„… Painea noastra cea de toate zilele…„
Astazi, vom vorbi despre paine…
Painea cel mai vechi aliment, originile sale incepand de acum mai bine de 30.000 ani, inca din Epoca Neolitica, insa exista dovezi arhelogice, ca ar fi fost cunoscuta cu mult mai inainte, din prima epoca a omenirii, si anume, Epoca Paleolitica. Primele marturii cu privire la paine dospita, asa cum o cunoastem astazi, le gasim in scrierile din Egiptul Antic.
Cei drept, nu sub forma pe care o cunoastem noi astazi, insa acel amestec, obtinut din faina macinata din diverse seminte salbatice existente pe atunci, poate fi denumita, pe buna dreptate, prima forma a painii nedospite.
Pana acum nu demult se credea, ca painea este lipsita de elemente nutritive si vitamine si, ca putem renunta oricand la ea, deoarece ingrasa. Lucru total ne adevarat, aleasa corect, optati pentru painea neagra, din faina integrala sau faina din seacara si, consumata cu moderatie, nu ingrasa niciodata, ci din contra, va aduce numai si numai beneficii organismului.
Da, intr-adevar, painea alba este saraca in nutrienti, insa, combinata cu alte produse, precum: lapte, unt, cereale, germeni, fructe deshidratate va asigura necesarul de nutrienti si vitamine esentiali pentru o dieta echilibrata.
In principal, contine: proteine, carbohidrati complecsi, fibre naturale, fier, calciu, magneziu, potasiu si zinc; vitamine din grupul B, exceptand vitamina B12 (cobalamina sau vitamina rosie), PP si E (lupta cu efectele imbatranirii).
Are mai putine calorii decat cerealele din comert, deoarece majoritatea cerealelor contin diverse adaosuri, inclusiv, zahar, zaharoza, sirop etc.
Chiar daca o consumati cu dulceata este mai saraca in calorii, decat cerealele, in schimb, va va da o stare de satietate. O felie de paine alba contine 80 kcal, pe cand, o felie de paine de secara, doar 60 kcal.
Painea alba contine mai putine vitamine, minerale si fibre naturale, insa, contine mult amidon, care dupa ce ajunge in tubul digestiv este transformat in glucoza, deci, creste nivelul zaharului din sange. Nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Consumul a 200 de grame de paine pe zi furnizeaza cca. 100 de grame de carbohidrati complecsi, care datorita faptului ca sunt digerati mai lent, dau senzatia de satietate, ceea ce reprezinta cam 1/3 din DZR.
Painea alba contine mai putine vitamine si minerale, decat painea neagra, acest lucru se datoreaza, faptului, ca prin macinare este indepartata coaja bobului de grau, care contine multe vitamine si minerale.
Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…
Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…
Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…
Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…
Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…
Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…