Supa de mazare de post
|
Supa de mazare de post,o reteta simpla, usor de facut si foarte gustoasa, din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Cum sa faci cea mai delicioasa Supa de mazare uscata cu multe legume, de post. Fiind zi de post, m-am decis sa ma impart cu Dvs. cu una din retetele mele preferate, si anume, supa de mazare, gustoasa si satioasa.
Este o supa foarte gustoasa si hranitoare, cu un gust si o aroma total diferite de traditionala ciorba/bors de fasole, din pacate, la noi nu prea se foloseste in gastronomie mazarea uscata, ca de gasit se gaseste, ci doar cea verde (congelata sau conservata).
Mazarea, este o leguma bogata in vitamine A, B, C, K (cca 40% NZR), minerale calciu, fier, fosfor (27-28% NZR), potasiu, proteine, fibre naturale dietetice, aminoacizi, carbohidrati si grasimi (Omega-3 (acid alfa-linolenic) si Omega-6).
Saraca in calorii si prezentand o excelenta sursa de proteina de origine vegetalasi, mazarea, este recomandata persoanelor, care tin o cura de slabire sau post si persoanelor vegetariene, deoarece, este o altenativa la carne, respetiv, proteina de origine animala si confera acea stare de satietate, datorita, faptului ca, incetineste procesul de digestie.
Cum sa faci Supa de mazare de post?
- 200 g mazare uscata;
- 2 l apa;
- 1 ceapa;
- 2 morcovi;
- 2 cartofi;
- 1 ardei gras mare;
- 1oo-200 ml bulion de rosii;
- 1 lingura pasta de tomate
- 1 foaie de dafin, sare, piper negru;
- 1 legatura marar verde;
- 1 legatura ceapa verde;
- ulei;
- zeama de castaveti murati;

2. Cat sta mazarea la inmuiat curatam si tocam dupa preferinta ceapa, morcovul si ardeiul gras.
3. Dupa ce mazarea a stat la inmuiat 2 ore, varsam apa o spalam si o punem la fiert in apa fiarta; pe parcurs, alegem spuma care se formeaza.
Sfat: In vederea evitarii balonarii, va recomand, ca dupa ce mazarea a fiert cca. 20 min. sa schimbati alta apa fiarta, la care adaugati foaia de dafin si piperul negru si lasati sa fiarba pana este gata.
5. Cand mazarea este, deja fiarta, adaugam cartofii taiati in 4, bulionul si legumele calite anterior (prajeala). Lasam sa fiarba 7-8 min. sau pana cartofii sunt fierti (au trecut testul furculitei), apoi adaugam zeama de la castravetii murati sau borsul, ceapa si mararul verde, lasati sa dea un clocot, opriti aragazul, acopriti cratita cu un capac si lasati sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a fi servita.