Carnati de casa cu legume la aburi si varza acra

carnati-de-casa.jpg

Carnati de casa cu legume la aburi si varza acra din Categoria Mezeluri de casa, reteta veche de peste 100 de ani. Cum sa faci cei mai gustosi, aromati si suculenti Carnati de casa, reteta traditionala, din carne de porc si vita cu garnitura de legume la aburi si varza acra (murata).

Carnatii de casa traditionali sunt, probabil, cei mai mai apreciati  la noi, vorbim aici despre mezelurile de casa, fiecare regiune/fiecare familie isi are propria sa reteta de carnati, pe care o pazeste cu strasnicie.
Fiecare mezel de casa isi are propria sa poveste, propria sa istorie, care sunt transmise din generatie in generatie de sute de ani si, care vor dainui alte sute de ani, fiindca retetele de familie nu mor niciodata.
Pe langa traditionalii carnati de casa afumati in familia mea s-au pregatit mereu carnati de casa simpli doar cu condimentele de baza, adica: sare, piper si usturoi, nimic mai mult, care mai apoi sunt facuti la cuptor si pastrati pe timpul iernii la borcan cu sau fara untura.

Cum se fac delicioasii Carnati de casa?

Pentru a pregati acesti deliciosi Carnati de casa, suculenti si foarte aromati, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 500 gr carne-macra de porc sau fleica;
  • 200 gr carne tocata de vita;
  • 100 gr slanita proaspata;
  • 50 ml supa de pui si/sau vin;
  • 3 catei de usturoi;
  • sare;
  • piper negru proaspat macinat;
  • cimbru;
    cca 2 m mate de porc, din comert (sarate);
  • 80 ml ulei
Pentru garnitura:
  • 8 morcovi;
  • 500 gr pastai de fasole verde;
  • 1/2 lingurita ulei balzamic;
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • sare;
  • pier negru macinat;
  • 200 gr varza murata;
  • 1 fir de ceapa verde;
  • 1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
  1. Taiem cubulete carnea-macra de porc si slaninuta. Carnea de vita am tocat-o, insa puteti sa o taiati si pe ea cubulete mici;
  2. Luam un castron si combinam carnea de porc, slaninuta si carnea tocata de vita, adaugam: usturoiul dat prin presa, sarea, piperul negru, cimbrul si supa de pui sau vinul, amestecam bine.
carnati-de-casa.jpg

3. Matele de porc se pot gasi, practic, in orice supermarket, conservate in sare si ambalate, dar din pacate majoritatea sunt din China. Matele le spalam bine de sare, apoi, le tinem in apa calduta cca 15-20 min.

4. Dupa ce au stat in apa calduta, umplem matele cu compozitia obtinuta, formam carnaciori de cca 15 cm. Aranjam carnatii in tava de copt,  turnam cca 80 ml ulei de floarea soarelui sau untura de porc, ii ungem peste tot, pentru ca sa se rumeneasca uniform. Oricum, cand carnatii se vor rumeni deasupra, ii vom intoarce, cu mare grija, si pe partea cealalta.
carnati-de-casa.jpg
5. Dupa cum se poate observa in poza, din acest mix de carne au rezultat 7 carnaciori de casa simpatici si fara E-uri, cu un gust si o aroma deosebite. Dam carnaciorii, dupa ce i-am intepat, pe alocuri, cu un ac sau agrafa, ca sa  nu explodeze, la cuptorul preincalzit la 190-200 C pentru cca 50 min.
carnati-de-casa.jpg

6. Cat sunt carnatii la cuptor, punem legumele, morcovii si pastaile verzi, sa se faca la aburi, peste care am presarat un praf de sare.

7. Cand carnatii sunt gata, ii scoatem pe o farfurie, in care am asternut un prosop de hartie, pentru a absoarbe surplusul de ulei.

  • Pentru o digestie mai buna, servim carnatii cu legume facute la aburi, salata de varza murata si vin rosu, pentru cei care consuma.

9. Dupa ce legumele s-au facut si s-au racit, adaugam: uleiul de masline, otetul balsamic, piperul negru si sare, dace este cazul, amestecam bine. La varza murata, adaugam: 1 lingura de ulei de masline, 1 fir de ceapa verde, tocat fin, amestecam totul.

Pofta buna!

Daca v-a placut reteta de astazi, dati-ne un Share. Sprijiniti site-ul! Multumim!

Comentari