Kaki, fructul divin

hurma.jpg
kaki.jpg
Kaki, fructul divin, din Categoria Articole utile. Gasesti aici totul ce ai trebui sa stii despre miraculosul fruct kaki. Kaki sau hurma, cum mai este numit in fostul spatiu sovietic si in Turcia. 
Un fruct exotic, zemos si delicios, din ce in ce mai prezent in supermaketurile noastre si, mai apreciat de catre romani, atat pentru gustul sau inconfundabil, cat si pentru proprietatile sale.
Este un fruct gustos si sanatos, care nu reprezinta altceva decat o alternativa  pentru dulciurile nesanatoase, deoarece  25 % din masa acestui fruct minunat reprezinta glucoza si zaharoza.
Culoarea fructelor de kaki poate varia de la galben-deschis si pana la portocaliu – aprins, acest fapt datorandu-se  beta-carotenului prezent in fructe, un antioxidant natural puternic capabil sa se lupte cu radicalii liberi din organismul uman, responsabili de distrugerea structurii celulelor umane, prin aceasta reducandu-se considerabil semnele imbatranirii pielii.
Se considera, ca provine din nordul Chinei, care a fost adus in Europa abia in sec. al XVIII – lea si este cultivat in Caucaz, Turcia si Crimeea, existand peste 500 de soiuri de kaki.
Denumirea fructului provine din limba greaca, si anume, de la  Diospyros („dios” si „pyros”), ceea ce in traducere inseamna fruct divin, dar i se mai spune si fructul zeilor.
Copacul de Kaki poate ajunge pana la inaltimea de 10 m si incepe sa dea roade abia dupa 7 – 8 ani de la plantare. Fructul de Kaki este un fruct dietetic, care tine de foame si, care contine doar 53 kcal per 100 gr., de aceea este indicat in cazul kurelor de slabire si a dietelor.
Bogat in vitamine ca: C si P, provitamina A, minerale precum:  potasiu, magneziu, calciu si fier, saruri, fibre naturale si carbohidrati. De asemenea, contine 25 % glucoza si zaharoza si, din aceasta cauza nu este recomandat pesoanelor care sufera de diabet zaharat.

Proprietatile fructelor de Kaki

Cum am aratat mai sus, fructele de kaki sunt bogate in vitamine si minerale. Proprietatile benefice ale fructului de kaki asupra organismului uman sunt de-a dreptul uimitoare, si anume:

  • vitaminele C si P reduc considerabil sensibilitatea capilarelor; 
  • provitamina A ne protejeaza vederea, dar si ne apara impotriva cancerului si se lupta cu semnele imbatranirii pielii; 
  • magneziul regleaza metabolismul si este recomandat in cazul depresiei si a starilor de anxietate, in general;
  • recomandat consumul de kaki si in cazul bolilor renale,  datorita efectului diuretic, pe care il poseda, si datorita caruia sunt eliminate sarurile din organism;
  • reduce considerabil riscul aparitiei cancerului pulmonar, se normalizeaza tensiunea arteriaa, dar este recomandat si in tratarea bolilor cardiovasculare, anemiei, osteoporozei si in combaterea depresiei.

Contraindicatii:

Fructele necoapte  de kaki contin mult tanin (strange gura punga), in legatura cu aceasta nu sunt  recomandate urmatoarelor categorii de  persoane:

  •  celor care  au suferit o interventie chirurgicala la stomac sau sufera de vreo boala gastrica;
  • persoanelor care sufera de constipatie si hemoraizi.
Acum ca suntem in plin sezon de cultivare a acestui minunat fruct, va recomand, sa il consumati cu incredere si, desi nutritionistii ne recomanda sa consumam doar acele fructe care cresc in zonele in care locuim (specifice locului) nu va temeti sa incercati si ceva nou.
Sper, ca v-a placut articolul de astazi. Dati-ne un Share. Multumim!

Comentari