Mararul, combate anxietatea si tulburarile digestive

Mararul, combate anxietatea si tulburarile gastrice articol
mararul.jpg

Mararul, combate anxietatea si tulburarile digestive din Categoria Articole utile. Afla care sunt beneficiile pe care le aduce Mararul organismului uman si ce vitamine si minerale contine.

Mararul, cea mai indragita planta de sezon, care, de obicei, este folosita la aromatizarea ciorbelor, sosurilor si a salatelor, insa beneficiie aduse organismului uman sunt nenumarate, asa ca, este folosit si sub forma de ceai, pentru prevenirea si tratarea numeroaselor boli.
Este o planta de la care se pot consuma, practic, totul atat frunzele si tulpina, cat si, semintele, din care se prepara ceai, tinctura, ulei esential, dar si, pulbere (pudra).
Marul sau Anethum graveolens este o planta perena anuala de sezon, originar din sud-estul si centrul Asiei cultivat, in special, pentru aroma sa proaspata de primavara, dar si, pentru beneficiile sale aduse sanatatatii umane.
Parfumul proaspat delicat este dat de continutul ridicat de ulei volatil din frunze si ramurile fragede (cca 4-6% ), pe care multi dintre noi il adora si, fara de care, nu isi imagineaza preferatele ciorbe sau salate.
Cum am spus mai sus, frunzele, ramurile, dar si semintele de marar contin multe uleiuri esentiale volatile, precum:  eugenolul (care este utilizat ca anastezic local si antiseptic), dillapiolul (care poate fi gasit si in fenicul), d-carvona, limonen, miristicin etc.
Cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, bogat in vitamine A, B6, B9, B12 si C, minerale calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, sulf, ulei volatil, insa sarac in calorii, mararul, este pe larg intrebuintat atat in gastronomie, cat si, in medicina traditionala de mii de ani si, care poate fi folosit  atat in stare proaspate, deshidratat, ceai sau tinctura.
mararul-proprietati.jpg

Mararul Proprietati

Mararul aduce numeroase beneficii organismului nostru, insa printre cele mai importante pot fi enumerate urmatoarele:
  • Intareste sistemul osos. Acest lucru se datoreaza, faptului ca, mararul contine foarte mult calciu. O lingurita de seminte de marar contine mai mult calciu, decat o cana de lapte.
  • Stimuleaza digestia, crampele intestinale, impiedica formarea gazelor intestinale si estompeaa balonare. 
  • Calmeaza colicii intestinali la nou-nascuti si sugari, de aceea este recomandat a se administra (sugarilor) ceai din seminte de marar.
  • Este un bun diuretic, impiedica retentia de lichide si este recomandat in cazul celulitei. 
  • Are efecte antiiflamatorii si antiseptice; Este recomandat in cazul infectiilor serpiratorii si a durerilor in gat, calmand tusea.
  • Are efect anticancerigen. Lupta impotriva cancerulu datorita carvonei, care se gaseste in uleiul volatil din marar;
  • Lupta cu kilogramele in plus. Este recomandat in cazul dietelor si a curelor de slabire, deoarece are efect aplatizant asupra abdomenului.
  • Improspateaza respiratia, ajuta la curatarea dintilor si a gingiilor, oprind dezvoltarea bacteriilor, care favorizeaza boala parodontala si depunerea plagii bacteriene, si calmeaza durerile de dinti. 
  • Da fermitate sanilor. Stimuleaza cresterea sanilor, conferindu-le fermitate si calmeaza durerile menstruale.
  • Ajuta la intarirea sistemului osos, acest lucru se datoreaza continutului ridicat de calciu pe care le contin semintele de marar.
  • Este un bun somnifer natural. Ajuta in cazul insomniilor, depresiei si a starilor de anxietate

Mararul Intrebuintari

Pe langa, faptul ca, este intrebuintat pe scara larga in gastronomie, cum am mentionat putin mai sus, la aromarea supelor si ciorbelor, salatelor, sosurilor, prepararea muraturilor, mararul, este mult apreciat si pentru beneficiile aduse organismului uman.
  • Din acest motiv, cum am mentionat mai sus, ceaiul sau infuzia de seminte de marar aduce multe beneficii organismului nostru.
Ca si marea majoritate a plantelor aromatice folosite in gastronomie sau medicina traditionala, poate fi pastrat o perioada lunga de timp, chiar si un an sau doi:
  • deshidratat (uscat, ca asa se zice in popor);
  • la congelator;
  • in ulei sau
  • cu sare la borcan si cand aveti nevoie scoateti putin il spalati in apa rece si il folositi la aromarea supelor, ciorbelor sau a sosurilor preferate.

Contraindicatii

Uleiul esential de marar este contraindicat urmatoarelor categorii de persoane:
  • Femeilor insarcinate, deoarece poate avea efect negativ, chiar toxic, asupra fatului, dar si, tinerilor mamici, care alapteaza;
  • Copiilor sub varsta de 2 ani,

Inainte de a incepe oric tratament naturist indicat ar fi sa cereti sfatul unui medic specialist!

!!! Daca v-a placut articolul de astazi, Mararul, combate anxietatea si tulburarile digestive, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si articolul nostru – Prazul, intre aliment si medicament.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...