Dovlecelul, cele mai importante proprietati articol

Dovlecelul, cele mai importante proprietati

Dovlecelul, cele mai importante proprietati articol
dovlecelul.jpg

Dovlecelul, cele mai importante proprietati un articol din Categoria Articole utile. Dovlecelul, leguma indragita a multora dintre dvs., care aduce numeroase benefici organismului nostru si ne fereste de multe boli.

Este o planta erbacee anuala ce face parte din Familia Cucurbitaceelordenumirea stiintifica pe care o poarta este Cucurbita pepo. Originar din America de Sud, in prezent, dovlecelul este raspandit mai peste tot in lume, unde este apreciat, pentru proprietatile sale nutritive.

Dovlecelul – notiuni introductive…

Leguma-minune, care reprezinta baza, pentru multe preparate culinare de la salate, supe si ciorbe, pana la diverse sosuri si tocanite, dar si la produse de patiserie.

La dovlecei se consuma aproape totul, atat leguma, propriu-zisa, cat si florile, semintele, dar si frunzele tinere, care se pot praji in baie de ulei, dupa ce le-am dat print-un aluat lichid, folosit la prepararea tempurei.

Exista chiar o legenda, in care, se spune, ca Dumnezeu ar fi dat pe Pamant dovlecelul ca urmare a rugacinilor sotiilor pescarilor, care nu prea aveau ce manca, pe timpul cat sotii lor erau plecati pe mare.

Este considerat o leguma usoara, care este asimilat cu usurinta de catre organism, nu irita peretii si nici mucoasa stomacului, totodata, servind ca pansament pentru stomac, din acest motiv este indicat in cazul persoanelor suferinde de bolile de stomac, precum: gastrita si ulcerul.

Folosit atat in stare cruda, sub forma de suc sau in salate, cat si fiert sau prajit; in supe si ciorbe, se pot pregati niste delicioase blinele, dar si, in diverse sosuri, tocanite, zacusca etc.

zacusca-de-dovlecei.jpg

Dovlecelul – Compozitie

Sarac in calorii, doar cca 20 kcal per 100 gr si bogat in zaharuri si fibre naturale, este indicat in cazul dietelor si a curelor de sabire, luptand eficient cu kilogramele in plus, pentru ca, da senzatia de satietate.

Bogat in:

  • vitamine A, B1, B3, B6, B9, B 12 si C;
  • minerale cobalt, fier, magneziu, mangan, potasiu, zinc;
  • fibre naturale;
  • apa (92-93%);
  • zaharuri naturale;
  • carbohidrati;
  • antioxidanti;
  • flavonoizi etc..

Dovlecelul, poate fi considerat un aliment-medicament de exceptie, care lupta cu numeroase boli si asigura aproximativ dublul necesarului zilnic recomandat de vitamine si minerale, atat de necesare, pentru buna functionare a organismului nostru.

Pentru a ne face o idee mai buna despre importanta dovleceilor in alimentatia noastra de zi cu zi, va dau un exemplu, 300 g de dovlecel, preferabil, consumat in stare cruda.

Inca un aspect foarte important si deloc de neglijat este, faptul ca, atunci cand cumparati dovlecei din pieta sau supermarket, asigurati-va, ca acestia sunt tineri cu coaja lina si lucioasa, deoarece in coaja se gasesc o buna parte din vitamine si minerale.

Din acest motiv, incercati sa ii consumati cat mai des in stare cruda si nedecojiti in salate, pentru a profita din plin de propietatile nutritive ale acestei legume-minune.

Dovlecelul Propietati

Printre proprietatile dovlecelului pot fi enumerate urmatoarele:

  • imbunatateste considerabil digestia;
  • anihileaza aparitia sclerozei multiple;
  • este un bun antiinflamator si antireumatic, fiind indicat in cazul persoanelor suferinde de reumatism, osteoporoza, artrita;
  • este recomandat persoanelor suferinde de diabetul zaharat;
  • inbunatateste circulatia sangvina, prevenind aparitia aterosclerozei, fiind indicat, mai ales, in cazul persoanelor in varsta.
  • normalizeaza nivelul de colesterol din sange;
  • este indicat in cazul persoanelor suferinde de diabetul zaharat;
  • are efect anticancerigen luptand cu unele forme ale cancerului, precum: cel pulmonar, de colon uterin si de prostata;
  • elimina surplusul de lichid din organism fiind eficient in cazul vergeturilor si a celulitei;
  • intareste sistemul cardio-vascular, alimenteaza muschiul cardiac si mentine inima sanatoasa, in general, gratie potasiului si magneziului din compozita sa;
  • normalizeaza tensiunea arteriala scazand, astfel, riscurile de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral (AVC);
  • are un efect antiimbatranire, regenereaza celulele si impiedica imbatranirea acestora;
  • mentine sanatatea ochilor, fiind recomandat, in special, persoanelor in varsta;
  • imbunatateste considerabil vederea datorita continutului ridicat de beta-caroten (provitamina A);
  • este eficient in cazul trombozelor venoase, impiedicand formarea de noi trombi (cheaguri de sange), precum si, circulatia acestora prin vene;
  • are efect laxativ, de aceea este eficinet in cazul constipatiei, in acest caz se recomanda a se consuma minim 200 gr de dovlecei cruzi pe stomacul gol sau in cazul unei constipatii severe se recomada a se bea 200 ml de suc proaspat de dovlecei cu 30 min inainte de masa.

Contraindicatii

Ca si oricare alt aliment, de altfel, dovleceii au si contraindicatii, putine, dar totusi exista, printre care pot fi enumerate urmatoarele:

  • este interzis consumul in exces in cazul persoanelor suferinde de boli renale, deoarece pot provoca diaree sau balonare;
  • este interzis consumul de dovlecei in cazul persoanelor suferinde de diabet zaharat in forme mai grave
  • in cazul persoanelor, care tin dieta sau cura de slabire se recomanda a se incepe cu o doza mica de dovlecei cruzi sau suc proaspat (50 gr/ml); trebuie ca organismul sa se obisnuiasca mai intai, apoi se poate mari doza;
  • este interzis de a se consuma pe termen lung seminte de dovleac, deoarece pot cauza aparitia de furunculi.

Intrebuintari

Gastronomie: 

  • Pot fi serviti atat in stare cruda, in salate sau garnituri, dar si fierti, in supe, ciorbe, tocanite sau diverse sosuri, prajiti pane sau umpluti.
  • Totodata, pot fi folositi la asa-zisele amestecuri de legume, pentru ciorbe si supe, alaturi de morcovi, telina, pastarnac, ardei gras etc.

Se pot pastra foarte bine, pentru iarna si la congelator, pentru aceasta trebuie spalti bine spala bine, se taie cubulete, apoi se pun in pungi, pentru congelator.

Totodata, se pot prepara niste delicioase blinele sau chiftelute din dovlecei, care pot fi servite ca atare sau cu smantana fermentata, sos de smantana cu usturoi, mujdei de usturoi etc.

Cosmetica: se folosesc extractele de dovlecei, uleiul obtinut din semintele uscate, la prepararea diverselor masti, lotiuni etc, deoarece lupta eficient cu imbatranirea prematura a celulelor.

Farmacologie: In industria farmacologica sunt folosite mai mult semintele si uleiul de dovleac, decat cele de dovlecei, desi, practic, ca si dispun de aceleasi valori nutritionale.

Sper, ca v-a placut articolul de astazi, asteptam recenziile dvs.! Dati-ne un Share! Multumim!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...