Supa de mazare de post

supa-de-mazare-uscata.jpg

Supa de mazare de post,o reteta simpla, usor de facut si foarte gustoasa, din Categoria Mancare de post si mancare vegetariana. Cum sa faci cea mai delicioasa Supa de mazare uscata cu multe legume, de post. Fiind zi de post, m-am decis sa ma impart cu Dvs. cu una din retetele mele preferate, si anume, supa de mazare, gustoasa si satioasa.

Este o supa foarte gustoasa si hranitoare, cu un gust si o aroma total diferite de traditionala ciorba/bors de fasole, din pacate, la noi nu prea se foloseste in gastronomie mazarea uscata, ca de gasit se gaseste, ci doar cea verde (congelata sau conservata).

Mazarea, este o leguma bogata in vitamine A, B, C, K (cca 40% NZR), minerale calciu, fier, fosfor (27-28% NZR), potasiu, proteine, fibre naturale dietetice, aminoacizi, carbohidrati si grasimi (Omega-3 (acid alfa-linolenic) si Omega-6).

Saraca in calorii si prezentand o excelenta sursa de proteina de origine vegetalasi, mazarea, este recomandata persoanelor, care tin o cura de slabire sau post si persoanelor vegetariene, deoarece, este o altenativa la carne, respetiv, proteina de origine animala si confera acea stare de satietate, datorita, faptului ca, incetineste procesul de digestie.

Originara din Asia Centrala si Europa consumata de mii de ani in Egipt, Siria, Iordania etc.; supa de mazare este o reteta foarte veche, exista dovezi ca era vanduta pe strazile antice, inca din sec. I î.e.n.

Cum sa faci Supa de mazare de post?

Ingradiente:
  • 200 g mazare uscata;
  • 2 l apa;
  • 1 ceapa;
  • 2 morcovi;
  • 2 cartofi;
  • 1 ardei gras mare;
  • 1oo-200 ml bulion de rosii;
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1 foaie de dafin, sare, piper negru;
  • 1 legatura marar verde;
  • 1 legatura ceapa verde;
  • ulei;
  • zeama de castaveti murati;
Mod de preparare:
1. Mazarea uscata arata asa, se gaseste cam in toate supermaket-urile la raionul de cereale, este adusa din Ucraina sau Republica Moldova. Dupa ce spalam mazarea in cateva ape  o punem la inmuiat in 2 l de apa fiarta cu sare si o lasam cca 2 h. Ideal, ar fi sa fie lasata la inmuiat peste noapte (12 h.) in apa rece cu un praf de sare.
supa-de-mazare-uscata.jpg

2. Cat sta mazarea la inmuiat curatam si tocam dupa preferinta ceapa, morcovul si ardeiul gras.

3. Dupa ce mazarea a stat la inmuiat 2 ore, varsam apa o spalam si o punem la fiert in apa fiarta; pe parcurs, alegem spuma care se formeaza.

Sfat:  In vederea evitarii balonarii, va recomand, ca dupa ce mazarea a fiert cca. 20 min. sa schimbati alta apa fiarta, la care adaugati  foaia de dafin si piperul negru si lasati  sa fiarba pana este gata.

4. Cand mazarea este pe jumatate fiarta, separat, calim legumele tocate in uleiul de masline, apoi adaugam pasta de tomate, amesteca sa nu se lipeasca de fundul tigaii si nici sa nu se arda ceapa, fiindca, v-a da un gust neplacut supei.

 

 

5. Cand mazarea este, deja fiarta, adaugam cartofii taiati in 4, bulionul si legumele calite anterior (prajeala). Lasam sa fiarba 7-8 min. sau pana cartofii sunt fierti (au trecut testul furculitei), apoi adaugam zeama de la castravetii murati sau borsul, ceapa si mararul verde, lasati sa dea un clocot, opriti aragazul, acopriti cratita cu un capac si lasati sa se odihneasca, macar, 5 min. inainte de a fi servita.

 

Pofta buna!
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns