Gogonele murate fara conservanti reteta

Gogonele murate fara conservanti

Gogonele murate fara conservanti reteta
gogonele-murate.jpg

Gogonele murate fara conservanti doar cu sare pentru iarna 100% Natural din Categoria Muraturi, crocante si cu un gust placut dulce-acrisor, care merg puse la borcan sau la putina din lemn.

Afla, cum sa faci Gogonele murate la borcan fara conservanti pentru iarna, o reteta cat se poate de simpla si nemaipomenit de gustoasa si aromata, care trebuie incercata numaidecat.

Reteta Gogonele murate ca la bunica sanatoase, din ingrediente proaspete si fara adaosuri nocive pentru organism, cum ar fi: conservanti sintetici, sare de lamaie sau aspirina.

Putin despre muraturi, in general…

Veritabilele Muraturi de casa (gogonele murate, castraveti murati ) se fac din ingrediente 100 % naturale fara otet si fara conservanti de tot felul, doar cu sare grunjosa si cat mai putine condimente, asa cum le faceau strabunicile, bunicile, respectiv mamele noastre.

Multe gospodine folosesc recipiente din plastic pentru muraturi (galeti sau budoane cu capac), deoarece sunt mai usoare, mai comode si mult mai practice, decat, sa zicem, putinele din lemn.

Desi, nu este recomandat sa punem muraturile in recipiente de plastic, deoarece acizii naturali formati ca urmare a procesului de fermentare pot extrage substantele toxice din plastic.

Cu alte cuvinte, substantele toxice migreaza in saramura muraturilor, lucru ce nu este chiar sanatos. Personal, folosesc borcane mai mici, adica de 3 l si nu de 10 l cum foloseam altadata.

Fiindca, muraturile se consuma mai repede si nu au timp sa prinda albeata aia deasupra, care schimba considerabil gustul si aroma muraturilor, indiferent ca sunt gogonele murate, castraveti etc.

Daca va ramane zeama (moarea) de la muraturi (gogonele murate) nu va grabiti sa o aruncati, ci sa o folositi la salata orientala, biscuiti sau acritul ciorbelor si a borsurilor.

Daca aveti mai multa (moare), atunci o turnati in pungute, pe care le pastrati la congelator si cand aveti nevoie doar scoateti cate una. Incercati sa irositi cat mai putine alimente, mai ales, cele 100 % naturale.

Incercati, atunci cand puneti gogonele la murat, sa adaugati cat mai multe legume, precum: ceapa, morcov, telina, hrean, ardei gras etc., deoarece vor fi mult mai gustoase si mai aromate.

Gogonele murate – Importanta muraturilor in dieta de zi cu zi

Garnitura ideala pentru preparatele „grele” pe timpului sezonului rece, atunci cand avem mare nevoie de preparate consistente si grase – din cauza, ca metabolismul incetineste, adaptandu-se la temperaturile scazute.

Bogate in calorii, pentru a asigura organismului combustibilul necesar mentinerii temperaturii constante a organismului si, care, totodata, ajuta la detoxifierea organismului.

Bogate in:

  • vitamine A, B, C si E;
  • minerale calciu, potasiu, seleniu, siliciu;
  • probiotice naturale (intaresc imunitatea, au efect antibiotic, antiviral si, mai nou, ataca virusii hepatici);
  • fibre naturale, care ajuta la detoxifierea colonului, imbunatatesc digestia si au efect laxativ.

Deci, este mai mult decat sanatos sa consumam muraturi, indiferent, ca sunt: gogonele murate, castraveti murati, pepeni murati, mix de legume murate sau varza murata.

Desi, multa vreme, din cauza lipsei studiilor efectuate in domeniu, s-a crezut ca legumele si fructele murate isi pierd o parte din proprietatile nutritive, ultetior, s-a dovedit, ca atat legumele, cat si fructele mutate isi pastreaza o buna parte din vitamine si minerale, adica mai bine de 50%.

Asa ca, incercati sa consumati cat mai des posibil, mai ales, iarna, cand avem tendinta de a consuma alimente cat mai bogate in grasimi, pentru a face face fata temperaturilor scazute de afara, care ne incetinesc metabolismul.

Sarace in calorii, vorbim despre muraturile clasice 100% naturale facute in casa, fara preparare termica si fara sa fie folositi conservanti sau alte adaosuri, muraturile, de orice fel, sunt indicate in cazul persoanelor care tin o cura de slabire.

Gogonele murate cu conopida – Procesul de fermentare al muraturilor

Procesul de acrire/fermentare este un proces complex in urma caruia zaharurile naturale din legumele si fructele folosite sunt transformate in substante nutritive probiotice, care nu fac altceva decat sa intareasca sistemul imunitar.

Din acest motiv, iarna (in sezonul rece) simtim nevoia mai mult ca altadata sa consumam muraturi. Adica, avem mai mult pofta de acru decat, sa zicem, pe timpul verii, asa ca gogonele murate ne vor prinde bine pe timpul iernii.

Studiile efectuate in ultimii ani au scos la iveala, faptul ca, muraturile (gogonelele murate) lupta cu virusii hepatici si au efecte citostatice, luptand in special cu cancerele de col uterin si cel pulmonar.

Totodata, consumul de muraturi, printre care si varza murata, protejeaza femeile impotriva cancerului de col uterin. Efectele adverse la consumul de muraturi sunt foarte rare, insa, totusi exista: balonarea, diareea, colicii abdominali si arsurile gastrice

Gogonele pentru iarna reteta
gogonele-fara-conservanti.jpg

Cum se faci cele mai gustoase Gogonele murate la borcan pentru iarna?

Ingrediente pentru un borcan de 3 l:

  • 1.5 kg gogonele;
  • 3-4 morcovi medii;
  • 3 cepe medii;
  • 1/2 conopida medie;
  • 1 capatina usturoi;
  • 1-2 radacina hrean;
  • 1 telina medie;
  • 1 sfecla rosie sau 1/3 capatina varza rosie, daca vreti sa aveti o moare roz;
  • 1 lingura seminte de mustar, care vor mentine gogonele tari;
  • 2 ardei grasi rosii sau gogosari;
  • 1-2 ardei iute;
  • marar verde sau uscat;
  • 2-3 tije telina verde;
  • piper negru boobe;
  • 2-3 foi de dafin;
  • 2,5-3 linguri sare pentru muraturi si nu iodata, care v-a schimba atat gustul, cat si, aspectul saramurei si nu vor rezista mult;
  • 1-1.5 l apa, acum depinde cum de indesat ati asezat legumele;
  • 1 lingura zahar tos, optional

Mod de pregatire Gogonele murate la borcan fara conservanti:

  1. In primul rand, se spala gogonele sub jetul de apa rece; se curata, se spala si se taie legumele dupa cum urmeaza: ceapa in sferturi, morcovul rondele, conopida in bucetele.
  2. La fundul fiecarui borcan se aseaza frunze de telina, marar verde sau uscat, usturoi, ardei iute, seminte de mustar, rondele de morcov si sferturi de ceapa, urmate de un rand de gogonele, apoi buchetele de conopida, verdeata, morcov si tot asa pana se umple borcanul.
  3. Separat, dizolvati sarea in 1 l de apa, apoi turnati in borcanul cu gogonele, daca mai este nevoie completati cu apa, presarati restul de seminte de mustar.
  4. Puneti capacul si scuturati bine borcanul, incat sarea ramasa sa se dizolve uniform. Va trebui din cand in cand sa mai scuturati borcanele. Puteti gusta moarea, daca vi se pare, ca mai trebuie sare, mai adaugati, apoi scuturati borcanul.
gogonele murate la borcan
gogonele-murate-fara-conservanti.jpg

!!! Daca v-a placut articolul/reteta de astazi – Gogonele murate fara conservanti -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o Nota, pentru a va bucura cu noi si noi retete unice. Multumim!

Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra deConopida marinata la borcan – o reteta simpla, aromata si exceptional de gustoasa pe care ar trebui sa o incercati numaidecat, daca nu ati facut-o pana acum.

Pofta buna si Spor la treaba!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...