Scortisoara, proprietati si contraindicatii

Scortisoara proprietati si contraindicatii articol
scortisoara-proprietati.jpg

Scortisoara, proprietati si contraindicatii – un condiment cunoscut de mii de ani si mult apreciat nu doar pentru aroma sa blanda, fara de care nu ne putem imagina turta dulce, placinta cu dovleac sau placinta cu mere, ci si pentru proprietatile sale unice – din Categoria Articole utile.

Afla ce beneficii confera consumul regulat de scortisoara, care poate fi folosita la prepararea mancarurilor, ceaiului, vinului si tuicii fierte, decocturilor, precum si, a prajiturilor de orice fel.

Scortisoara sau Cinnamomum verum este denumita coaja uscata a scortisorului, un arbore exotic, vesnic verde ce face parte din Familia  Lauraceae, inrudit cu dafinul si, care poate atinge o inalime cuprinsa intre 10-15 m.

Scurt istoric…

Originara din India si Sri Lanca (Ceylon), in prezent este cultivata pe scara larga mai peste tot in tropice: Sumatra, Brazilia, insula Java, Vietnam, Egipt etc.

Proprietatile sale miraculoase erau cunoscute de acum mii de ani, deoarece, pe langa gastronomie, era folosita in medicina traditionala, pentru tratarea numeroaselor boli chiar si imaginare.

In Egiptul antic scortisoara era adusa din China, unde era folosita de mii de ani in medicina traditionala chineza. In India scortisoara este considerata condimentul-minune bun la toate, este pe larg folosita in medicina traditionala indiana – Ayurveda.

Bogata in:

  • vitamine: A, vitamine din grupul B, C, PP;
  • minerale: calciu, fier, fosfor, magneziu, kaliu si  zinc;
  • uleiuri esentiale;
  • tanin;
  • fibre naturale etc.

Coaja, extrem de aromata a acestui arbust extraordinar si unic este comercializata sub forma de batoane de 5-10 cm lungime, bucatele mai mici sau macinata. In India scortisoara este mai dulce si nu se ruleaza, cum suntem noi obisnuiti sa o vedem, de obicei.

Articol despre Scortisoara
scortisoara-contraindicatii.jpg

Scortisoara proprietati

Printre proprietatile scortisoarei pot fi enumerate urmatoarele:

  • are efect antiinflamator;
  • are efect antiseptic, antibacterian, antifungic si antimicrobian;
  • intareste sistemul imunitar, creste tonusul si ajuta in lupta cu multe boli;
  • este eficienta in cazul racelii, tusei, gripei si anginei;
  • unii specialisti sustin, ca scortisoara este capabila sa se lupte cu cancerul de oase;
  • stabilizeaza zaharul in sange si este recomandata in cazul diabetului zaharat de gr II. Studiile efectuate recent au demonstrat faptul ca polifenolul din compozitia scortisoarei, ajuta organismul uman sa absoarba mai usor insulina;
  • reduce considerabil nivelul colesterolului in singe si reduce riscul formarii trombozelor venoase (este de ajuns a se consuma 1/2 lingurita de scortisoara pe zi);
  • intareste sistemul cardio-vascular si protejeaza organismul uman de bolile de inima;
  • stimuleaza memoria si inbunatateste vederea;
  • amelioreaza durerile menstruale;
  • scade aciditatea gastrica, ajuta in cazul  diareei si al hemoroizilor;
  • este indicata adolescentilor (pentru concentratie si memorie ) si persoanelor in varsta (inlatura riscul aparitiei infarctului);
  • este recomandata in cazul artritei, sclerozei, depresiei si a insomniei.

Contraindicatii

Pe langa beneficii scortisoara, ca orice alt condiment, are si contraindicatii. Consumata in cantitati moderate face numai bine organismului nostru, protejindu-ne de diverse boli si dandu-ne starea de bine, pe cand consumata in cantitati mari (abuz) poate fi chiar daunatoare.
Drept urmare, nu este recomandat consumul scortisoarei  urmatoarelor categorii de persoane:
  • a celor care sufera de ulcer, deoarece irita peretii stomacului;
  • a celor care sufera de tensiune si boli ale inimii, deoarece creste tensiunea;
  • a celor care sufera de boli renale si ale ficatului, fiindca contine o substanta toxica cumarina si 
  • a copiilor sub varsta de 3 ani
Articol Scortisoara proprietati si contraindicatii
despre-scortisoara.jpg

Intrebuintarile scortisoarei

Este considerata atat condiment, cat si, medicament, datorita proprietatilor sale tamaduitoare, de aceea, are o gama larga de intrebuintari, atat in gastronomie, cat si in medicina traditionala.

In gastronomie, scortisoara, este pe larg folosita in diverse sosuri, la prepararea orezului, in placinte, prajituri, ceaiuri, vin sau tuica fiera, cafea etc. Nu ne putem imagina indragita turta dulce, placinta cu mere sau vinul fiert fara scortisoara.
Speram, ca v-a placut articolul de astazi! Asteptam receziile dvs/Share/Like. Multumim!
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...