Draniki de cartofi reteta

Draniki de cartofi

Draniki de cartofi reteta
draniki-de-cartofi.jpf

Draniki de cartofi este o reteta veche beloruso-ucraineana de Blinele din cartofi rasi cu ou, ceapa, piper negru si faina de grau din Categoria Aperitive si Salate de casa.

Afla cum sa faci cei mai gustosi si aromati Draniki de cartofi, care pot fi serviti cu smantana sau orice tip de sos si, care merita incercata, in cazul in care, nu ati incercat-o pana in prezent.

Putin despre Draniki…

Este o reteta destul de simpla, din ingrediente simple si foarte gustoasa, care, cum am spus putin mai sus, poate fi servita cu smantana, iaurt, sos de usturoi, sos de marar, mujdei de usturoi sau chutney.

Cum am mentionat putin mai sus, Draniki, este un fel de mancare reprezentativ pentru bucatariile traditionale belorusa si ucraineana veche de aprox. 200 de ani.

Cum am spus putin mai sus, aceste delicioase blinele de cartosi se fac in Belorusia, Ucraina si mai peste tot in tarile ex-sovietice, dar si, in Germania, Israel, Suedia etc.

In unele locuri sunt numite Chiftelute de cartofi sau Clatite de cartofi, desi eu fac clatitele de cartofi un pic altfel si mult mai mari decat Draniki clasici pe care, la fel, le servesc cu smantana, diverse sosuri cu usturoi si ciuperci sau, pur si simplu, cu salata.

Conform Wikipedia, pentru prima data termenul de draniki” ceea ce inseamna din limba belorusa „a rade” a fost mentionat pe la inceputul sec. al XIX-lea, mai exact, prin anul 1830 de catre Yana Shitler, intr-o carte de bucate, banuiesc.

Cred ca, mai peste tot in lume se fac Draniki sau Blinele de cartofi, deoarece este un fel de mancare ieftin si foarte gustos, numai ca se numesc diferit: kartofelnie oladiy, teruni, deruni, raggmunk in Suedia, latkes in Israel, toci in Bucovina etc.

Am crescut cu Draniki, mama ne facea foarte des aceste blinele de cartofi super-delicioase si foarte satioase, care ne umpleau de energie, mai ales, daca le mancam cu smantana, incat alergam de ne scaparau călcâiele.

Cum sa faci Draniki sau Blinele de cartofi?

Ingrediente:

  • 7 cartofi medii;
  • 1 ou, preferabil de tara;
  • 1 ceapa medie;
  • 1-2 catei de usturoi, optional;
  • 3 – 4 linguri de faina alba de gru tip 000;
  • sare si piper negru proaspat macinat dupa gust;
  • un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu stins in 1/2 lingura de otet;
  • 1 legatura mica marar verde;
  • ulei de folarea soarelui sau rapita pentru prajit

Mod de praparare:

  1. In primul rand, se curata si se spala ceapa si cartofii. Ceapa se toaca marunt sau se da pe razatoarea mare, daca nu vreti sa simtiti bucati de ceapa prajita in blinele.
  2. Cartofii se dau pe razatoarea medie, pentru a nu ramane cruzi la interior cand sunt prajiti, deoarece cartofii sunt mai duri decat dovleceii, care au miezul mai fraged si se fac imediat.
  3. In castronul cu cartofi rasi adaugam: oul, faina, ceapa tocata marunt, usturoiul ras sau dat prin presa pentru usturoi, bicarbonatul stins in otet, mararul verde tocat,  sare si piper dupa gust.
Reteta draniki de cartofi
draniki-de-cartofi.jpg

4. Se amesteca foarte bine incat sa nu ramana cocolase de faina, cum se poate vedea in poza de mai jos, compozitia sa fie una omogena, pentru a obtine niste draniki suculente, gustoase si fara cocoloase.

Draniki de cartofi
draniki-de-cartofi.jpg

5. Se iau cu ajutorul unei linguri si se prajesc la foc mediu spre iute cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana se rumenesc frumos capatand o nuanta aurie, cum se poate vedea in poza de mai jos.

Blinele de cartofi
draniki-de-cartofi.jpg

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Draniki de cartofi -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o Nota. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Blinele din dovlecei.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 4.8]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...