Cuisoarele, proprietati si beneficii

Cuisoarele, proprietati si beneficii. Ce ar trebui sa stii despre cuisoare, importanta si beneficiile consumului de cuisoare.
Cuisoarele sunt un condiment cunoscut si apreciat in intreaga lume, alaturi de cardamom, piper, anason, scortisoara, atat pentru aroma sa placuta, cat si pentru proprietatile sale medicamentaose unice.
Arborele de cuisoare este originar din Indonezia, dar este pe larg cultivat si in Asia si Africa; denumirea stiintifica pe care o poarta este Caryophyllus aromaticus. In prezent, sunt cunoscute peste 300 de specii de cuisoare.
Obtinut din mugurii floriferi ai unui  arbore exotic – arborele de cuisoare – din Familia Mirtaceelor din care fac parte palmierul si mirtul.
Arborele de cuisoare este un arbore longeviv, poate ajunge pana la varsta de 70-100 ani; incepe a produce cuisoare abia la 20 de ani de plantare si ramane fertil inca cel putin 50 de ani.
Cuisoarele sunt cunoscute si folosite in medicina traditionala si in gastronomie de mai bine de 2000 de ani. In timpul Dinastiei Han (206 i.H – 220 d.H) cuisoarele erau mestecate pentru a da respiratiei prospetime si miros placut. Foarte apreciate si la mare pret erau si in Grecia Antica si in Imperiul Roman, pe langa piper, nucsoara etc.
Cuisoarele sunt pomenite in scrierile botanistului grec Teofrast, unde erau denumite, pe buna dreptate, „floare divina”.
Cuisoarele sunt pline de vitamine: grupul vitaminelor B (B1-B9), PP, C, E, K, beta-caroten; minerale: calciu,cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu,  seleniu, zinc; acid ascorbic, glicozide, tacoferol, folochinona, lipide (6 gr/100 gr ), glucide (27 gr/100gr), grasimi (20 gr/100 gr), fibre naturale, uleiuri esentiale, Omega 3 si Omega 6 etc. 
Proprietatile cuisoarelor
Folosite in medicina traditionala indiana – Ayurveda -, medicina chineza, in aromoterapie, dar si sub forma de ulei, in tratarea diverselor afectiuni, cuisoarele, dispun de numeroase proprietati benefice asupra organismului uman, printre care:
 
– antiseptic, antiiflamator si analgezic;
– intaresc sistemul imunitar
– ajuta la combaterea durerilor dentare, menstruale si de cap;
– amelioareaza simptomele astmului bronsic, acest fapt se datoreaza prezentei uegenolului din compozitia cuisoarelor;
– are efect antifungic si antiparazitar;
– are proprietati cicatrizante;
– lupta impotriva diverselor forme ale cancerului, stopeaza cresterea celulelor cancerigene;
– stopeaza inmultirea germenilor de TBC;
– amelioreaza durerile din gat;
– imbunatatesc circulatia periferica;
– sunt eficiente in cazul diareei, vomei si a balonari;
– ajuta la digestie si cresc pofta de mancare etc.
ContraindicatiiPe langa beneficii, cuisoarele, ca orice alt produs/medicament are si contrindicatii, si anume:

– nu este recomandata intrebuintarea cuisoarelor in cazul persoanelor, care au aciditatea gastrica ridica, cat si a celor, care sufera de ulcer.
Intrebuintare
Cuisoarele sunt pe larg intrebuintate, atat in gastronomie, pentru aroma sa unica si gustul sau placut, usor intepator, cat si in medicina traditioanala, mai ales, cea ayurvedica.
Cuisoarele sunt folosite la prepararea vinului fiert, a ceaiurilor, compotului, cafelei, diverselor sosuri, la prepararea orezului, etc.
Sper, ca v-a fost de folos articolul de astazi!
 
 
 
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns