gat-de-rata.jpg

Reteta Gat de rata umplut, reteta veche de familie, cu ficatei de pui si carne de curcan din Categoria Aperitive si Salate de casa. Intra sa vezi, cum poti face cel mai rafinat si delicios Gat de rata umplut cu ficatei de pui, oua fierte si carne de curcan asa cum nu ai mai mancat pana acum. 

Este un aperitiv extrem de rafinat si satios, excelent pentru ocaziile speciale, care poate fi servit atat cald, cat si, rece si se preteaza de minune cu cartofii natur si orice tip de salata.
Avand in vedere, ca, de obicei, Gatul de rata umplut se serveste la ocazii speciale, Anul Nou si Paste, atunci este servit cu Salata Olivier, pentru ca, mai toata lume atunci o prepara.
De obicei, se umpla gatul de la rate sau gaste, pentru ca, este mai lung in comparatie cu cel de al gainilor, pentru umplutura se folosesc maruntaiele, ceapa, grasime de pasare, carne, orez, bulgur sau hrisca.
Gatul de rata umplut este, probabil, cel mai rafinat, delicat si gustos aperitiv din lume, care nu ar trebui sa va lipseasca de pe masa de Craciun si de Paste.

Gat de rata umplut – Originea retetei…

Este o reteta veche de 100 de ani si foarte gustoasa, unele surse sustin, ca este de origine evreiasca, altele, ca este de origine ruseasca, ucraineasca  sau ungureasca etc.
Unii sustin, ca reteta ar fi fost adusa de catre evreii stabiliti in Odessa, Ucraina, care, mai apoi, s-a raspandit in tot spatiul ex-sovietic si in scurt timp a devenit aperitivul preferat nelipsit de pe mesele de Anul Nou, Craciun si Paste.

In  bucataria traditionala evreiasca gatul de rata se umple cu maruntaiele de la pasari, ceapa, grasime de pasare si faina, insa fiecare gospodina isi are propria sa reteta, care este transmisa din mama in fiica.

Am crescut cu acest aperitiv delicios si rafinat, mama il prepara de Anul Nou si Paste, abia asteptam sa il gustam si noi copiii, de de fiecare datai iesea la fel de bun si aromat.

Il prepar din adolescenta, de obicei, de sarbatori, insa si de cate ori imi este pofta. Pe atunci umpleam gat de gasca si, de fiecare data savuram cu mare placere, de parca asi manca pentru prima data acest minunat aperitiv.

Desi, umplutura este asemenatoare cu cea a carnatilor si multi dintre dvs. cred ca la gust gatul umplut este asemanator cu carnatii de casa, atunci, va inselati amarnic.
Acest aperitiv gustos si rafinat este unic in felul sau, deoarece are o aroma complexa si unica total diferita de cea a carnatilor traditionali de casa sau a altui aperitiv sau mezel de casa.

Cum se prepara cel mai gustos Gat de rata umplut?

Pentru a pregati acest aperitiv-delicatesa, si anume, gat de rata umplut, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 1 gat de rata (doar peiela de la gat, far gatul, propriu-zis);
  • 2 ficatei de pui;
  • 200 gr carne curcan;
  • 1 ou fiert tare;
  • 3 fire ceapa verde;
  • 2 morcovi;
  • 3 foi de dafin;
  • 1/2 legatura de mara;
  • sare dupa gust;
  • negru proaspat macinat
gat-de-rata-umplut.jpg

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, curatim gatul (pielea de la gat), incat sa nu aiba pene sau puf, apoi, il spalam bine sub jetul de apa rece si il stergem cu un prosop de bucatarie. Asezonam cu sare si piper negru si o dam la rece pentru 1-2 h.
  2. Punem la fiert ficatul de pui cu un praf de sare, o foaie de dafin si piper negru. Alegem spuma, care se formeaza pe parcurs.
  3. Cat fierbe ficatul, taiem cubulete: carnea de curcan, oul fiert si morcovii; ceapa verde si mararul le tocam fin.
  4. Ficatul, dupa ce  a fiert si s-a racit, il taiem cubulete de 1 cm.
  5. Luam un castron, in care amestecam toate ingredientele, pe care le-am tocat anterior, adaugam sare si piper dupa gust.
  6. Coasem un capat al pielii de rata, apoi, il umplemsi il coasem si la celalalt capat, cum se vede in poza de mai jos.
gat-de-rata-umplut.jpg

Punem la fiert gatul umplut

7. Punem la fiert gatul umplut intr-o oala cu 2 l apa, un praf de sare, 1-2 foi de dafin, piper negru macinat si lasam sa fiarba cca 60 min., la foc mediu.  Alegem spuma, care se formeaza pe parcurs.

8. Dupa ce gatul umplut a fiert, il scoatem pe un prosop de hartie, apoi il prajim intr-o tigaie, in care am adaugat putin ulei de masline, cate 3 min. pe fiecare parte.

  • Insa, tot atat de bine, puteti da gatul fiert si la cuptor pentru 10 min.

!!! Daca v-a placut reteta de Gat de rata umplut, dati-ne un Share sa o vada si altii. Multumim!

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]
Share
Mancaruri cu gust

Recent Posts

Varza cu Orez de Post

Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…

4 săptămâni ago

Piept de rata la cuptor

Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…

o lună ago

Varza calita cu fasole de post

Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…

2 luni ago

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…

2 luni ago

Salata Macelarului – O explozie de arome intr-un singur bol

Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…

5 luni ago

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…

6 luni ago