Articol Scrumbia de Dunare mentine sanatoasa glanda tiroida

Scrumbia de Dunare, mentine sanatoasa glanda tiroida

Articol Scrumbia de Dunare mentine sanatoasa glanda tiroida
scrumbia-de-dunare.jpg

Scrumbia de Dunare, mentine sanatoasa glanda tiroida din Categoria Articole utile. Afla totul despre Scrumbia de Dunare, unul dintre cei mai sanatosi pesti, care asigura buna functionare a glandei tiroide, respectiv a hormonilor tiroidieni.

Astazi, vom vorbi despre unul dintre cei mai sanatosi si importanti pesti (specii) din Bazinul pontic-danubian, si anume, Scrumbia de Dunare sau Alosa immaculata, peste marin din Familia Clupeidae.

Care in fiecare primavara migreaza din Marea Neagra si Marea Azov in fluvii, precum: Bug, Don, Dunare, Nipru si Nistru pentru a-si depune icrele. De obicei, migreaza in lunile martie-mai, insa in unii ani poate fi gasita in pescarii si piete chiar si pana in luna iunie.

Este un peste mic, cu o lungime cuprinsa intre 20-45 cm si o greutate, care variaza intre 300-700 gr, insa au fost cazuri, cand unele exemplare au trecut putin peste 1 kg, depinde de an, in unii ani Scrumbia este mai multa si mai mica ca si dimensiune si in alti ani mai putina si mai mare.

Cunoscuta si apreciata de mii de ani, atat pentru gust, dar si, pentru calitatile sale nutritive, Scrumbia de Dunare, dintotdeauna a fost un peste scump fiind catalogata ca fiind o delicatesa.

Exista mentiuni de pe timpul lui Cezar cu privire la acest peste sanatos…

Chiar pe timpul lui Cezar (aa. 100 i. Hr), un inalt demnitar, s-a aratat foarte indignat, cand comerciantii de peste au adus si vindeau butoiasele cu Scrumbie de Dunare sarata la 300 dinari bucata, ceea ce era foarte scump, pentru acele vremuri.

Gatita la gratar, prajita la tigaie sau sarata, delicioasa Scrumbie de Dunare este la mare cautare primavara de cei carora asteapta un an intreg pana vor reusi, in sfarsit, sa manance cel mai sanatos si delicios peste posibil.

Bogata in iod, care mentine sanatoasa glanda tiroida si la sintetizarea hormonilor tiroidieni – T3 si T40, Omega 3, care reduce inflamatiile din organism, calciu, care mentine sanatos sitemul osos, vitamina D3.

Este un peste cam scump, pretul variaza undeva intre 39-45 Lei, si nu oricine si-l poate permite, mai ales, acum ca suntem in plina pandemie si multe persoane au ramas fara serviciu sau sunt in concediu tehnic.

ATENTIE!!! Sa fiti foarte atenti, cand mergtii sa cumparati scumbie de Dunare, deoarece unii comercianti de peste vand alte specii de scrumbie mai ieftine, cum sunt: scrumbia de atlantic, heringul sau scrumbia de mare, pe post de Scrumbie de Dunare. Sa aveti mare grija!

Anual sunt semnalate zeci de cazuri, cand cetatenii au fost mintiti de catre comerciantii de peste, plasandu-le pe post de Scrumbie de Dunare specii mult mai ieftine, insa platind ca si pentru cea de Dunare, a carei pret este de 3-4 ori mai mare.

Ce trebuie sa stim despre Scrumbia de Dunare?

Este un peste gras, bogat in vitamine si minerale, nemaipomenit de gustos, cu o aroma bogata de iod, dat de algele cu care se hraneste, adevarul este, ca are ceva oscioare.

Insa, se merita sa fie cumparata, respectiv consumata, deoarece se gaseste doar primavara, dupa trebuie sa astepti un an pana vei avea posibilitatea sa mananci din nou, timp in care ii vei duce lipsa.

Bunica imi povestea, ca pe timpul lui Ceausescu intr-un sat de lipoveni de prin judetul Tulcea un numar foarte mare de elevi erau eminenti cu aceasta ocazie au venit specialistii de la Bucuresti.

Care, dupa studii si studii, au ajuns la concluzia, ca acest fapt se datora dietei bogate in peste, deoarece, mai toti localnicii, pescari fiind, traiau de pe urma vanzarii pestelui prins de ei insasi, dupa ce o parte era oprita, pentru consumul propriu.

Cum deosebim Scrumbia de Dunare de un alt peste mai ieftin?

Principala caracteristica, care deosebeste Scrumbia de Dunare de o alta scrumbie mai ieftina este, faptul ca, are spatele mai lat si mai inchis la culoare, decat heringul sau alta specie de scrumbie.

A doua caracteristica, este mirosul asemanator cu cel al tincturii de iod, insa putin vor destinge acest miros (caracteristica), care este foarte slab si doar cei au mirosul supra-dezvoltat, cum sunt eu, il vor distinge, in rest, slaba nedejde.

Daca va aflati intr-o pescarie sau piata si nu sunteti siguri, daca ceea ce vreti sa cumparati este Scrumbie de Dunare 100% si nu aveti pe cine sa intrebati (vanzatorul -exclus!!!, ca sigur, va va minti).

Aici, vorbim poate mai este vreun cumparator pin preajma, care poate se pricepe, atunci nu mai cumparati. Ar fi, pur si simplu, pacat sa dati 38- 45 Lei, pentru un hering sau scrumbie comuna de mare.

Scrumbia de Dunare Proprietati

  • cum am mentionat mai sus, datorita iodului din compozitie, mentine sanatoasa glanda tiroida si ajuta la sintetizarea hormonilor tiroidieni – T3 si T4 -, in acest sens, se recomanda a se consuma scrumbie de cel putin 2-3 ori pe saptamana.
  • lupta cu imbatranirea prematura a celulelor datorita grasimilor nesaturate de care abunda;
  • calciul impreuna cu vitamina C mentin sanatos si ajuta la intarire sistemului osos, dar si, al unghiilor, de aceea, este recomandat consumul de scrumbie in special copiilor;
  • grasimile polinesaturate impreuna cu acizii grasi Omega 3 lupta eficient cu inflamatiile din organism, in special, a celor de tranzit intestinal, totodata reducand riscul aparitiei a bolilor inflamatorii intestinale;
  • mentine si contribuie la sanatatea mintala si ne fereste de Alzheimer

Scrumbia de Dunare – Intrebuintari

Scrumbia de Dunare poate fi consumata in diverse moduri posibile, precum: sarata, fiarta, afumata, uscata (dezhidratata), prajita la tigaie, la cuptor sau  scrumbie fripta la gratar si servita alaturi de cartofi copti sau orice tip de salata.

Scrumbia de Dunare beneficii
scrumbie-de-dunare-la-gratar.jpg

Din proprie experienta va pot spune, deoarece am crescut cu Scrumbia de Dunare, ca poate fi pastrata la congelator chiar si 7-8 luni, singura conditie ar fi, sa nu fie eviscerata.

In caz contrar, dupa doar cateva luni (4-5) se va ingalbeni si gustul se va modifica radical, amintind, mai degraba cu gustul uleiului invechit, ceea ce nu este deloc placut pentru papilele gustative.

Totodata, va recomandam se vedeti si reteta noastra – Scrumbie de Dunare la gratar – pe care ar trebui sa o incercati numaidecat, fiindca este nemaipomenit de gustoasa si foarte sanatoasa, bogata in iod si Omega 3, esentiale pentru santatea noastra si a glandei tiroide.

!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Scrumbia de Dunare mentine sanatoasa glanda tiroida -, dati-ne un Shere/Like. Multumim anticipat! 

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...