plachie-de-cod.jpg

Plachie de cod alb cu crupa de grau din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla cum sa faci cea mai gustoasa Plachie de cod alb servita cu crupa de grau cu unt – o reteta simpla si nemaipomenit de gustoasa.

M-am hotarat sa prepar o foarte gustoasa plachie de cod alb, de data asta. Plachia de peste este o specialitate traditionala din sudul Basarabiei, diferita de cea ce se face aici.
De obicei, plachia traditionala se face din peste de apa dulce, precum: crapul, salaul sau bibanul, insa de asta data am hotarat sa fac din peste de mare, mai exact, cod alb (pestele in ziua  de azi nu mai este cum era pe vremuri, era plin cu apa, ca un burete, injectat).

Este un fel de mancare deosebit de gustos, aromat si satios de care nu te mai saturi, mai ales, pentru iubitorii de peste sau cei, care vor ceva diferit si gustos.

Cum sa faci cea mai buna Plachie de cod alb cu crupa de grau?

Ingrediente:

  • 1 kg peste;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras rosu si unul verde;
  • 1 bucatica 3 cm ghimbir proaspat;
  • 1 lingura cu varf de capere;
  • 1 pahar cu apa fiarta;
  • 1/2 lingurita pudra de ghimbir;
  • 1/2 lingurita pudra curcuma;
  • 1 lingura pasta  de tomate si/sau boia dulce;
  • 1 conserva rosii in suc propriu
  • 1 foaie de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat, ca este mult mai aromat si mai picant decat gata mcinat din comert;
  • 1 legatura marar verde;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 50 ml ulei pentru prajitul pestelui

Pentru garnitura:

  • 1 cana crupa de grau;
  • 2 cani apa;
  • sare dupa gust;
  • unt

Mod de pregatire:

1. Am folosit trunchi de cod alb, fiind eviscerat a trebuit doar sa il curati de cei cativa solzi ramasi pe alocuri, sa il spal si sa il portionez in medalioane potrivit de mari, cum se vede in poza de mai jos.

plachi-de-peste.jpg

Plachie de cod- Pregatirea medalioanelor…

2. Medalioanele rezultate le stregem cu un prosop de bucatarie, le saram, le tavalim prin faina si le punem la prajit. Nu trebuie sa prajiti foarte bine pestele, doar cat sa capete o nuanta aurie, deoarece, il vom fierbe dupa aia  in sos.

  • Faina va ajuta la ingrosarea sosului, nu va mai fi nevoie de rantasi

3. Cat se prajeste pestele, curatim, spalam si tocam legumele: ceapa, morcovul, ardeiul, ghimbirul si caperele.

4. Luam un ceaun sau o cratita cu fundul gros, antiaderenta, adaugam uleiul de masline, cand uleiul s-a incins, adaugam legumele tocate, pudra de ghimbir si curcuma, amestecam.

 

plachie.jpg

5. Cand legumele s-au calit adaugam pasta de tomate, amestecam, apoi adaugam pestele prajit, amestecam bine si turnam conserva de rosii, tocate, in prealabil.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Apoi adaugam: apa, sarea si piperul; alegem spuma formata pe parcurs. Cand da in clocot acoperim cu capacul si lasam sa fiarba la foc mediu cca 30 min.

 

plachie-de-cod.jpg

7. In paralele, cat fierbe plachia, spalam crupa de grau in cateva ape, o punem intr-o cratita cu fundu gros, adaugam cele 2 pahare cu apa, un praf de sare si lasam sa fiarba pana scade toata apa; alegem spuma formata pe parcurs.

8. Cand crupa este gata, adaugam unt cat o nuca, cum se poate observa si in poza de mai jos, amestecam, adaugam sare, daca mai este cazul. Acoperim oala cu un capac potrivit si lasam sa se umfle cca 5-7 min. inainte de a putea fi servita alaturi de Plachia de peste.

 

crupa-de-grau.jpg

Plachie de cod alb – pregatiri finale…

9. La final, cand plachia este deja gata, adaugam mararul tocat fin, acoperim ceaunul cu un capac potrivit ca dimensiune si lasam sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a pute fi servita alaturi de delicioasa crupa de grau cu unt.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Plachie de cod alb cu crupa de grau -, dati-ne un Share. Multumim! Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.
Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Caras prajit cu garnitura de morcovi si salata.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Share
Mancaruri cu gust

Recent Posts

Varza cu Orez de Post

Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…

o lună ago

Piept de rata la cuptor

Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…

o lună ago

Varza calita cu fasole de post

Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…

2 luni ago

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…

2 luni ago

Salata Macelarului – O explozie de arome intr-un singur bol

Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…

5 luni ago

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…

6 luni ago