Bors de sfecla rosie (Svekolnik)

Bors de sfecla rosie
bors-de-sfeca-rosie.jpg

Bors de sfecla rosie (Svekolnik) dres cu smantana din Categoria Ciorbe si supe. Afla, cum sa faci cel mai gustos si satios Bors ucrainesc de sfecla rosie, dres cu smantana, care se poate face si de post, adica fara carne si smantana.

Bors de sfecla rosie sau Svekolnik, cu culoarea sa rosue o specialitate pe baza de sfecla rosie, de origine slava, unele surse sustin, ca ar fi de origine ucraineana. – bordeaux, est

Este o „ruda” a borsului ucrainesc de varza, care, la fel, se face pe baza de sfecla rosie. traditional a multor bucatarii din fosta URSS, precum: Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Belorus etc.

Se poate pregati, atat pe baza de supa de carne, cat si pe baza de legume; fiecare gospodida, fiecare restaurant sau fiecare tara ex-sovietica are reteta sa de svekolnik.

Pregatit fara carne, doar pe baza de legume, este foarte eficient in curele de slabire, va ajuta la pierderea kilogramelor in plus si la digestie. Totodata, datorita sfeclei rosii, din compozitia sa, este un remediu eficient in combaterea cancerului.

Borsul de sfecla este un preparat foarte gustos, sanatos si cu o aroma specifica de sfecla rosie, diferita de celelalte supe sau borsuri. Veritabilul Bors ucrainesc de sfecla rosie se gateste fara a adauga bors, care ii schimba radical gustul, acreala este data de bulionul facut in casa sau de rosiile proaspete, daca este gatit vara.

Pentru a obtine un bors gustos este foarte important sa alegem carnea potrivita, si anume, trebuie aleasa o carne cu os, nu doar carne-macra, care va intensifica savoarea preparatului.

Cum sa faci cel mai bun Bors de sfecla rosie (Svekolnik)?

Pentru a pregati cel mai gustos si aromat bors de sfecla rosie, de un rosu aprins, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 

  • 0,5 kg costita sau piept de manzat sau porc;
  • 3-4 cartofi;
  • 1 sfecla rosie mare;
  • 1 ceapa;
  • 1 morcov mare sau 2 mai mici;
  • 1 ardei gras sau gogosar;
  • 1 radacina de patrunjel;
  • 1 pahar bulion;
  • 1 lingura pasta de tomate;
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 1 legatura de marar verde

Mod de pregatire:

  1. Mai intai, portionam costitele/pieptul de manzat, le spalam sub jetul de apa rece. Luam o cratita de 4-5 l, adaugam costitele si 3,5 l apa rece si lasam sa fiarba. Alegem spuma, care se formeaza pe parcurs. Dupa ce a dat in clocot si am ales spuma, adaugam foaia de dafin si piperul negru, lasam sa fiarba in continuare
  2. Cat fierbe carnea, curatam legumele (ceapa, morcovul, sfecla, ardeiul gras si radacina de patrunjel), le spalam sub jetul de apa rece, ca sa nu aiba pamant si le taiem fasii. Cand carnea este aproape fiarta, adaugam cartofii pe care i-am taiat 4.
  3. Laum o tigaie, in care adaugam uleiul de masline, calim legumele cca 5 min., amestecand incontinuu, apoi, adaugam pasta de tomate, amestecam si mai lasam sa se prajeasca alte 1-2 min. si, imediat, adaugam: legumele calite din tigaie (prajeala), bulionul si sarea in cratita cu carne si lasam sa fiarba cca 6-7 min.
bors de sfecla rosie sau Svekolnik
bors-de-sfeca-rosie.jpg

4. La final, adaugam mararul tocat fin, acoperim oala cu un capac, lasam sa dea un clocot, oprim aragazul, acoperim cratita cu un capac si lasam deliciosul Bors de sfecla sa se odihneasca cca 5-6 min inainte de a fi servit.

bors ucrainesc de sfecla rosie
bors-de-sfeca-rosie.jpg

Sfat: Se serveste diliciosul Bors de sfecla rosie (Svekolnik), ca atare, sau dres cu smantana fermentata, care ii va da un gust deosebit. Pentru a vedea si retet de Bors ucrainesc cu varza de post, dati click aici.

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi – Bors de sfeca rosie (Svekolnik)-, dati-ne un Share. Multumim!

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...