Ficat de manzat la gratar cu piure de cartofi si branza de burduf din Categoria Mancaruri cu carne. Afla cum sa faci cel mai fraged si gustos Ficat de manzat la gratar, care ti se topeste in gura de fraged si gustos ce este.
Ca tot este frumos afara si ne putem bucura de ultimile zile de vara cu soare frumos, m-am decis sa fac un gratar, insa de data aceasta am optat pentru ficatul de manzat si, nu pentru ceafa de porc.
Nutritionistii ne recomada sa consumam, macar, de 1-2 ori pe saptamana ficat, indiferent, ca este de pui, vita sau manzat, oricum este sanatos, plin de nutrienti atat de necesari, pentru a avea un sistem imunitar perfect sanatos.
Ficatul de manzat sau vita este unul dintre cele mai sanatoase alimente, bogat in proteine, vitamine si, care abunda de fier, fosfor, cupru, seleniu si zinc, esentiale sanatatii noastre.
Este mult mai fraged si mai putin fibros, decat cel de vita, care, daca nu este gatit cum si cat trebuie, va deveni dur, practic, nemestecabil asemanoator unei talpi de pantof.
Este o sursa excelenta de vitamine A, B1, B2, B3, B9, B12, C, D, E si K; minerale fier, fosfor, cupru, seleniu si zinc; ajuta la intarirea sistemului imunitar si ne fereste de infectii in timpul sezonului rece.
Vitamina D ajuta la asimilarea calciului si, totodata previne aparitia osteoporozei la adulti, dar si, intareste sistemul osos la copii si este recomandat persoanelor, care sufera de anemie, deoarece in 100 gr de ficat se gasesc intre 4 mg fier.
Nota: Ca si orice alt aliment si ficatul de vita are dezavantaje, si anume:
Pentru a obtine un ficat extrem de fraged si de gustos este nevoie sa tinem cont de cateva aspecte foarte importante, si anume:
1. In primul rand, se portioneaza in felii subtiri ca pentru snitele de 0,4-0,5 cm grosime fiecare, pentru a se ramane fraged si untos la interior.
2. Intr-un bol se pun: sosul de soia, sucul proaspat stors de portocala, uleiul de masline si piperul negru; se amesteca pana se omogenizeaza, se adauga ficatul in marinata si se amesteca bine, se acopera bolul cu pelicula alimentara si se da la rece pentru min 30 min, dupa care este bun de pus pe gratarul bine incins.
3. Se pun cartofii la fiert in apa cu sare, cand sunt gata se varsa o parte din zeama in care au fiert, se adauga untul si se paseaza cu ajutorul presei, pentru piure sau a mixerului. La final, se adauga branza de burduf, ca se sfarama cu ajutorul unei furculite.
4. Dupa ce a stat la rece, se scoate si se lasa putin la temperatura camerei si, tocmai apoi se pune pe gratarul bine incins; se frige cate 2-3 min pe fiecare parte sau pana se rumeneste frumos, cum se poate observa in poza de mai jos.
5. Din cand in cand, se stropeste cu marinata din bol, care datorita zaharului din sucul de portocala, se va carameliza frumos, formand o crusta, care va da un gust bun dulceag si un aspect lucios.
!!! Daca v-a placut reteta nostra de astazi – Ficat de manzat la gratar cu piure -, dati-ne un Share. Multumim! Totodata, va recomandam sa vedeti si reteta noastra de Ficat de manzat cu garnitura de cartofi si salata Olivier.
Pofta buna!
Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…
Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…
Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…
Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…
Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…
Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…