salata-shuba.jpg

SalataShuba” cu scrumbie sarata, Salata Suba, „Scrumbie sub suba” sau „Peste sub suba” este o reteta veche de 100 de ani, unica, in felul sau, de origine ruseasca din Categoria Aperitive si Salate de casa. Intra sa vezi, cum se face cea mai buna Salata Shuba.

Putin despre salata Shuba sau Salata Suba…

Autorul asestei minunate salate a fost un comerciant rus pe nume Anastas Bogomilov, proprietarul unui lant de cantine moscovite si han-uri. Pentru prima data aceasta salata-aperitiv a fost servita in ajunul Anului Nou 1919.

Dupa cum reiese din chiar denumirea sa, ca ingredient de baza este scrumbia sarata, alaturi de alte ingrediente simple, perfect combinate si accesibile oricui. Salata Shuba este o salata foarte apreciata si nelipsita de pe mesele de Anul Nou si Craciun in tarile ex-sovietice.

Cum se face cea mai buna Salata Shuba cu scrumbie sarata?

Pentru a pregati cea mai gustoasa reteta de Salata „Shuba”, asa cum se face la mama ei, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • scrumbie sarata (marinata);
  • 3 cartofi;
  • 2 morcovi medii sau 1 mai mare;
  • 1 sfecla rosie mare sau 2 mai mici;
  • 2-3 oua fierte tari;
  • 1 ceapa medie;
  • 250 ml maioneza

Mod de pregatire:

  1. Mai intai de toate, spalam bine si punem la fiert legumele (cartofii, morcovii si sfecla rosie).
  2. Separat, punem la fiert cele doua oua; le fierbem tari.
  3. Cat timp fierb legumele, pregatim scrumbia. Dupa ce am curatat scrumbia de mate (aveti mare grija sa nu spargeti vizica biliara!!!) si i-am scos branhiile, o defiletam, cu ajutorul unui cutit mai flexibil. Apoi, cu ajutorul unei pensete scoatem oscioarele ramase (nu este placut sa gasesti oase in salata).
  4. Fileiurile obtinute le curatam de piele si le taiem cubulete mici.  Daca scrumbia a avut icre sau lapti, atunci ii taiem si pe acestia in salata, care nu vor face altceva, decat sa intensifice gustul minunatei salate.
  5. Ouale, dupa ce au fiert, le punem in apa rece pentru cca 5 min., apoi, le curatam de coaja.
  6. Legumele, dupa ce s-au racit, le curatam de coaja. Ceapa o tocam foarte fin.
  • Prefer sa fac salata, cat legumele sunt usor caldute, deoarece mi se pare mult mai gustoasa.

7. Luam recipientul (vas special pentru salata, castron sau caserola ) in care urmeaza sa montam salata, radem 1,5 cartofi, acesta va fi primul strat; adaugam maioneza.

8. Apoi, radem 1 morcov, urmat de 1 sfecla rosie; presaram ceapa tocata, urmata de scrumbie si 1 ou ras, apoi, moianeza.

salata-shuba-cu-scrumbie.jpg

9. Si, iarasi, o luam de la capat: cartofi, morcov, sfecla rosie si maioneza, iar deasupra radem albusul de la oul ramas, iar deasupra radeti galbenusul fiert.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Salata Shuba cu scrumbie sarata -, dati-ne un Share/LIke. Multumim! Pentru a vedea reteta de Salata Olivier (Salata Beuf), dati click aici, unde veti gasit reteta completa cu poze si pasi de urmat.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 5]
Share
Mancaruri cu gust

Recent Posts

Varza cu Orez de Post

Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…

o lună ago

Piept de rata la cuptor

Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…

o lună ago

Varza calita cu fasole de post

Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…

2 luni ago

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita

Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…

2 luni ago

Salata Macelarului – O explozie de arome intr-un singur bol

Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…

5 luni ago

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor

Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…

6 luni ago