kaki.jpg
Kaki, fructul divin, un delicios fruct, care impiedica imbatranirea prematura a celulelor datorita continutului ridicat de antioxidanti, minerale si vitamine, din Categoria Articole utile.
Gasesti aici totul ce ar trebui sa stii despre miraculosul fruct Kaki sau hurma, cum mai este numit in fostul spatiu ex-sovietic si in Turcia, despre care, cu siguranta, nu stiai.
Un fruct exotic dulce, zemos si delicios, din ce in ce mai prezent in supermaketurile noastre si, mai apreciat de catre romani, atat pentru gustul sau inconfundabil, cat si pentru proprietatile sale miraculoase.
Este un fruct, care la prima vedere, pentru cei care nu il cunosc, pare a fi o rosie (patlagica rosie, de fapt, galbena…) gustos si sanatos, care merita incercat.
Care nu reprezinta altceva decat o alternativa pentru dulciurile nesanatoase din comert, deoarece 25 % din masa acestui fruct minunat reprezinta glucoza si zaharoza naturale.
Culoarea fructelor de kaki poate varia de la galben-deschis si pana la portocaliu – aprins, acest fapt datorandu-se, in principal, beta-carotenului prezent in fructe.
Un antioxidant natural puternic (bata-carotenul) capabil sa se lupte cu radicalii liberi din organismul uman, responsabili de distrugerea structurii celulelor umane, prin aceasta reducandu-se considerabil semnele imbatranirii pielii.

Scurt istoric…

Se considera, ca provine din nordul Chinei, care a fost adus in Europa abia in sec. al XVIII – lea si este cultivat in Caucaz, Turcia si Crimeea, existand mai bine de 500 de soiuri de kaki.
Denumirea fructului provine din limba greaca, si anume, de la Diospyros („dios” si „pyros”), ceea ce in traducere inseamna fruct divin, dar i se mai spune si fructul zeilor.
Pomul de Kaki poate ajunge pana la inaltimea de 10 m si incepe sa dea roade abia dupa 7 – 8 ani de la plantare. Mult, insa merita asteptat atata timp sau poate mai putin de atat.
Fructul de Kaki este un fruct dietetic, care contine, cum am mentionat putin mai sus, glucoza si zaharoza naturale, care tine de foame, adica da acea stare de satietate pe termen lung.
Datorita continutului scazut de calorii, doar 53 kcal per 100 gr., este indicat in cazul curelor de slabire, a dietelor si in zilele in care tinem post, deoarece, asa cum am mentionat mai sus, confera o stare de satietate.
Bogat in:
  • vitamine C si P, provitamina A;
  • minerale precum: potasiu, magneziu, calciu si fier;
  • saruri;
  • antioxidanti;
  • fibre naturale;
  • carbohidrati;
  • contine 25 % glucoza si zaharoza si, din aceasta cauza nu este recomandat pesoanelor care sufera de diabet zaharat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaki, proprietati

Cum am mentionat mai sus, fructele de kaki sunt bogate in vitamine si minerale si merita sa fie introduse in dieta noastra de zi cu zi, macar, toamana, cand se gasesc din abundenta.

Proprietatile benefice ale fructului de kaki asupra organismului uman sunt de-a dreptul uimitoare si deloc de neglijat, va vom prezenta mai jos doar 5 dintre ele:

  • vitaminele C si P reduc considerabil sensibilitatea capilarelor;
  • provitamina A ne protejeaza vederea, dar si ne apara impotriva cancerului si se lupta cu semnele imbatranirii pielii;
  • magneziul regleaza metabolismul si este recomandat in cazul depresiei si a starilor de anxietate, in general;
  • recomandat consumul de kaki si in cazul bolilor renale,  datorita efectului diuretic, pe care il poseda, si datorita caruia sunt eliminate sarurile din organism;
  • reduce considerabil riscul aparitiei cancerului pulmonar, se normalizeaza tensiunea arteriaa, dar este recomandat si in tratarea bolilor cardiovasculare, anemiei, osteoporozei si in combaterea depresiei.

Contraindicatii:

Fructele necoapte de kaki contin mult tanin (strange gura punga), in legatura cu aceasta nu sunt  recomandate urmatoarelor categorii de  persoane:

  • celor care  au suferit o interventie chirurgicala la stomac sau sufera de vreo boala gastrica;
  • persoanelor care sufera de constipatie si hemoraizi.
Acum ca tot suntem in plin sezon de cultivare a acestui minunat fruct, va recomand, sa il consumati cu incredere si, ca tare dulci sunt si satioase mai sunt.
Desi, nutritionistii ne recomanda sa consumam doar acele fructe care cresc in zonele in care locuim (specifice locului) nu va temeti sa incercati si ceva nou… ceva exotic.
Daca v-a placut articolul de astazi – Kaki, fructul divin -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, puteti citi si un articol despre Rodie.
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]
Share
Mancaruri cu gust

Recent Posts

Varza cu Orez de Post

Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…

o lună ago

Piept de rata la cuptor

Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…

o lună ago

Varza calita cu fasole de post

Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…

2 luni ago

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…

2 luni ago

Salata Macelarului – O explozie de arome intr-un singur bol

Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…

5 luni ago

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…

6 luni ago