Fasole batuta cu legume reteta gustoasa

Fasole batuta cu legume

Fasole batuta cu legume reteta gustoasa
fasole-batuta-cu-legume.jpg

Reteta Fasole batuta cu legume simpla si gustoasa reteta bunicii din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Cum sa faci cea mai buna Fasole batuta cu legume. Gaseti aici reteta completa cu poze si pasi de urmat.

Fasolea batura sau fasolea facaluita, cum o numeau bunicile noastre este, probabil, unul dintre cele mai preparate feluri de mancare in zilele de post si nu numai.

Este un preparat simplu, din ingrediente simple si extrem de gustos, care nu necesita prea multa pricepere ori multe ingrediente, pentru a-l pregati.

Adevarul este ca fasolea batuta sau, in general, orice fel mancare, care are la baza fasole, necesita mai mult timp, pentru preparare in comparatie cu alte mancaruri.

Imi amintesc, in copilarie nu prea ma omoram dupa fasolea batuta si, in general, dupa mancarurile avand la baza fasolea, insa, cand am crescut si am ajuns la facultate a inceput sa i-mi placa nespus de mult. Studentia te schimba si te invata sa apreciezi multe lucruri simple pe care nu le agreai pana atunci.

Fasolea trebuie pusa, mai intai, la inmuiat in apa rece, in care am adaugat sare, pentru 10-12 ore sau peste noapte si, tocmai, apoi se pune la fiert in apa curata.

Un lucru foarte important si deloc de neglijat este, faptul ca, atunci cand fierbem fasole trebuie sa schimbam apa de 1-2 ori in vedera evitarii pentru balonarii si a disconfortului.

Cum sa faci cea mai buna Fasole batuta cu legume?

Ingrediente:

  • 700 gr fasole uscata (cum am mai spus si in alte articole, prefer fasolea cu bobul mic, deoarece fierbe mai repede si mi se pare mult mai fina si mai dulce, decat cea cu bobul mare);
  • 2 cepe medii;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras rosu sau gogosar;
  • 1 radacina de patrunjel sau 1/4 radacina de telina;
  • 5 catei de usturoi;
  • 1-2 foi de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 lingura pasta de tomate sau pasta de ardei gras;
  • 1-2 linguri ulei de masline extravirgin;
  • 1 lingura cimbru uscat;
  • 1 legatura marar verde
Reteta Fasole alba
fasole-batuta.jpg

Fasole batuta cu legume – Mod de preparare:

  1. In primul rand, se pune la fiert fasolea, dupa ce a stat la inmuiat peste noapte, insa fara a adauga pic de sare, deoarece sarea va intari bobul de fasole. Sarea se va adauga la sfarsit, cand fasolea este, deja fiarta bine.
  2. Separat, intr-o cratita marese pun la fiert 3 l de apa de la robinet, pentru a schimba prima apa in care a fiert fasolea.
  3. Cat fierbe fasolea se curata si toaca legumele cubulete mici.
  4. Dupa ce a fost schimbata prima si a doua apa, iar bobul de fasole a inceput deja sa se sfarme cu usurinta, se adauga foile de dafin, piperul negru, una din cele doua cepe (cealalta ceapa se va folosi la prajeala) si restul legumelor. Dupa 7-10 min se adauga cimbrul uscat si sare dupa gust.
  5. Cand fasolea este aproape fiarta, se caleste ceapa intr-o tigaie cu uleiul de masline; cand, ceapa, a devenit translucida se adauga pasta de tomate si se amesteca bine, pentru a nu se lipi de fundul tigaii, apoi se adauga mararul tocat grosier.
  6. Se opreste focul si se mixeaza fasolea, cu ajutorul unui mixer sau blander, pana obtinem o pasta fina, apoi adaugam usturoiul trecut prin presa; amestecam totul foarte bine.
Reteta Fasole batuta cu legume si prajeala
fasole-batuta-cu-legume.jpg

Repartizam fasolea batuta in boluri…

7. Pasta obtinuta se repartizeaza in boluri sau farfurii adanci, iar deasupra se pune prajeala; se orneaza cu marar verde si se da la rece pentru minim 2-3 h inainte de a putea fi servita.

Nota: Delicoasa fasole batuta se serveste cu orice fel de muraturi sau salata si paine proaspata cu coaja crocanta sau unsa pe paine prajita.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Fasole batuta cu legume -, dati-ne un Share/Like. Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si alte retete ale noastre cu fasole, precum:

Pentru a urmari si sustine activitatea, pentru a va bucura cu noi si noi retete, noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 12 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...