Somon sarat acasa reteta

Somon sarat acasa

Somon sarat acasa reteta
somon-sarat-acasa.jpg

Reteta Somon sarat acasa din Categoria Aperitive si Salate de casa. Cum sa faci cel mai delicios Somon sarat in conditii casnice, care, efectiv, ti se topeste in gura de fin si untos ce este. Somon sarat preparare.

Pentru ca, se apropie Craciunul si Anul Nou, multi dintre dvs. sunteti obisnuiti sa aveti pe masa festiva si unele aperitive pe baza de peste, in special, cele pe baza de somon, precum: sendvisuri, salate sau diverse paste tartinabile.

Cum multi dintre noi am incercat sa renuntam total sau partial la mezelurile din comert, optand pentru o dieta cat mai sanatoasa bazata pe peste si produse din peste, ca zicem, sunt mai sanatoase, decat produsele din carne procesata, atunci somonul sarat este solutia ideala.

Putin despre cum sa alegem corect Somonul

Va recomand, sa incercati sa sarati somonul acasa si sa vedeti cat de bun si untos este si cate preparate simple si gustoase puteti gati folosindu-l ca si baza.

Pentru inceput ati putea sara doar 1-2 fileuri si daca va iese gustos, atunci puteti sara chiar si 3-4 bucati de file, pentru a avea de sarbatorile de iarna sau de Sf. Paste.

Inainte mai cumparam si eu somon sarat sau somon afumat din comert, insa dupa ce am citit despre cum este crescut somonul in crescatorii si ca este afumat cu fum lichid si cat de nociv poate fi pentru sanatatea noastra, am incetat sa mai cumpar..

Dupa cum, probabil, ati auzit si dvs., somonul comercializat in tara noastra, si nu numai, este crescut in cresctorii suprapopulate, unde sunt folosite diverse substante nocive in vederea combaterii diverselor boli aparute si paraziti ca urmare a suprapopularii rezervoarelor.

Somon sarat acasa – este reteta proprie, pe care o pregatesc de foarte multi ani si niciodata nu a dat gres. Sarez fileul de somon cat mai simplu posibil, fara prea multe condimente, pentru a pastra si pune in valoare dulceata naturala a pestelui, nu mai adaug nimic altceva in afara de sare.

Pe cand la reteta suedeza de Glavlax se adauga mai multe condimente, in adara de sare si piper negru, marar, cimbru chiar si sfecla rosie, pentru a da acea culoare frumoasa rosu-bordeaux, care arata foarte bine pe platourile de servire.

Cum sa faci cel mai bun Somon sarat acasa?

Ingrediente:

  • 1 kg file de somon;
  • 70-100 gr sare grunjoasa (pestele, slanina si carnea iau sare exact cat trebuie, oricum dupa procesul de sarare fileurile vor trebui spalate, pentru a indeparta sarea ramasa la suprafata);
  • ulei de masline sau de floarea-soarelui

Mod de preparare Somon sarat acasa:

  1. Mai intai de toate, se curata fileul de pelitele ramase, insa pelea se lasa; cu ajutorul unei pensete se scot oscioarele ramase din fileul de somon;
somon sarat acasa reteta
somon-sarat-acasa.jpg

2. Se spala, se sterge cu un prosop de bucatarie, apoi se presara sarea si se maseaza usor; se baga intr-o punga de plastic curata si uscata si se da la frigider pentru 12-24 h.

3. Dupa ce a stat la rece se spala sub jetul de apa rece si se mai lasa 20 min intr-un recipient cu apa rece, pentru a mai elimina putin din sare. Cum se zice in popor, pestele si slanina iau sare atat cat trebuie.

Somon sarat de casa – Pregatirea somonului pentru sarat

4. Se sterge bine pestele, cu un prosop de bucatarie, pentru a elimina urmele de apa ramasa dupa spalare.

  • Daca dispunet de timp si rabdare puteti agata fileul, pentru a se zvanta la aer curat, va fi mult mai untos, daca nu, atunci il stergeti foarte bine cu un prosop de hartie.

5. Se aseaza fileul pe un fund de lemn curat si uscat, se taie in felii foarte subtiri, cum se vede in poza de sus, apoi se introduc intr-un borcan curat si uscat, iar deasupra se completeaza cu ulei.

6. Se scutura bine borcanul, incat uleiul de masline sa patrunda peste tot si sa nu ramana bule de aer, se da la rece peste noapte sau, macar, pentru 2-3 h, dupa care este numai bun de servit.

Somon sarat acasa reteta
somon-sarat-acasa.jpg

Nota:Pregatit, urmand pasii de mai sus, Somonul sarat, v-a fi absolut delicios, untos si slab sarat si va putea fi pastrat la frigider, la borcan cu capacul infiletat etansi chiar si 2-3 saptamani.

Somonul sarat in asa fel poate fi consumat ca atare, pus pe sanvuisurile dvs. preferate, in crema de branza pentru sandvisuri sau in diverse salate alaturi de alte ingrediente sanatoase.

!!! Daca v-a placut reteta noastra de astazi – Somon sarat acasa , dati-ne un Share/Like pentru ca sa o vada si prietenii dvs. Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Medalion de somon la gratar cu sos de iaurt – absolut delicios si satios, pe care ar trebui sa il incercati numaidecat, daca nu ati avut ocazia pana acum.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 3.8]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...