Strugurii, ne apara de cancer si de bolile cardiovasculare un articol din Categoria Articole utile. Ce ar trebui sa stii despre struguri si importanta acestora in alimentatia de zi cu zi.
Fructele-vedeta ale sfarsitului verii-toamnei, strugurii, sunt unele din cele mai cultivate fructe din lume, fireste, dupa portocale, mere si banane, care ne umpla de energie si ne aduc o multime de beneficii organismului.
Incepand cu sfarsitul lunii august si pana in lunile octombrie-noiembrie (unele podgorii cultiva srugurii chiar si in luna noiembrie, dupa primul inghet, pentru a obtine cel mai bun vin; adevarul, cam piperat la pret!) ne putem bucura din plin de dulceata si parfumul catifelat al strugurilor.
Foarte apreciati, inca din antichitate, atat pentru aroma, cat si pentru gust, dar si, pentru proprietatile vindecatoare, strugurii, erau numiti, pe buna dreptate, „hrana zeilor”. Erau nelipsiti de pe mesile bogate ale nobilimii de pe atunci.
Desi, contin foarte mult zahar, care este transformat in glucoza si ne alimenteaza muschii, dandu-ne forta, strugurii, sunt indicati in cazul dietelor, a curelor de slabire, datorita continutului scazut de calorii (cca 65-70 kcal./100 gr.)dar si, in zilele de post, deoarece dau acea senzatie de satietate, mai ales, stafidele.
Strugurii, reprezinta o sursa importanta zaharuri naturale usor asimilabile de catre organism, dar si de glucoza si fructoza, insa trebuie consumati cu moderatie.
Boabele de struguri in stare proaspata sunt compuse din 90% apa, insa dupa procesul de deshidratare nu raman decat 20% apa, adica su forma de stafide.
Bogati in:
Din acest motive, strugurii, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa dvs. vara-toamna, dar si, iarna, cand pot fi consumati in forma deshidratata, cum ar fi stafidele.
Ca sunt consumati in stare proaspata, uscati (stafide), sub forma de nectar („nectarul zeilor”), suc, compot, vin sau dulceata, strugurii, isi merita pe deplin locul in dieta noastra, deoarece aduc numai si numai beneficii organismului uman, deloc de neglijat.
Semintele de struguri sunt pline de vitamine si antioxidanti si sunt folosite la obtinerea uleiului, dar si, in industria cosmetica, la prepararea samponurilor si a cremelor de fata.
Cojile bobitelor de struguri. Ca si la majoritatea fructelor, cojile ramase dupa obtinerea mustului/sucului sunt pline de vitamine si taninuri, care au efect antiseptic si cicatrizant.
Frunzele de vita-de-vie. Frunzele sunt folosite pe larg in gastronomie la prepararea sarmalelor si diverselor tocanite sau mancarurilor pe baza de orez.
!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Strugurii, ne apara de cancer -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomanam sa cititi si articolul nostru – Prunele, normalizeaza tensiunea arteriala.
Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…
Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…
Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…
Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…
Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…
Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…