Paste cu ton, telemea si masline

paste-cu-ton-telemea.jpg

Paste cu ton, telemea si masline, reteta simpla si rapida din Categoria Aperitive si Salate de casa. Vezi, cum sa faci cele mai gustoase, cremoase si satioase Paste cu ton, telemea si masline pe care le-ai mancat vreodata, ideale pentru zilele in care nu ai chef si timp sa gatesti ceva sofisticat.

Astazi, va propun sa incercati o reteta simpla si foarte gustoasa, paste cu ton, telemea si masline verzi, tocmai buna, pentru  pentru serile, cand ajungeti prea tarziu de la serviciu si, efectiv, nu mai stiti ce sa pregatiti la cina. Fiecare dintre noi, cred ca, are ratacite niste paste prin camara, dar si ton la conserva sau sardine.

Scurt despre paste…

Dupa cum stim cu totii, pastele sunt fabricate din doua tipuri de grau (faina): grau normal sau „moale”, cum i se mai spune si grau dur. Graul dur, faiana obtinuta din acest grau, este folosita in tehnologia italiana (procesul tehnologic) de fabricare a pastelor fainaose.

Pastele fainoase fabricate din grau dur, mai ales, cele fabricate din faiana integrala, sunt mai sanatoase si nu ingrasa. Bogate in vitamine, minerale, carbohidrati, antioxidanti si fibre naturale, pastele din grau dur, sunt recomandate in cazul curelor de slabire.

Este foarte important, cand luati paste, sa cititi cu atentie ingredientele din care sunt facute si, sa optati pentru pastele fabricate  doar din grau dur (faina integrala din grau), apa si sare, atat.

Cum faci Paste cu ton, telemea si masline?

Ingrediente:

  • 500 gr paste de buna calitate (am folosit paste italienesti, penne di grano duro);
  • 150 gr branza-telemea de oaie sau cascaval;
  • 3 l apa;
  • 25 gr unt;
  • 2 conserve de ton;
  • 1 lingura ulei de hamsie sau ulei de masline extravirgin, simplu;
  • 2-3 rosii;
  • sare si piper negru proaspat macinat;
  • parmezan;
  • marar verde

Sfat: Se poate folosi si branza dulce de vaci, insa sunt mai gustoase cu telemea de oaie; pastele vor avea un gust si o aroma aparte.

Mod de pregatire:

1. Mai intai, se pune la fiert apa cu 1/2 lingurita sare, cand a dat in clocot se adauga pastele fusili si se lasa sa fiarba cca 8-10 min. sau cat este scris pe ambalaj (de obicei, este trecut pe ambalaj timpul de fierbere).

2. Cand pastele sunt gata, se strecoare, adaugam: untul, telemeaua rasa si, din nou, punem oala pe aragaz, pentru 2-3 min, amestecam sa nu se lipeasca de fundul oalei. Procedand in asa fel, pastele vor fi mult mai gustoase si suculente, fiindca telemeaua se va topi si va invalui pastele uniform, formand un sos cremos-lipicios, dand o aroma si un gust fenomenale.

3. Optional, dupa ce a fost oprit focul se adauga uleiul de masline si se amesteca bine. Nu ne ramane, decat sa aranjam pe farfurie si sa adaugam bucatile de ton sau sardina, maslinele verzi  si mararul tocat fin, iar deasupra radem parmezan pe razatoarea mica.

In fond, nu conteaza ce tip de paste folositi – penne, fusilli sau spaghette – conteaza ingredientele si modul in care sunt pregatite.

Pofta buna!

Comentari