Caltabosi de casa

Caltabosi de casa cu orez si patrunjel

Caltabosi de casa reteta
caltabosi-de-casa.jpg

Caltabosi de casa cu orez si patrunjel asa cum il gateau bunicii nostri din Categoria Mezeluri de casa, care se prepara de Craciun, cand sunt sacrificati porcii, si de la care nu se arunca, practic, nimic.

Intra sa vezi, cum sa faci cel mai bun Caltabosi de casa cu orez, carne, ficat si mult patrunjel verde – mezelul de casa nelipsit de pe mesele de Craciun si Anul Nou.

Fiindca, nu ne putem imagina Craciunul, respectiv sacrificarea porcului fara aromatul si suculentul Caltabosi in mat natural cu organe si mult patrunjel verde.

Caltabosul sau Chisca, cum i se mai spune in unele zone, este un preparat traditional, o specialitate de Craciun, preparat pe baza de carne de porc, organe si orez.

Care se gateste, de obicei, cand sunt sacrificati porcii de Craciun, fiecare regiune si fiecae familie isi are propria sa reteta de caltabosi transmisa din generatie in generatie.

Traditional, la pregatirea caltabosului sunt folosite carnea, slanina, fleica si organe de porc, dar si, orez, patrunjel si condimente de baza, precum: piper negru, usturoi, nucsoara etc.

Cum sa faci cel mai Caltabosi de casa cu orez si patrunjel verde?

Ingrediente:

  • 500 gr carne-macra de porc;
  • 1 kg fleica de porc;
  • 300 gr slanina cu sorici;
  • 500 gr ficat de porc;
  • 1 inima porc;
  • 500 gr plamani porc;
  • rinichi, optional;
  • 2 linguri de orez;
  • 2 cepe medii;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 8 foi de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura ulei sau untura de porc;
  • 1/2 lingurita cimbru;
  • 1/2 lingurita nuscoara;
  • un praf de scortisoara;
  • 2 legaturi patrunjel verde;
  • 1 l zeama in care a fiert carnea
  • 2 mate crete de porc a cate 80-100 cm

Mod de preparare Caltabosi de casa cu orez si patrunjel:

  1. In primul rand, se pun la fiert, intr-o oala mare, carnea, fleica si slanina. Nu uitati sa alegeti spuma! Dupa ce a dat in clocot si a fost aleasa spuma se adauga 3 foi de dafin si piperul negru.
  2. Separat, intr-o oala, se pun la fiert ficatul, plamanul si inima de porc, la fel, se adauga 3 foi de dafin si piper negru. Cand carnea si maruntaiele sunt aproape fierte, se adauga sare dupa gust, incat sa aiba timp sa patrunda in carne si sa puna in evidenta gustul si aroma.
  3. Se curata si spala bine matele crete de porc, apoi se tin 20 min in apa calduta, in care am adaugat un strop de otet, pentru a taia din mirosul neplacut de intestine, pe care, nu oricine il suporta.
caltabosi-de-casa.jpg

Se toaca si pregatesc toate ingredientele, pentru a le avea la indemana…

4. Dupa ce au fiert atat carnea, cat si maruntaiele se lasa sa se raceasca, in voie, in zeama in care au fiert, in caz contrar, se vor zvanta si carnea va deveni fada, uscata si lipsita de gust.

5. Se pune la fiert orezul, intr-o oala mica, in care, se adauga o cana cu apa rece si un praf de sare. Se soteaza ceapa, in putin ulei sau untura de porc, pana devine translucida.

6. Se pun carnea si maruntaiele tocate intr-un castron mare, se afauga usturoiul pisat, ceapa sotata, orezul fiert, patrunjelul tocat marunt, nucsoara, cimbrul, scortisoara, sare si piper dupa gust.

7. Deasupra se adauga 1 pahar din zeama in care a fiert carnea, se amesteca totul bine pana se omogenizeaza si devine o pasta groasa.

Reteta Caltabosi de casa
caltabosi-de-casa.jpg

8. Se umpla matele cu compozitia obtinuta si se leaga la capete, apoi se aseaza intr-o tava, se inteapa pe alocuri cu un ac sau agrafa, pentru ca, sa iasa aerul acumulat. Se toarna zeama fierbinte deasupra si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 60 min.

Caltabosi de casa cu orez
caltabosi-de-casa.jpg

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Caltabosi de casa cu orez si patrunjel -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam, sa vedeti si reteta noastra de Lebar de casa.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...