Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana

macrou-la-gratar.jpg

Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana cu usturoi din Categoria Mancaruri cu peste si fructe de mare. Afla, cum sa faci cel mai bun Macrou la gratar cu cartofi copti in coaja si sos de smantana cu usturoi si marar verde…

Macroul este printre pestii mei preferati, deoarece este foarte gustos, se gaseste mai peste tot in piete si supermaketuri si este accesibil ca si pret.

Reteta de Macrou la gratar cu cartofi copti si sos de smantana este una simpla, satioasa si deosebit  de gustoasa. Fiind un peste potrivit de gras si, practic, fara oase si nici nu are solzi, macroul, este foarte gustos, suculent si se preteaza foarte bine cu catofii copti sau legumele la gratar, precum: dovlecei, vinete, ardei, andive etc.

Este un peste, care nu prea da bataie de cap cu pregatitul, neavand solzi, trebuie doar eviscerat si, pe deasupra carne fina se gateste rapid la gratar, doar 2-3 min pe fiecare parte si cam atat.

Putin despre macrou…

Macroul este un peste oceanic gras, inrudit cu tonul si bonito, foarte raspandit si nu foarte scump, accesibil oricui, cu o carne frageda si putine oase.

In general, macroul este un peste nu foarte gras si sanatos, bogat in vitamine si minerale, dar si in acizi grasi Omega 3. Cred ca la noi este printre cei mai des folositi pesti, cand merge vorba despre gratar, dupa pastrav, fireste.

Scurt despre beneficiile cartofului copt in coaja

Cartofii copti la cuptor sunt mai sanatosi, decat cei prajiti in ulei, deoarece sunt bogati in: vitamine, minerale, proteine, fibre. Contin o cantitate semnificativa de potasiu (227 gr cartofi copti in coaja contin 1.000 mg potasiu), care are un rol foarte important in sanatatea inimii si a sistemului nervos.

Saraci in calorii – 130 kcal/100 gr -, cartofii copti in coaja sunt indicati in cazul dietelor si a curelor de slabire, deoarece ne ajuta sa dam jos kilogramele in plus, datorita continutului semnificativ de fibre naturale, pe care le contin si, care ajuta la digestie si reduc considerabil nivelul colesterolului „rau” din sange, astfel inlaturand riscul aparitiei diabetului zaharat.

Sa trecem la reteta…  

Ingrediente:

  • 4 bucati macrou;
  • 8 cartofi medii;
  • sare;
  • ulei, pentru uns pestele

Pentru sos:

  • 200 gr smantana fermentata;
  • 1-2 linguri de hrean;
  • 1 fir de ceapa verde;
  • 1 catel de usturoi;
  • 2 castraveti murati;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 1 legatura de marar verde;
  • 1/2 zeama de la 1 lamaie;
  • sare si piper negru proaspat macinat;

 Mod de pregatire:

1. Mai intai, spalam cartofii si ii dam la cuptorul preincalzit la 190 C pentru 35-40 min.2. Cat se fac cartofii, evisceram si spalam bine pestele sub jetul de apa rece, apoi il ungem cu ulei de masline, la exterior si interior si il asezonam cu sare dupa gust, atat.2. Preincalzim gratarul (gratarul rotund pentru aragaz) si frigem pestele cate 10-15 min pe fiecare parte, la foc mediu.

  • La gratarul cu carbuni pestele se face mult mai repid, decat la cel pe aragaz.
macrou-la-gratar.jpg

3. Cat se face pestele, ne ocupam de sosul de smantana. Tocam ceapa verde marunt si castravetii murati cubulete; usturoiul il dam prin presa sau razatoarea mica; mararul il tocam fin, apoi, totul adaugam in bolul cu smantana, adaugam: hreanul, sucul de lamaie, sarea, piperul negru si uleiul de masline, amestecam bine. Sosul este gata!

macrou-la-gratar.jpg
  • Sosul este minunat si se potriveste, atat cu pestele, cat si cu cartofii copti.

4. Cand cartofii sunt gata, ii crestam si adaugam ulei de masline  sau unt si asezonam cu sare.

  • Puteti sa faceceti cartofii si in folie de aluminiu, cu unt. Am preferat sa fac cartofii simpli, in coaja, ca si asa smantana este destul de grasa si cu colesterol…

Nu ne ramane, decat sa montam deliciosul macrou la gratar cu cartofi copti si sosul de smantana cu usturoi pe foarfurie sau platoul de servire.

Pofta buna!

Comentari