Dovlecelul, cele mai importante proprietati un articol din Categoria Articole utile. Dovlecelul, leguma indragita a multora dintre dvs., care aduce numeroase benefici organismului nostru si ne fereste de multe boli.
Este o planta erbacee anuala ce face parte din Familia Cucurbitaceelor, denumirea stiintifica pe care o poarta este Cucurbita pepo. Originar din America de Sud, in prezent, dovlecelul este raspandit mai peste tot in lume, unde este apreciat, pentru proprietatile sale nutritive.
Leguma-minune, care reprezinta baza, pentru multe preparate culinare de la salate, supe si ciorbe, pana la diverse sosuri si tocanite, dar si la produse de patiserie.
La dovlecei se consuma aproape totul, atat leguma, propriu-zisa, cat si florile, semintele, dar si frunzele tinere, care se pot praji in baie de ulei, dupa ce le-am dat print-un aluat lichid, folosit la prepararea tempurei.
Exista chiar o legenda, in care, se spune, ca Dumnezeu ar fi dat pe Pamant dovlecelul ca urmare a rugacinilor sotiilor pescarilor, care nu prea aveau ce manca, pe timpul cat sotii lor erau plecati pe mare.
Este considerat o leguma usoara, care este asimilat cu usurinta de catre organism, nu irita peretii si nici mucoasa stomacului, totodata, servind ca pansament pentru stomac, din acest motiv este indicat in cazul persoanelor suferinde de bolile de stomac, precum: gastrita si ulcerul.
Folosit atat in stare cruda, sub forma de suc sau in salate, cat si fiert sau prajit; in supe si ciorbe, se pot pregati niste delicioase blinele, dar si, in diverse sosuri, tocanite, zacusca etc.
Sarac in calorii, doar cca 20 kcal per 100 gr si bogat in zaharuri si fibre naturale, este indicat in cazul dietelor si a curelor de sabire, luptand eficient cu kilogramele in plus, pentru ca, da senzatia de satietate.
Bogat in:
Dovlecelul, poate fi considerat un aliment-medicament de exceptie, care lupta cu numeroase boli si asigura aproximativ dublul necesarului zilnic recomandat de vitamine si minerale, atat de necesare, pentru buna functionare a organismului nostru.
Pentru a ne face o idee mai buna despre importanta dovleceilor in alimentatia noastra de zi cu zi, va dau un exemplu, 300 g de dovlecel, preferabil, consumat in stare cruda.
Inca un aspect foarte important si deloc de neglijat este, faptul ca, atunci cand cumparati dovlecei din pieta sau supermarket, asigurati-va, ca acestia sunt tineri cu coaja lina si lucioasa, deoarece in coaja se gasesc o buna parte din vitamine si minerale.
Din acest motiv, incercati sa ii consumati cat mai des in stare cruda si nedecojiti in salate, pentru a profita din plin de propietatile nutritive ale acestei legume-minune.
Printre proprietatile dovlecelului pot fi enumerate urmatoarele:
Ca si oricare alt aliment, de altfel, dovleceii au si contraindicatii, putine, dar totusi exista, printre care pot fi enumerate urmatoarele:
Gastronomie:
Se pot pastra foarte bine, pentru iarna si la congelator, pentru aceasta trebuie spalti bine spala bine, se taie cubulete, apoi se pun in pungi, pentru congelator.
Totodata, se pot prepara niste delicioase blinele sau chiftelute din dovlecei, care pot fi servite ca atare sau cu smantana fermentata, sos de smantana cu usturoi, mujdei de usturoi etc.
Cosmetica: se folosesc extractele de dovlecei, uleiul obtinut din semintele uscate, la prepararea diverselor masti, lotiuni etc, deoarece lupta eficient cu imbatranirea prematura a celulelor.
Farmacologie: In industria farmacologica sunt folosite mai mult semintele si uleiul de dovleac, decat cele de dovlecei, desi, practic, ca si dispun de aceleasi valori nutritionale.
Sper, ca v-a placut articolul de astazi, asteptam recenziile dvs.! Dati-ne un Share! Multumim!
Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…
Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…
Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…
Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…
Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…
Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…