Morcovul, proprietati incredibile

Articol Morcovul, proprietati incredibile
morcovul-proprietati.jpg

Morcovul, proprietati incredibile un articol din Categoria Articole utile. Afla, care sunt cele mai mai importante 13 proprietati ale Morcovului de care, cu siguranta, nu stiai si pe care ar trebui sa le cunosti.

Morcovul sau Daucus carota este o planta radacinaoasa bienala inrudita cu patrunjelul, pastarnacul, feniculul, mararul etc. ce face parte din Familia Apiaceae si care creste peste tot in intreaga lume.

Originar din zona mediteraneana, este cunoscut si cultivat mai bine de 2000 de ani, atat pentru calitatile sale gustative, cat si, pentru proprietatile sale nutritive si medicinale.
In antichitate fiind considerat, pe buna dreptate, leguma-medicament sau farmacie. Cat prveste culoarea morovului, a radacinii, aceasta poate fi orange, galben, alb, mov sau negru.
Morcovul este, probabil, una ditre cele mai sanatoase si utilizate legume cand merge vorba de gatit, deoarece nu ne putem imagina o supa, ciorba, tocanita, pilaf sau unele salate fara aceasta leguma universala, care se preteaza mai la tot si toate.
 
Se poate consuma atat in stare curda, in salate, smoothie si sub forma de suc, alaturi de alte legume si fructe, cat si sub forma fiarta, in supe, piure, tocanite, pilafuri, diverse sosuri, in produsele de patiserie etc.
Alaturi de ceapa, care poate fi inlocuita cu usturoi, si telina formeaza baza multor mancaruri ce poarta denumirea de soffritto, sofrito sau refogato termen italian folosit pentru combinatia magica a celor 3 ingrediente (legume) de baza: ceapa, morcov si telina (Apio).
Cu siguranta, ati folosit si folositi in continuare aceasta combinatie de legume de baza la prepararea mancarurilor dvs. preferate, insa nu stiati si faptul ca poarta denumirea de soffritto. Inventivi italienii!
De obicei, legumele pentru soffritto sunt taiate cubulete mici, insa se pot taia dupa preferinta fiecaruia, apoi sunt usor sotate in ulei de masline extravirgin si/sau unt 82 % grasime.

Morcovul – Valori nutritionale:

Bogat in: vitamine A (aprox. 120 U per 100 gr),B1, B2, B6, B9, C, K, PP; minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fibre naturale ( 2.8 g ), zaharuri naturale, antioxidanti, proteine cca 0.9 g ), carbohidrati ( 9.5 g ), carotenoizi, glucide, apa 88 % etc.

Semintele uscate de morcov contin ulei eteric complex, bogat in antioxidanti, care hraneste pielea si tenul,  previne aparitia ridurilor si indeparteaza efectele imbatranirii celulelor epiteliale. Totodata, uleiul obtinut din semintele de morcov este folosit in aromaterapie.
Pe langa faptul ca, este sanatos, morovul, este sarac in calorii contine doar 50 kcal per 100 gr, de asemenea, induce starea de bine si de satietate, de aceea, este recomandat in cazul persoanelor, care sunt la dieta sau tin o cura de slabire.

Proprietati

Printe proprietatile morcovului pot fi enumerate urmatoarele:
  • detoxifica organismul, lucru ce se datoreaza in mare parte vitaminei A;
  • stimuleaza producerea eritrocitelor (globulele rosii) in sange;
  • normalizeaza nivelul de colesterol din sange, totodata, impiedicand depunerile (colesterolului) pe peretii venelor si a capilarelor reducand semnificativ riscul cresterii valorilor tensinuii arteriale (hipertensiune). Acest lucru se doatoreaza, in special, potasiului prezent in morcovi.
  • induce starea de satietate;
  • intareste sistemul imuntar;
  • inbunatateste vederea, acest lucru se datoreaza beta-carotenului si luteinei (o substanta din grupul carotenoine) esentiala pentru sanatatea ochilor;
  • inbunatateste digestia, datorita continutului ridicat de fibre naturale;
  • reduce glicemia fiind indicat in cazul persoaneloe, care sufera de diabetul zaharat;
  • are efect laxativ, datorita fibrelor, pe care le contine;
  • ajuta in procesul de crestere al copiilor, gratie vitaminelor si mineralelor, pe care le contine, dar este foarte  indicat si in cazul batranilor si a femeilor gravide; 
  • lupta eficient cu tumorile, datorita antioxidantilor din compozitie;
  • inbunatateste functionarea inimii si a sistemului cardio-vascular, in general;
  • este indicat consumul de morcovi in cazul persoanelor suferinde de anemie, oboseala, anxietate, rahitism etc.
Morcovul proprietati articol
morcovul-proprietati.jpg

Contraindicatii

Ca si oricare alt aliment, morcovul, are si contraindicatii, ce-i drept, putine, deoarece morcovul este un aliment sanatos, dietetic, fara colesterol si sarac in calorii:
  • nu este recomandat consumul de morcovi in cazul persoanelor seferinde de boli ale ochilor, precum; glaucom si cataracta;
  • nu este recomandat abuzul de morcov, deoarece poate provoca carotidermie, fotodermatoze (sensibilitate solara), dar si, tulburari gastro-intestinale, precum diaree, balonari colici etc.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Morcovul, proprietati incredibile -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si articolul nostru: Sfecla rosie, purifica sangele si lupta cu tumorile.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns