Avocado, beneficiile consumului

avocado-beneficiile.jpg

Avocado, beneficiile consumului din Categoria Articole utile. Ce ar trebui sa stii despre avocado si beneficiile consumului de avocado. Avocado sau Persea americana este un fruct ce apartine Familiei Lauracae din care mai fac parte: dafinul, scortisoara si camforul.

Avand o forma asemanatoare cu para, o coaja de culoare verde-inchis pana la mov inchis si cu o pulpa cremoasa, avocado, este un fruct mult apreciat in intreaga lume, mai ales in ultimii ani.

Are un sambure foarte mare, in comparatie, cu alte fructe, care are rolul de a proteja fructul de oxidare, atunci cand este taiat in doua si este folosita doar o singura bucata din fruct.

Originar din Mexic si Guatemala, avocado, este denumit atat arborele, cat si fructul, propriu-zis, in prezent, este cultivat pe larg, nu doar in Mexic si Guatemala, dar si, in India si Indonezia.

Atunci, cand urmeaza sa cumparati avocado din piete sau supermarketuri, forte important este, cum aleget fructul, care trebuie sa fie bine copt, de culoare verde-nchis sau mov-inchis si sa fie in stare buna; sa nu aiba portiuni moi.

Bogat in vitamine A, B1, B2, B6, B9, C, E, K; minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fibre naturale, carbohidrati; sarac in calorii (200 kcal/100gr) si colesteol 0, avocado, este recomandat de a fi consumat in cazul persoanelor, care sunt la dieta sau tin o cura de slabire.  

Este un fruct extrem de gustos cu o consistenta cu totul aparte, untoasa, si, care il fac similar fructelor oleaginoase, precum: nucile, migdalele, fisticul etc.

Este indicat sa includem in dieta de zi cu zi si avocado, pe langa alte fructe si legume, si sa adoptam un regim alimentar cat mai sanatos posibil, bogat, cum am spus mai sus, in fructe si legume.

Este o sursa excelenta de grasimi sanatoase mononesaturate, care, consumate moderat, aduc numai si numai beneficii intregului organism si ne feresc de multe boli.

avocado-beneficiile.jpg

Proprietatile fructului de avocado

  • intareste sistemul imunitar si sistemul nervos;
  • stimuleaza digestia;
  • are proprietati antioxidante puternice;
  • mentine sanatatea sisitemului digestiv datorita continutului ridicat de fibre naturale;
  • lupta cu kilogramele in plus;
  • ne protejeaza inima si impotriva bolilor cardiovasculare;
  • ne protejeaza impotriva unor tipuri de cancer;
  • au proprietati antioxidante, intarziind, astfel, procesele de imbatranire ale organismului;
  • normalizeaza nivelul de colesterol din sange;
  • protejeaza vederea datorita continutului ridicat de luteina (carotenoid);
  • imbunatateste memoria datorita complexului B de vitamine si ne protejeaza impotriva bolii Alzheimer;
  • previne si reduce riscul prodicereii unui AVC;
  • este recomandat de a fi inclus in dieta persoanelor, care sufera de diabet zaharat, deoarece uleiurile si fibrele naturale normalizeaza nivelul glicemic din organism;  

Contraindicatii

Ca si orice alt aliment si, avocado, are unele efecte adverse in cazul in care este consumat in exces:

  • poate provoca stari de greata si chiar voma;
  • poate provoca alergii si eczeme la nivelul pielii, dar si, la nivelul cavitatii bucale si a limbii;
  • nu este recomandat abuzul in cazul gravidelor si mamicilor, care alapteaza, deoarece poate reduce considerabil cantitatea laptelui matern;
  • de asemenea, nu este recomadat de a se consuma in cantitati mari persoanelor, care au probleme cu ficatul.

Intrebuintari

Fructele de avocado pot fi consumate ca atare, in salate sau la prepararea supelor, gazpacho, pastei mexicane guacamole, tocanitelor, pilafurilor, in patiserie etc.

Insa, medicii nutritionisti ne recomanda sa consumam acest fruct delicios, plin de vitamine, minerale si fibre, in stare cruda cu sare si piper sau in salate.

Uleiul de avocado poate fi folosit la prepararea mancarurilor, precum si, la prajire, ca alternativa la uleiul de floarea soarelui, care nu este chiar atat de sanatos, pentru organism.

Extrasul din avocado, precum si, uleliul din avocado sunt folosite, pe larg, in industria cosmetica la prepararea cremelor, sapunurilor naturale, uleiurilor esentiale, samponurilor etc.

Sper, ca v-a placut articolul de astazi! Ajutati-ne sa crestem, dati-ne un Share! Multumim!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...