Scrumbia de Dunare beneficii

Scrumbie de Dunare la gratar

scrumbie de dunare la gratar

Scrumbie de Dunare la gratar cu ceapa si cartofi la cuptor reteta de familie, cum n-ai mai mancat pana acum, din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare.

Afla cum sa faci cea mai gustoasa Scrumbie de Dunare la gratar cu ceapa, rozmarin si cartofi facuti la cuptor pe care ar trebui sa o incerci numaidecat. Ai reteta completa cu pasi, explicati, precum si, pasi de urmat in a o gati.

Mai intai cateva cuvinte despre miraculoasa Scrumbie de Dunare…

Scrumbia de Dunare sau Alosa immaculata (familia Clupeidae) este un peste marin din Marea Neagra si Marea Azov, care incepand cu luna martie migreaza in: Dunare, Nipru, Nistru si Don, pentru asi depune icrele; dupa ce isi depune icrele in fluvii se retrage din nou in mare.

Este un peste nemaipomenit de gustos si cu o aroma deosebita de iod deferita de cea a altor specii de scrumbie, respectiv de peste si, care trebuie numaidecat introdusa in dieta noastra.

Mai ales, primava, incepand cu finele lunii februarie – inceputul lunii martie, cand migreaza in Dunare pentru a depune icrele si, cand organismul nostru are mare nevoie de minerale, in special, iod.

Este recomnadata persoanelor, care au probleme cu glanda tiroida, deoarece iodul din compozitie este esential in sintetizarea hormonilor tiroidieni – T3 si T4 – si ajuta la buna functionare a glandei tiroide.

Sfat: Citeste mai mult despre Scrumbia de Dunare dand click aici.

In principal, marirea glandei tiroide (gușa) indica deficitul de iod din organism si este recomandat, in acest caz, consumul de alimente bogate in iod printre care se numara si scrumbia de Dunare, dar si, sarea iodata.

Pe langa faptul ca, are un continut bogat de iod, elementul de baza in buna functionare a glandei tiroidiene, scrumbia, abunda si in Omega3, care aduce numeroase beneficii sanatatii.

scrumbie de dunare la gratar
scrumbie-de-dunare.jpg

Ingrediente 4 persoane Scrumbie de Dunare:

  • 4 scrumbii de Dunare;
  • 1 k de cartofi rosii, pentru ca sunt mult mai gustosi facuti la cuptor decat cei albi;
  • 3-4 catei de usturoi;
  • 2-3 cepe rosii;
  • rozmarin proaspat sau uscat, daca aveti prin gospodaie sau camara;
  • ulei pentru uns;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat.

Mod de preparare:

  1. In primul rand, se curata, se spala si se pun la fiert cartofii in apa cu sare pentru 7-10 min.
  2. Se curata de solzi si se eviscereaza scrumbia, apoi se spala bine sub jetul de apa rece, pentru a mai scapa din sangele ramas la interior ca urmare a eviscerarii.
  3. Dupa ce cartofii au fiert si racit putin se taie dupa preferinta; se adauga usturoiul, rozmarinul, uleiul, sare si piper negru dupa gust. Se amesteca bine si sa da la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 40-60 min.
  4. Ceapa rosie se taie rondele cam de 1 cm grosime se sareaza si se unge cu ulei, pentru a se frige frumos si uniform capatand un gust rafinat de fum.
  5. Se unge, scrumbia de dunare, peste tot cu ulei si sare, iar in cavitatea abdominala se pune cate o crenguta de rozmarin;
  6. Se pun scrumbia si rondelele de ceapa pe gratarul bine incins, se tin cate 5-7 min pe fiecare parte sau pana capata o crusta aurie.
scrumbie de dunare la gratar
scrumbie-de-dunare-la-gratar.jpg

Cateva sfaturi…

  • Daca optati pentru scrumbie de Dunare prajita (fripta) in ulei (la tigaie), atunci ar fi bine sa o crestati, cum se vede aici, insa nu si cand o gatiti la gratar;
  • Fiindca nu se prajeste atat de bine, cum se prajeste la tigaie, se vor simti oscioarele si va fi foarte dificil sa le alegeti. Indicat ar fi sa lasati scrumbia necrestata ca va fi mult mai usor sa o dezosati, cand este deja facuta.

!!! Daca v-a placut articolul nostru de astazi – Scrumbie de Dunare la gratar -, dati-ne un Share sau Like, pentru a o vedea si prietenii dvs. Multumim!

Ajutati-ne sa crestem, daca va place ceea ce facem, pentru a ne continua activitatea, a plati cheltuielile cu intretinerea site-ului si a va bucura cu noi si noi retete, respectiv articole despre alimentele folosite.

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Cu aceasta ocazie, va recomandam sa vedeti si alte doua retete ale noastre:

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 25 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...