Cozonac rotund de casa cu coji de portocala confiate

Cozonac rotund de casa

Cozonac rotund de casa cu coji de portocala confiate
cozonac-rotund-de-casa.jpg

Cozonac rotund de casa cu portocala confiata mai bun si mai natural decat Panettone, deoarece stii ce ai pus in el din Categoria Dulciuri de casa.

Afla, cum poti sa faci cel mai bun Cozonac rotund de casa sau Pasca de casa pe care ar trebui sa il incerci numaidecat. Gasesti aici reteta completa cu poze si pasi de urmat.

Este o reteta extrem de simpla, de o finete incontestabila si, care nu necesita foarte multe ingrediente, ci doar ceea ce ai prin casa, dar nici mult timp, in sensul, ca ai facut aluatul si il lasi la dospit 2-4 h, timp in care iti rezolvi celelalte treburi prin casa sau bucatarie.

Am aceasta reteta de la sora mea, care este mare experta in materie de Cozonaci sau Pasca, mai ales, acum ca tot suntem in plina pandemie, prinsi in carantina, si dispune de mai mult timp, asa ca, experimentam.

Cum sa faci cel mai bun Cozonac rotund de casa cu portocala confiata?

Ingrediente:

  • 1 ou;
  • 3 galbenusuri;
  • 1 pahar cu lapte (200 ml) integral 3.5% grasime;
  • 1 pahar zahar tos;
  • 500-700 gr faina alba de grau (sincer, nu am folosit niciodata faina, pentru cozonac, deoarece nu este chiar naturala, ci contine agenti de crestere si nu este chiar sanatoasa);
  • 100 gr ulei de floarea soarelui;
  • 100 gr. unt 82% grasime la temperatura camerei; nu este nevoie sa il toiti, in prealabil, deoarece laptele fiind caldut se va topi in voie, dar si de la caldura mainilor.
  • 3 linguri smantana grasa;
  • 50 gr drojdie;
  • un praf de sare;
  • coaja rasa de la o lamaie pentru aroma;
  • 2-3 pachetele de zahar vanilat sau 2 lingurite esenta de vanilie;
  • coaja confiata de portocala sau, daca nu aveti, atunci merg si stafidele sau rahatul

Pentru glazura:

  • 250 gr zahar pudra;
  • 2 albusuri;
  • un strop de esenta de vanilie
  • 1 lingurita suc de lamaie, pentru aroma, dar si, pentru a taia din gustul crud al albusului

Mod depreparare Cozonac rotund de casa:

  1. Inr-un castron de plastic se varza cca 0.5 kg faina alba de grau, se face o adancitura in mijloc, unde se adauga laptele caldut, ca pentru pain si se dizolva drojdia proaspata; se adauga un praf de zahar, pentru a activa mai rapid drojdia, apoi, cu ajutorul unei linguri, se amesteca luand faina de pe peretii castronului pana capata consistenta unei smantani.
  2. Separat, intr-un bol, se bat: oul si galbenusurile, cu ajutorul unei furculite sau cu mixerul de mana, se adauga zaharul tos si zaharul vanilat si se amesteca pana se topeste zaharul, cat de cat.
  3. Se varsa compozitia de ou peste opara si se amesteca pana se incorporeaza perfect, apoi, se adauga treptat si celelalte ingrediente (untul, uleiul etc.), in afara de faina, care se va adauga tocmai la sfarsit; se amesteca bine.
  4. La final, se adauga faina si se amesteca cu mana pana se incorporeaza in totalitate rezultand un aluat bine legat si nu foarte vartos; se acopera vasul cu 1-2 prosoape mai groase si se da la cald pentru 1- 2 h.
  5. Dupa ce s-au scurs cele 2 h ore, se ung mainile cu ulei si incepeti sa framantati aluatul 15-20 de min; puteti lua o pauza si mai apoi sa continuati din nou.
  6. Se tapeteaza formele (2 forme) cu unt si putina faina, pentru a nu se lipi de fund, apoi se adauga mingile de aluat, se acopera cu prosoape de bucatarie sau o paturica si se lasa la dospit, pentru, inca, o ora.

Dam Cozonacul la cuptor…

7. Se dau cozonacii la cuptorul preincalzit la 180 C, pentru 45-50 min.

8. Cat stau cozonacii la cuptor se face glazura; se bat albusurile cu zaharul pudra si cu sucul de lamaie pana capata o consistenta cremoasa ca de emulsie.

Cozonac rotund glazurat reteta simpla
cozonac-rotund-glazurat.jpg

9. Dupa ce cozonacii s-au racit cat de cat, in caz contrar, se va topi zahrul pudra si glazura v-a curge si va da un aspect nu tocmai simpatic, se ung cu glazura. Peste glazura se presara zahar pudra si/sau diverse ornamente, pentru cozonaci.

Cozonac rotund de casa glazurat
cozonac-rotund-de-casa.jpg
Click to rate this post!
[Total: 34 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...