Bors cu varza de post

bors-cu-varza.jpg

Reteta Bors cu varza de post din Categoria Mancare de post si mancare vegatariana. Cea mai gustoasa reteta de Bors ucrainesc cu varza de post, pe care, ar trebui sa o incercati numaidecat. Fiind vineri, zi de post, am hatarat sa gatesc un bors cu varza, usor si foarte gustos, doar pe baza de legume si fara prajeli.

Putin despre importanta felului intai: supele, ciorbele si borsurile

Pentru a avea o alimentatie echilibrata, este foarte important sa includeti in meniu mancarurile lichide, precum: supele, ciorbele si borsurile. Important, insa este si faptul ce contin supele; incercati sa adaugati in supe cat mai multe legume posibile, menite nu doar sa dea un gust placut supelor, ci sa asigure necesarul de vitamine si minerale, atat de necesare organismului nostru.
Felul intai are o importanta majora in alimentatia de zi cu zi, deoarece aduce numai beneficii organismului nostru, si anume: are rolul de a creste apetitul si de a spori secretia sucurilor gastrice, in special, supele si ciorbele fierbinti, menite sa ajute la digestie.
Daca v-ati hotarati sa tineti  dieta sau cura de slabire, pe un termen mai lung, atunci felul intai este cea mai buna alegere, deoarece  asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale.
Sfatul meu este, sa nu fierbeti mult legumele, sa ramana putin crocante, incat sa-si pastreze vitaminele, deoarece, prin fierbere se distrug aproximativ 70% din vitamine si minerale. In cazul dietelor si a curelor de slabire, pe baza de supe si ciorbe, este recomandat ca intre mese sa consumati cat mai multe fructe si legume.

Cum se faci Bors cu varza de post?

Pentru a pregati acest bors cu varza, de post, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 gr varza alba;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 morcov mare;
  • 1 sfecla rosie mica;
  • 1 radacina patrujel sau pastarnac;
  • 1 gogosar sau ardei gras;
  • 200 gr fasole verde pastai;
  • 1 dovlecel tanar;
  • 3-4 cartofi medii;
  • 2-3 rosii  sau 1 pahar bulion;
  • 1 foaie de dafin;
  • sare;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 legatura de marar erde;
  • 1 lingura de ulei de masline, optional

Mod de pregatire:

  1. Luam o cratita mai mare, adaugam 3 la apa, pastaile de fasole, deoarece fierb putin mai greu, decat restul legumelor.
  2. Intre timp, curatim si tocam celelalte legume, preferabil, bucati mai mari, incat sa isi pastreze mai bine vitaminele; ceapa o taiem solzisori, deoarece cand este fiarta are un gust mai neplacut; morcovii si radacina de albitura ii taiem rondele; ardeiul gras si sfecla rosie – fasii (julien);
bors-cu-varza.jpg

3. Cand a dat in clocot, adaugam cartofii, ceapa, morcovul, radacina de patrunjel, gogosarii, foaia de dafin, piperul negru si sarea; lasam sa fiarba cca 10 min. sau pana sunt fierti cartofii, adica au trecut testul cu furculita.

4. Cat fierb legumele, tocam varza alba, fideluta. Cand cartofii sunt, deja fierti adaugam varza si rosiile date pe razatoare si/sau bulionul. Lasam sa fiarbe alte 2-3 min. la foc mic. La fial, adaugam mararul tocat fin acoperim oala cu capacul lasam sa dea un clocot, oprim focul  si lasam sa sa se odihneasca cca 5 min.

bors-cu-varza.jpg
Pofta buna! Daca nu tineti post, atunci puteti servi borsul cu smantana grasa.

Comentari