Catina, 7 beneficii pentru sanatate articol

Catina, 7 beneficii pentru sanatate

Catina, 7 beneficii pentru sanatate articol
catina-beneficii.jpg

Catina, 7 beneficii pentru sanatate un articol mancaruricugust din Categoria Articole utile. Intra sa vezi, care sunt cele 7 beneficii pentru sanatate ale intrebuintarii catinei.

Daca tot am publicat recent  un articol – Ceai de catina cu portocala -, mi se pare corect sa scriu si un articol despre beneficiile fructelor de catina pentru sanatate.

Cunoscuta de mii de ani, catina, este folosita pe larg in medicina traditionala a multor popoare ale lumii, nu numai pentru intarirea imunitati, ci si pentru vindecarea multor boli reale sau imaginare.

Denumita de foarte multe ori ca „fructul sfant al muntilor Himalaya”, catina, este foarte des folosita in medicina traditionala ayurvedica si cea chineza din care se prepara macerat bun la toate.

Conform Wikipedia Catina sau Catina alba este un arbust spinos fructele caruia contin de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai multa decat citricile.

Originara din Mongolia, insa raspandita pe mai tot teritoriul Asiei, dar si in Romania si poate fi gasita incepand cu luna septembrie si pana toamna tarziu sau chiar inceputul iernii.

Catina, 7 beneficii pentru sanatate – Ce contine catina?

Fructele de catina abunda de vitamine, minerale si antioxidanti, precum:

  • vitamine A, B1, B2, B5 (acid pantotenic), B8 ( inozitol, desi este numit vitamina B8, in realitate este un tip de zahar natural) ,B9 (acid folic) C, D, E, F, PP, H etc.;
  • minerale calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu etc.
  • antioxidanti;
  • flavonoizi;
  • apa putin peste 80%;
  • fitosteroli vegetali sau steroli, care sunt asemanatori, structural vorbind, colesterolului uman si, care odata ingerati vor contribui la scaderea nivelului de colesterol rau sau LDL din sange;
  • Omega 6;
  • Omega 7, reduce riscul aparitiei ulcerului gastric

Cum se prepara catina cu miere – cel mai eficient remediu natural impotriva racelilor?

Se spala fructele catina, se adauga putin cate putin intr-un borcan de 0.72 – 1 litru, se zdrobesc cu ajutorul unei furculite de inox iar deasupra se toarna miere cat cuprinde.

Nu exista o proportie precisa! Se infileteza capacul etansi si se lasa la macerat 2 – 3 saptamani la rece, apoi se pastreaza la frigider pana este consumata in totalitate.

Articol despre beneficiile catinei
catina-7-beneficii.jpg

Catina, 7 beneficii pentru sanatate

Pentru nimeni nu este o noutate, ca fructele de catina abunda de Vitamina C si de antioxidanti, care contribuie la intarirea sistemului imunitar si previn imbatranirea.

Asa ca, voi incerca sa enumar cel mai importante 7 beneficii pentru sanatate ale consumului de catina, si anume:

Intareste sistemul imunitar si lupta cu virusii si virozele sezoniere

Datorita continutului ridicat de vitamina C, care este, cum am mentionat putin mai sus, de 10 ori mai ridicat decat in citrice, catina, ajuta la intarirea sistemului imunitar si ne fereste de gripa si de virozele sezoniere pe timpul iernii.

Asa ca, este foarte important sa consumati cat mai des produse pe baza de catina, cum ar fi: ceai, sirop, dulceata, catina cu miere de albine etc, deoarece va va feri de gripa si raceala.

Are efecte antiiflamatoare

Datorita continutului ridicat de vitamina C si flavonoizilor (flavonoide), compusi vegetali polifenolici, care sunt omniprezenti in natura si, care cresc considerabil rezistenta la diferite boli si infectii.

Are proprietati antioxidante

Datorita continutului ridicat de antioxidanti si vitamine din compozitia, ajuta la regenerarea tesuturilor, respectiv celulelor prevenind, astfel, efectele imbatranirii precoce.

Mentine tenul sanatos si ii confera acel luciu curat si natural

Datorita continutulu ridicat de vitamina C, E si al antioxidantilor, care contribuie la producerea colagenului la nivel celular, acea proteina omniprezenta in organismul uman, responsabila in mare parte de sanatatea articulatiilor, dar si de sanatatea si elasticitatea pielii (tenului).

Mentine inima sanatoasa, inlatura tahicardia si starile de neliniste

Datorita continutului ridicat de vitamine, minerale, dar si a flavonoizilor (compusi polifenolici), in special, care nu sunt altceva decat substante cardioprotective si ne protejeaza de unele boli ale inimii.

Un studiu publicat acum cativa ani de catre International Journal Of Food Scientes And Nutrition a demonstrat, ca includerea in dieta de zi cu zi a fructelor de catina poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Potential cardiovascular implications of Sea Buckthorn berry consumption in humans: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24490987/ – 

 Ajuta la distrugerea celulelor canceroase

Datorita compusilor naturali, precum: antioxidantii si flavonoizii, care pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase din organism, insa s-au efectuat putine studii in acest sens.

Ajuta la tratarea hemoroizilor si fisurilor anale

Supozitoarele si ovulele pe baza de ulei de catina sunt folosite ca adjuvant natural in tratarea hemoroizilor, fisurilor anale si chiar al unor afectiuni genitale, precum: anexite acute, fibromatoza uterina etc.

Catina, 7 beneficii pentru sanatate articol
catina-7-beneficii.jpg

Catina, 7 beneficii – Cum poate fi pastrata catina?

Ca si marea majoritate a fructelor poate fi pastrata la congelator in pungute mici, sub forma de sirop, dulceata, pasta, macerat, deshidratata sau facuta cu miere naturala de albine.

Daca va hotarati sa o pastrati la congelator atunci o repartizati in pugute mici, exact cat veti avea nevoie pentru: ceai, sirop, pasta sau sos, ca sa nu va ramane si apoi sa fiti nevoita sa o recongelati, ca isi pierde din calitati.

Intrebuintare

Fructele de catina sunt folosite foarte des la prepararea: ceaiurilor in combinatie cu alte fructe, prajiturilor, piure-ului, siropului, maceratului, gemului, sosurilor pentru preparatele din carne, dar si ca ornament.

Catina Contraindicatii

Pe langa faptul ca aduce numeroase beneficii organismului uman, pot fi enumerate si cateva cazuri in care nu ar fi recomandat abuzul, si anume:

  • femeile insarcinate sau cele care alapteaza, deoarece nu se cunosc prea multe despre catina, deoarece s-au efectuat studii mai mult pe animale si doar cateva la oameni;
  • persoanele, care au pietre la rinichi si vizica biliara sau au probleme cu ficatul;
  • persoanele care au suferit o interventie chirurgicala, deoarece pot incetini procesul de coagulare a sangelui, care, practic, ar tagadui vindecarea.

!!! Daca v-a fost de folos articolul de astazi – Catina, 7 beneficii pentru sanatate -, dati-ne un Share ca sa il vada si prietenii dvs. Ajutati-ne sa crestem! Multumim!

Cu aceasta ocazie, indraznim sa va recomandam si alte doua articole ale noastre:

Important! Informatiile din prezentul articol au un scop pur informativ, inainte de a incepe orice tratament naturist sau cura cereti, in prealabil, parerea unui medic specialist. 

______________________

Bibliografie:

  • Wikipedia;
  • Potential cardiovascular implications of Sea Buckthorn berry consumption in humans: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24490987/  
Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...