Reteta Plachie de cod alb

Plachie de cod alb cu crupa de grau

Reteta Plachie de cod alb
plachie-de-cod.jpg

Plachie de cod alb cu crupa de grau din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla cum sa faci cea mai gustoasa Plachie de cod alb servita cu crupa de grau cu unt – o reteta simpla si nemaipomenit de gustoasa.

M-am hotarat sa prepar o foarte gustoasa plachie de cod alb, de data asta. Plachia de peste este o specialitate traditionala din sudul Basarabiei, diferita de cea ce se face aici.
De obicei, plachia traditionala se face din peste de apa dulce, precum: crapul, salaul sau bibanul, insa de asta data am hotarat sa fac din peste de mare, mai exact, cod alb (pestele in ziua  de azi nu mai este cum era pe vremuri, era plin cu apa, ca un burete, injectat).

Este un fel de mancare deosebit de gustos, aromat si satios de care nu te mai saturi, mai ales, pentru iubitorii de peste sau cei, care vor ceva diferit si gustos.

Cum sa faci cea mai buna Plachie de cod alb cu crupa de grau?

Ingrediente:

  • 1 kg peste;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras rosu si unul verde;
  • 1 bucatica 3 cm ghimbir proaspat;
  • 1 lingura cu varf de capere;
  • 1 pahar cu apa fiarta;
  • 1/2 lingurita pudra de ghimbir;
  • 1/2 lingurita pudra curcuma;
  • 1 lingura pasta  de tomate si/sau boia dulce;
  • 1 conserva rosii in suc propriu
  • 1 foaie de dafin;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat, ca este mult mai aromat si mai picant decat gata mcinat din comert;
  • 1 legatura marar verde;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 50 ml ulei pentru prajitul pestelui

Pentru garnitura:

  • 1 cana crupa de grau;
  • 2 cani apa;
  • sare dupa gust;
  • unt

Mod de pregatire:

1. Am folosit trunchi de cod alb, fiind eviscerat a trebuit doar sa il curati de cei cativa solzi ramasi pe alocuri, sa il spal si sa il portionez in medalioane potrivit de mari, cum se vede in poza de mai jos.

Cod alb in sos
plachi-de-peste.jpg

Plachie de cod- Pregatirea medalioanelor…

2. Medalioanele rezultate le stregem cu un prosop de bucatarie, le saram, le tavalim prin faina si le punem la prajit. Nu trebuie sa prajiti foarte bine pestele, doar cat sa capete o nuanta aurie, deoarece, il vom fierbe dupa aia  in sos.

  • Faina va ajuta la ingrosarea sosului, nu va mai fi nevoie de rantasi

3. Cat se prajeste pestele, curatim, spalam si tocam legumele: ceapa, morcovul, ardeiul, ghimbirul si caperele.

4. Luam un ceaun sau o cratita cu fundul gros, antiaderenta, adaugam uleiul de masline, cand uleiul s-a incins, adaugam legumele tocate, pudra de ghimbir si curcuma, amestecam.

 

plachie.jpg

5. Cand legumele s-au calit adaugam pasta de tomate, amestecam, apoi adaugam pestele prajit, amestecam bine si turnam conserva de rosii, tocate, in prealabil.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Apoi adaugam: apa, sarea si piperul; alegem spuma formata pe parcurs. Cand da in clocot acoperim cu capacul si lasam sa fiarba la foc mediu cca 30 min.

 

Reteta Plachie de peste.jpg
plachie-de-cod.jpg

7. In paralele, cat fierbe plachia, spalam crupa de grau in cateva ape, o punem intr-o cratita cu fundu gros, adaugam cele 2 pahare cu apa, un praf de sare si lasam sa fiarba pana scade toata apa; alegem spuma formata pe parcurs.

8. Cand crupa este gata, adaugam unt cat o nuca, cum se poate observa si in poza de mai jos, amestecam, adaugam sare, daca mai este cazul. Acoperim oala cu un capac potrivit si lasam sa se umfle cca 5-7 min. inainte de a putea fi servita alaturi de Plachia de peste.

 

Crupa de grau cu unt
crupa-de-grau.jpg

Plachie de cod alb – pregatiri finale…

9. La final, cand plachia este deja gata, adaugam mararul tocat fin, acoperim ceaunul cu un capac potrivit ca dimensiune si lasam sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a pute fi servita alaturi de delicioasa crupa de grau cu unt.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Plachie de cod alb cu crupa de grau -, dati-ne un Share. Multumim! Pentru a urmari si sustine activitatea noastra ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc. 
Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Caras prajit cu garnitura de morcovi si salata.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...