2000 de ani si care s-a raspandit vertiginos pe timpul expansiunii Imperiului Roman in Europa.
La inceput, gnocchi erau facute pe baza de oua si o faina asemanatoare cu grisul, romanii nici nu stiau pe atunci despre cartofi.
In Europa, cartofii, au fost adusi abia prin sec. al XV-lea, insa au inceput sa fie folositi la reteta de gnocchi, asa cum le stim astazi, abia prin anii ’60 ai sec. al XIX-lea.
Gnocchi, de regula, sunt de forma ovala, dar se pot face si de o alta forma. Reteta este destul de simpla, cuprinde doar 4 ingrediente, si anume: piure de cartofi, faina, oua si sare.
La unele retete de gnocchi se mai adauga in compozitie: gris, parmezan, ricotta, spanac etc. De obicei, se servesc ca fel principal cu unt, parmezan, sos de rosii sau pesto.
In Sardinia se prepara gnocchi, insa in compozitie nu se adauga oua. In Trentino sa pregatesc asa-zisele gnocchi di pane, in compozitia carora se adauga, cum reese din denumire – paine.

Sa trecem la reteta…

Cum se pot face cele mai bune Gnocchi cu sos din carne de pui?

Ingrediente:

Pentru gnocchi:

  • 3 cartofi mari (350 gr.);
  • 200 gr faina alba de grau de tip 000;
  • 1 ou;
  • 1 lingurita de unt ;
  • 1 lingura de lapte integral;
  • sare dupa gust;

Pentru sos:

  • 400 gr carne de pui (am folosit pulpe superioare de pui, deoarece sunt mai gustoase, decat pieptul de pui);
  • 1 morcov mare;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 1 cana cu bulion;
  • 1 foaie de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat
  • 1 lingura de ulei de masline;
  • 1 legatura de marar verde.

Gnocchi cu sos – Mod de preparare:

1. Mai intai punem cartofii la fiert, dupa ce i-am curatat cartofii de coaja, spalam si taiat, in apa, in care am adaugat un praf de sare. Sa nu uitati sa alegeti spuma, care se formeaza pe parcurs!

2. Cat fierb cartofii, curatam si spalam legumele, apoi, le tocam: ceapa – cubulete mici, morcovii – rondele si ardeii – fasii. Carnea de pui o taiem cubulete potrivite.

3. Dupa ce cartofii au fiert, scurgem apa si ii zdrobim/pasam pana obtinem o pasta fina. Lasam sa se raceasca.

  • Daca vom adauga oul cat este piureul fierbinte, atunci se va face jumari si, nu ne dorim acest lucru. Oul are rolul de a lega compozitia.

4. Dupa ce cartofii s-au racit, punem pe foc o oala in care am adaugat 2 l de apa si 1/2 lingurita de sare. In aceasta oala vom fierbe gnocchi.

Cum se fac hnocchi?

5. In piure adaugam oul, untul si laptele integral si amestecam bine, pana se incorporeaza totul, apoi, incepem sa adaugam, treptat, faina amestacand cu ajutorul unei linguri sau cu mana.

  • Va rezulta un aluat fin, nu atat de vartos, decat cel pentru taiteii de casa.

6. Presaram faina pe masa de lucru, pentru ca aluatul fiind unul mai moale, are tendinta de a se lipi de masa. Din aluat vom taia bucati de marimea unei caise, fiecare bucata de aluat o vom intinde, cu ajutorul mainelor, pana obtinem un rulou de aluat de cca 1,5 cm in diametru.

gnocchi.jpg
gnocchi-cu-carne.jpg
7. Fiecare rulou, astfel obtinut, il vom taia in bucati mici de cca 1-1,5 cm. Fiecare bucatica o vom presa cu ajutorul unei furculite, asa procedeaza italienii. Gnocchi, astfel, obtinuti, ii vom pune pe un fund de lemn, pe care am presarat faina, pentru a nu se lipi.
8. Intr-o oala sau ceaun, adaugam uleiul de masline, cand uleiul s-a incins, adaugam carnea de pui, pe care o rumenim frumos pe tote partile, apoi, daugam legumele pe care le-am tocat anterior si le sotam cca 2-3 min.

sos-cu-carne.jpg
sos-pentru-gnocchi.jpg

9. Cand apa din oala a dat in clocot, adaugam gnocchi si lasam sa fiarba cca 5-6 min sau pana se ridica la suprafata, dovada ca sunt deja gata. Apoi, ii strecuram, ii varsam in cratita si adaugam untul si parmezanul ras.

gnocchi-de-casa.jpg
10. Dupa ce legumele s-au calit, adaugam pasta de tomate si amestecam bine sa nu se arda, apoi, adaugam: foaia de dafin, sarea, piperul negru si bulionul, amestecam si lasam sa fiarba cca 20 min.
gnocchi-cu-sos.jpg
sos-pentru-gnocchi.jpg

Montarea preparatului pe farfurie…

11. La final, adaugam mararul tocat fin, oprim aragazul, acoperim oala cu un capac potrivit si lasam sa se odihneasca min 5 min, inainte de a putea monta deliciosul preparat pe farfurie.

!!! Daca v-a placut retet de astazi – Gnocchi cu sos din carne de pui -, dati-ne un Share. Multumim!Totodata, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...