Tocana de miel la ceaun, in cuptor

tocana-de-miel.jpg

Tocana de mie la ceaun, in cuptor, din Categoria Mancaruri cu carne. Afla, cum sa faci cea mai gustoasa Tocana de miel la ceaun gatita la cuptor ce nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Pasti.

Sarbatoarea Sfintilor Pasti, celebrata anual, atat de crestini, cat si de evrei, precedata de cel mai lung post – Postul Mare -, care comemoreaza Invierea Domnului nostru Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, si, care este strans legata de taierea (sacrificarea) mielului, ce reprezinta adevaratul simbol al Pastelui din vremuri stravechi (biblice).

Pe langa traditionalele bucate de Paste: drob, stufat, ciorba si pulpa de miel la cuptor, pe care gospodinele le pregatesc an de an, va propun sa incercati si altceva, si anume, tocana de miel la ceaun.

Pregatita in asa fel, carnea de miel sau oaie (carnea de oaie matura va avea nevoie de mai mult, pentru a se face, cca 1,5 – 2 ore) va fi frageda si aromata; gustul nu se compara cu nimic altceva…

Ingrediente:

  • 1 pulpa de miel (merge orice transa de miel);
  • 2 morcovi;
  • 1 pahar de vin rou sec;
  • 1 pahar cu apa fiarta;
  • 2 foi de dafin;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • 1 lingurita boia de ardei;
  • 1 varf de ardei iute sau un praf de boia iute;
  • sare si piper negruproaspat macinat;
  • 1 lingura de ulei de masline

Mod de pregatire:

1.  Taiem bucati potrivite pulpa de miel, apoi, bucatile obtinute, le  spalam sub jetul de apa rece.

2. Luam un ceaun, adaugam uleiul de masline, cand uleiul s-a incins, adaugam carnea de miel si o lasam sa se rumeneasca frumos, pe toate partile; la inceput, carnea va lasa zeama, care treptat se va evapora si, mai apoi, va incepe sa se prajeasca.

tocana-de-miel.jpg
3. Dupa ce carnea s-a rumenit frumos, adaugam: pasta de tomate, boiaua, morcovul taiat rondele, foile de dafin, piperul negru si sare, dupa gust.
4. Amestecam bine totul si lasam sa se caleasca 3-5 min, apoi, adaugam vinul si apa fiarta, acoperim ceaunul cu  capacul sau cu folie de aluminiu si dam la cuptorul preincalzit la 190 C, pentru 60 – 80 min.
Am  servit cu piure de cartofi si morcovi si cu paine de casa crocanta. Din pacate, nu am apucat sa fac poze, a fost foamea prea mare si tocana prea buna!!!

Pofta buna! Daca v-a placu aceasta reteta, dati-ne un Share! Multumim!

Comentari