Morcovul, proprietati incredibile

Morcovul sau Daucus carota este o planta radacinaoasa bienala inrudita cu patrunjelul, pastarnacul, feniculul, mararul etc. ce face parte din Familia Apiaceae.

Originar din zona mediteraneana, este cunoscut si cultivat mai bine de 2000 de ani, atat pentru calitatile sale gustative, cat si, pentru proprietatile sale nutritive si medicinale.In antichitate fiind considerat, pe buna dreptate, leguma-medicament sau farmacie. Cat prveste culoarea morovului, a radacinii, aceasta poate fi orange, galben, alb, mov sau negru.

 
Se poate consuma atat in stare curda, in salate si sub forma de suc, alaturi de alte legume si fructe, cat si sub forma fiarta, in supe, piure, tocanite, pilafuri, diverse sosuri, in produsele de patiserie etc.
Alaturi de ceapa si telina formeaza baza multor mancaruri ce poarta denumirea de soffritto, sofrito sau refogato. 
Bogat in vitamine A (aprox. 120 U per 100 gr),B1, B2, B6, B9, C, K, PP; minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fibre naturale, aharuri naturale,antioxidanti, proteine, carotenoizi, glucide, apa etc.

Semintele uscate de morcov contin ulei eteric complex bogat in antioxidanti, care hraneste pielea si tenul,  previne aparitia ridurilor si indeparteaza efectele imbatranirii celulelor epiteliale. Totodata, uleiul obtinut din semintele de morcov este folosit in aromaterapie.
Pe langa, faptul ca, este sanatos, morovul, este sarac in calorii contine doar 50 kcal per 100 gr, de asemenea, induce starea de bine si de satietate, de aceea, este recomandat in cazul persoanelor, care sunt la dieta sau tin o cura de slabire.

Proprietati

Printe proprietatile morcovului pot fi enumerate urmatoarele:
  • detoxifica organismul lucru ce se datoreaza in mare parte vitaminei A;
  • stimuleaza producerea eritrocitelor i sange;
  • normalizeaza nivelul de coslesterol din sange, totodata, impiedica depunerea lui (colesterolului) pe peretii venelor i a capilarelor;
  • induce starea de satietate;
  • intareste sistemul imuntar;
  • inbunatateste vederea;
  • inbunatateste digestia;
  • reduce glicemia fiind indicat in cazul persoaneloe, care sufera de diabetul zaharat;
  • are efect laxativ, datorita fibrelor, pe care le contine;
  • ajuta in procesul de crestere al copiilor, gratie vitaminelor si mineralelor, pe care le contine, dar este foarte  indicat si in cazul batranilor si a femeilor gravide; 
  • lupta eficient cu tumorile, datorita antioxidantilor din ompozitie;
  • inbunatateste functionarea inimii si a sistemului cardio-vascular, in general;
  • este indicat consumul de morcovi in cazul persoanelor suferinde de anemie, oboseala, anxietate, rahitism etc.

Contraindicatii

 
Ca si oricare alt aliment, morovul, are si contraindicatii, ce-i drept, putine, deoarece morcovul este un aliment dietetic, fara colesterol si sarac in calorii:
  • nu este recomandat consumul de morcovi in cazul persoanelor seferinde de boli ale ochilor, precum; glaucom si cataracta;
  • nu este recomandat abuzul de morcov, deoarece poate provoca carotidermie, fotodermatoze (sensibilitate solara), dar si, tulburari gastro-intestinale, precum diaree, balonari colici etc.
 
Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)