Salata Olivier reteta originala

salata-olivier.jpg

Reteta Salata Olivier reteta originala, exceptional de gustoasa si echilibrata, din Categoria Aperitive si Salate de casa. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa si populara salata ruseasca, Salata Olivier reteta originala, cu  carne de pui, cartofi, morcov, mazare verde etc.

Scurt istoric despre Salata Olivier…

Inainte de a trece la reteta de Salata Olivier asi vrea sa scriu in doua cuvinte despre aparitia retetei acestei gustoase si unice salate de origine ruseasca. In prezent nu ne putem imagina masa de Anul Nou si Craciun, dar si, a altor festivitati, fara aceasta salata-aperitiv, de cand ma tin minte mama o pregatea de sarbatori.

A fost inventata in anii ’60 ai sec. XIX – lea, de catre un renumit bucatar de origine franceza pe nume Lucien Olivier, stabilit la Moscova si, care detinea, pe atunci, unul dintre cele mai mari restaurante, si anume, restaurantul  „Hermitage”.
In Romania este cunoscuta ca salata „Boeuf” sau „a la Russe” si ramane, pe departe, cel mai sanatos si mai sarac in calorii aperitiv rece, care se pregateste de sarbatori, insa cel mai apreciata ramane, totusi, in tarile din fostul spatiu ex-sovietic, acolo unde a luat nastere reteta si, iata la mai bine de 150 de ani ocupa loc de cinste pe mesele festive. Nu exista seara de Anul Nou fara renumita Salata Olivier!
Reteta originala a fost pastrata secreta ani de zile, insa in anul 1905, cand renumitul restaurant  „Hermitage” si-a inchis definitiv portile, multa vreme s-a crezut reteta pierduta, dar gratie unor culinari, care cunosteau, cu aproximatie, ingredientele de baza, s-a reusit sa se readuca la viata renumita salata Olivier.
 
Initial, reteta era facuta din ingrediente scumpe, precum: icre de somon, limba de vita, capere, carne de vanat (carne de cocos de munte), raci etc., deoarece era preparata de cei mai renumiti bucatari pentru bogatasii momentrului. 
Este considerata, pe buna dreptate, mama salatei „Boeuf” sau cum mai este denumita „salata a la Russe”. Este o salata usoara si foarte gustoasa, preparata din ingrediente simple si accesibile oricui si, de care nu te mai saturi niciodata, la cat este de buna.

Cum se face Salata Olivier?

Asadar, sa trecem la reteta…

Pentru a pregati renumita salata  ruseasca Olivier, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 pulpa, un piept de pui sau 300 gr parizer de calitate;
  • 3 cartofi;
  • 2 morcovi;
  • 5 oua;
  • 3 castraveti;
  • 1 cutie mazare fina;
  • 250 gr maioneza de calitate, preferabil, de casa;
  • 1-2 fire ceapa verde, optional;
  • sare si piper negru proaspat macinat

Mod de pregatire:

  1. In primul rand, punem la fiert carnea de pui. Separat, in alta oala, se pun: cartofii si morcovii; in alta oala se pun ouale.
  2. Dupa ce au fiert toate ingredientele: curatam de coaja cartofii si morcovii, ii taiem cubulete; pulpa de pui o curatam de piele, scoatem carnea de pe os, o tocam cubulete, cum se poate observa in poza de mai jos, la fel procedam  cu ouale si castravetii murati
salata-olivier.jpg
  • Cand eram mici mama ne facea salata Olivier cu parizer sau carne-macra de porc sau vita, nu cu carne de pui, nu se gaseau pe atunci pulpe, iar carnea de gaina era cam vanjoasa, dar si, alt gust avea parizerul pe atunci se vedea ca era facut pe baza de carne nu ca acum, te uiti si nu poti intelege ce contine pasta aia gri.

3. Dupa ce am pregatit toate legumele, luam un castron sau o caserola si adaugam, pe rand, legumele, urmata de maioneza, mazarea de la conserva, pe care am spalat-o sub jetul de apa rece, ceapa verde tocata matunt, piperul negru si sare, daca este cazul, ca si asa, maioneza este destul de sarata.

salata-olivier.jpg

4. Amestecam cu grija, acoperim vasul cu un capac sau folie de bucatarie si o dam la rece, pentru min. 2 h, timp in care aromele se intrepatrund perfect, creand un gust unic inconfundabil si irezistibil.

salata-olivier.jpg
Pofta buna! Daca v-a placut reteta Salata Olivier, dati-ne un Share. Multumim! Pentru a vedea reteta Salata din batoane de crab si porumb dulce, dati click aici.
Please follow and like us:
error0
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)