Dulciuri de casa

Tort Medovik cu miere de albine

tort-medovik.jpg

Tort Medovik cu miere de albine si crema de unt si lapte condensat – simplu si gustos – o reteta veche de peste 200 de ani din Categoria Dulciuri de casa.

Afla de ce ingrediente ai nevoie si cum se face cel mai gustos Tort Medovik cu miere de ti se topeste in gura de bun ce este – ideal pentru orice sarbatoare sau petrecere in familie.

Este o reteta ruseasca veche de peste 200 de ani, care a fost facut pentru prima data pe la 1800, pentru imparateasa Elisaveta Alexeevna a Rusiei si de atunci este nelipsit de pe mesele festive ale tuturor tarilor fostului spatiu sovietic.

Este un tort special, extrem de fin si de aromat, din foi cu un gust si o aroma de miere, si cu o delicioasa si extra-fina crema de unt si lapte condensat.

Am aceasta reteta de la sora mea, care este foarte priceputa in a face acest Tort Medovik de te lingi pe degete de fin, aromat si gustos ce este si de care nu te mai saturi oricat ai manca.

Usor de facut, fin, cu un gust si o aroma naturale de miere si unt este o alegere reusita, pentru orice sarbatoare in familie, cand vrei sa iti surprinzi invitatii cu ceva nou, simplu si gustos facut in casa.

Fireste, crema poate fi facuta doar din unt si zahar tos, smantana sau frisca batuta, insa reteta clasica de Tort Medovik se face cu crema de unt batut cu zahar si cam atat.

Cum sa faci cel mai bun Tort Medovik?

Ingrediente:

Pentru foi:

  • 350 gr faina alba de grau tip 000;
  • 1 pahar zahar tos;
  • 120 gr unt 82% grasime;
  • 4 linguri miere de albine poliflora;
  • 3 oua;
  • 1 lingura smantana;
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu;
  • 1 pachetel zahar vanilat sau 1 lingurita esenta de vanilie

Pentru crema:

  • 300 gr unt 82% grasime;
  • 1 cutie lapte condensat de 380 gr

Mod de preparare:

  1. Se topeste untul la bain marie; cand untul s-a topit adaugam zaharul, mierea de albine si se mesteca pana se dizolva zaharul. Imediat se adauga bicarbonatul de sodiu, se amesteca, apoi se adauga ouale, pe rand, si se amesteca bine pana se incorporeaza.
  • Aveti mare grija ca compozitia sa nu fie prea fierbinte, fiindca ouale se vor face jumari !!!

2. Se adauga smantana si faina, se amesteca pana se incorporeaza complet in compozitia de unt cu ou. Va rezulta un aluat de o consistenta mai moale, decat aluatul  pentru placinte sau chirosti; se lasa aluatul sa se raceasca.

3. Dupa ce aluatul s-a racit incat sa se poata lucra cu el fara a ne frige il impartim in 7 parti, cat de cat, egale din care vom face foile pentru tort.

4. Se tapeteaza tava rotunda (24 cm in diametru) cu unt si faina alba de grau sau gris, pentru a o avea pregatita si la indemana pentru mai tarziu.

5. Se intinde fiecare biluta de aluat, in parte, apoi se dau, pe rand, la cuptorul preincalzit la 190 C, pentru 3-5 min, depinde de tipul de cuptor pe care il aveti.

Tort Medovik – Cum se face Crema?

6. Intr-un bol de sticla se bate untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, mai intai, cu ajutorul unei furculite (intr-o singura directie, pentru a nu se taia), apoi cu mixerul.

7. Cand volumul untului (cremei) s-a marit devanind pufos si aerat, se adauga treptat laptele condensat, se amesteca fin si intr-o singura directie.

8. Se mixeaza crema de unt pana devine pufoasa, usoara si aerata, cum am mentionat putin mai sus, apoi se acopera cu pelicula alimentara si se da la rece pentru minim 30 min.

9. Se taie, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, marginile foilor pe care le vom sfarama si cu care vom orna mai tarziu tortul.

10. Se ia o farfurie mare sau platoul special, pentru tort, se aseaza prima foaie, care se unge cu crema de unt, urmata de alta foaie si crema, pana se epuizeaza foile si crema de unt.

11. Se unge tortul cu crema ramasa, se presara faramiturile de la foi si se da la rece, pentru min 2 h., insa ideal ar fi sa stea la frigider peste noapte.

  • Servit alaturi de o cana de ceai sau cafea, Tortul Medovik, este demential!
tort-medovik-reteta.jpg

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Tort Medovik cu miere de albine -, dati-ne un Share/Like, nu va costa nimic, insa pentru noi conteaza foarte mult. Multumim!

Cu aceasta ocazie, indraznesc sa va recomand sa vedeti si reteta noastra de Tort Smetannik cu nuci, stafide si prune afumate sau Smantanel – un tort foarte gustos, fin si aromat.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Share
MancaruriCuGust

Recent Posts

Varza cu Orez de Post

Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…

o lună ago

Piept de rata la cuptor

Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…

2 luni ago

Varza calita cu fasole de post

Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…

2 luni ago

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…

2 luni ago

Salata Macelarului – O explozie de arome intr-un singur bol

Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…

5 luni ago

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…

6 luni ago