Dulceata de ceapa rosie

dulceata-de-ceapa-rosie.jpg

Dulceata de ceapa rosie, reteta frantuzeasca, din Catgoria Dulceata si gem. Afla, cum sa faci cea mai rafinata si gustoasa Dulceata de ceapa rosie, garnitura ideala pentru branzeturi si preparatele din carne, pe care ar trebui sa o incercati numaidecat. Gasesti aici reteta completa cu poze, explicatii, precum si, pasi de urmat in a o pregati.

Dulceata de ceapa rosie sau Confiture d’oignons, deliciul frantuzesc, foarte popular in restaurantele din intreaga lume, care nu face, dacat sa aduca un strop de rafinament preparatelor din carne, peste, dar si, a branzeturilor rafinate.

Este o dulceata simpla, usor de pregatit si extrem de gustoasa, care nu va face, decat sa dea un plus de savoare preparatelor din carne, peste si branzeturilor rafinate, indiferent, ca sunt frantuzesti, olandeze sau italienesti.

Recunosc, la inceput aveam si eu unele retineri, cat priveste aceasta dulceata, ma gandeam, ca nu imi va placea si ca va avea un gust gretos de ceapa prajita asemenator cu cel a tocanitelor, insa dupa ce am gustat prima data la restaurant am ramas placut surprins.

Cu un gust si o aroma complexe, care combina  intr-un mod destul de placut dulcele, acrul, picantul si cu o aroma inconfundabila de citrice data de coaja de lamaie, irezistibla dulceata, va completa si imbogati, asa, cum am mai spus-o anterior, gustul oricarui preparat din carne, peste sau branza, lasand in urma un gust placut dulce, pe care ai dori sa il mai simti si alta data.

Francezii iubesc foarte mult ceapa, pe langa delicioasa supa de ceapa, uite ca au ajuns sa pregateasca pana si dulceata, aducand prin aceasta un omagiu mult indragitei cepe.

Cui putea sa ii vina o idee asa nastrusnica, decat, bineanteles, francezilor… A fost, totusi o idee buna, zic eu…  Ca, de altfel, cu ce mai imbogateam gustul carnurilor si a rafinatelor branzeturi frantuzesti, idee preluata de marea majoritate a celor mai prestigioase restaurante ale lumii. Poate fi pastrata in borcanele chiar si 2-3 ani.

Cum sa face Dulceata de ceapa rosie?

Ingrediente: 

  • 1 kg ceapa rosie;
  • 4-5 linguri zahar tos;
  • 1 lingura boabe de mustar;
  • 3linguri otet balsamic;
  • 50ml vin rosu demisec;
  • piper negru;
  • coaja rasa de la o lamaie;

Mod de preparare:

1. Ceapase curata, se spala, se taie in doua, apoi se feliaza fin

2. Intr-o tigaie adanca sau o cratita teflonata se adauga uleiul de masline si se caleste ceapa pana capata o nuanta aurie, fara sa se arda, deoarece dulceata va capata un gust amarui si nu ne dorim acest lucru.

dulceata-de-ceapa.jpg

3. Dupa ce ceapa s-a calit se adauga zaharul si se lasa pana se caramelizeaza putin, apoi se adauga otetul balsamic; se amesteca bine.

dulceata-de-ceapa.jpg

4. Dupa cca 5-7 min se adauga vinul, se lasa pana se evapora, apoi se adauga: semintele de mustar, piperul negru, coaja rasa de lamaie si ardeiul iute; se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa si capata o culoare maronie-bordeux, cum se poate observa in poza de mai jos.

dulceata-de-ceapa-rosie.jpg

Pofta buna! Daca v-a placut reteta de astazi, dati-ne un Share/Like, nu va costa nimic, insa pentru noi conteaza. Multumim!

Comentari