Paine de casa

Paine de casa
paine-de-casa.jpg

Paine de casa ca la bunica din Categoria Paine de casa si alte specialitati. Afla cum sa faci cea mai gustoasa Paine de casa cu o coaja crocanta la exterior si pufoasa si catifelata la interior.

Putin despre paine…

Painea de casa are un cu totul alt gust, decat cea din comert plina de „E”-uri, la fabricarea careia sunt folositi conservanti, faina de soia, guma de guar si multe alte „minunatii”.
Bunicile noastre faceau painea pe vatra, in cuptorul cu lemne, foloseau faina macinata direct la moara, obtinuta din graul producie proprie, si nu faina din comert, cum folosim noi, care este albita artificial.
Insa, nu toata lumea locuieste la tara si dispune de un cuptor in curte si in cuptorul de la aragaz sau cel electric ne va iesi o paine pufoasa, gustoasa si cu coaja crocanta (poza de mai sus drept exemplu).
Daca va hotarati sa faceti paine de casa, alegeti o faina buna, preferabil, faina integrala de grau, la care puteti adauga si faina de secara, dar si cereale, dar si faina alba de grau.
Daca optati pentru faina de secara, atunci painea nu va creste, deoarece faina de secara contine mai putin gluten, decat faina de grau si, este mai putin elastic decat glutenul din faina de grau.
Painea de casa este mai gustoasa, dar si mai sanatoasa, decat cea din comert, deoarece este facuta, cum am scris si in articolul anterior, doar din 4 ingrediente, si anume: apa, sare, grojdie proaspata si faina.
Dar la care puteti adauga, cerealele dvs. preferate, precum: seminte de in, chimen, coriandru, miez de seminte sau miez de nuci, stafide, fructe deshidratate etc.

Cum sa faci Paine de casa?

Ingrediente:

  • 1,2 kg faina de grau;
  • cca 0,5 l apa;
  • 1/2 lingurita zahar tos si 1 lingurita de sare de mare;
  • 50 gr drojdie proaspata (nu folosesc la drojdie la pliculet);
  • Toate ingredientele sunt date cu aproximatie, nu masor niciodata

Mod de preparare:

  1. Luam un vas mai mare, varsam cca 0,5 kg faina, facem o adancitura in mijloc si turnam 150 ml apa calduta. Adaugam drojdia si  zaharul, care va hrani si va activa drojdia mai repede.
  2. Amestecam pana se dizolva drojdia si zaharul, deopotriva, luand cate putina faina de pe peretele vasului, pana capata consistenta unei smantani.
  • Presaram deasupra faina, acoperim cu un prosop gros si lasam sa dospeasca cca 30 min.
Paine de casa - plamadeala
paine-de-casa-ca-la-bunica.jpg

3. Dupa ce a dospit, plamadeala (asa o numeau bunicele noastre), amestecam cu ajutorul unei linguri pana incorporam toata faina din vas.

4. Incalzim restul apei si incepem sa turnam putin cate putin in vasul cu plamadeala; adaugam si sarea, care se va dizolva, datorita apei caldute; cu o mana turnam, iar cu cealalata framantam.

5. Cand toata faina din vas s-a incorporat, incepem sa adaugam, treptat, si restul fainei framantand continuu. Acoperim vasul cu un prosop sau paturica si lasam la dospit 40-60 min.

Formarea Painii

6. Dupa ce aluatul a dospit si volumul s-a dublat, incepem sa framantam din nou, adaugand si restul fainii. Daca mai este cazul, mai adaugati faina.

  • Aluatul trebuie sa fie unul vartos, cand apasam cu pumnul, se formeaza o gropita, care revine la forma initiala, precum un aliaj cu memorie. Deci, asa stim, ca aluatul este gata.

7. Dupa ce am framantat vreo 10-15 min., taiem aluatul in 6 bucati, cat de cat egale ca marime, depinde ce vreti sa faceti  carora le-am dat o forma de mingiuta si le-am pus intr-o tava tapetata cu faina, cum se poate vedea in poza de mai jos.

  • Daca vreti colac, atunci veti avea nevoie de 3 bucati: doua dupa ce le intindeti cu ajutorul mainilor, in forma de carnati, le impletiti si a treia bucata o puneti in jurul colacului format, ca un brau.

8. Dupa ce am facut painea, dam tavile la cald, le acoperim cu un prosop de bucatarie si inca ceva gros deasupra si lasam la dospit 40-60 min. Dupa ce a dospit painea de casa va arata asa.

9. Dam tava la cuptorul preincalzit la 200 C pentru 50-60 min sau pana se rumeneste frumos deasupra.

Paine de casa ca la bunica
paine-de-casa.jpg
!!! Daca va placut articolul/reteta de astazi – Paine de casa -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, Va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Paine de casa cu praz si telemea – super-delicioasa!
Spor la treaba!
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Lasă un răspuns