Caltabosi de casa cu orez si patrunjel asa cum il gateau bunicii nostri din Categoria Mezeluri de casa, care se prepara de Craciun, cand sunt sacrificati porcii, si de la care nu se arunca, practic, nimic.
Intra sa vezi, cum sa faci cel mai bun Caltabosi de casa cu orez, carne, ficat si mult patrunjel verde – mezelul de casa nelipsit de pe mesele de Craciun si Anul Nou.
Fiindca, nu ne putem imagina Craciunul, respectiv sacrificarea porcului fara aromatul si suculentul Caltabosi in mat natural cu organe si mult patrunjel verde.
Caltabosul sau Chisca, cum i se mai spune in unele zone, este un preparat traditional, o specialitate de Craciun, preparat pe baza de carne de porc, organe si orez.
Care se gateste, de obicei, cand sunt sacrificati porcii de Craciun, fiecare regiune si fiecae familie isi are propria sa reteta de caltabosi transmisa din generatie in generatie.
Traditional, la pregatirea caltabosului sunt folosite carnea, slanina, fleica si organe de porc, dar si, orez, patrunjel si condimente de baza, precum: piper negru, usturoi, nucsoara etc.
4. Dupa ce au fiert atat carnea, cat si maruntaiele se lasa sa se raceasca, in voie, in zeama in care au fiert, in caz contrar, se vor zvanta si carnea va deveni fada, uscata si lipsita de gust.
5. Se pune la fiert orezul, intr-o oala mica, in care, se adauga o cana cu apa rece si un praf de sare. Se soteaza ceapa, in putin ulei sau untura de porc, pana devine translucida.
6. Se pun carnea si maruntaiele tocate intr-un castron mare, se afauga usturoiul pisat, ceapa sotata, orezul fiert, patrunjelul tocat marunt, nucsoara, cimbrul, scortisoara, sare si piper dupa gust.
7. Deasupra se adauga 1 pahar din zeama in care a fiert carnea, se amesteca totul bine pana se omogenizeaza si devine o pasta groasa.
8. Se umpla matele cu compozitia obtinuta si se leaga la capete, apoi se aseaza intr-o tava, se inteapa pe alocuri cu un ac sau agrafa, pentru ca, sa iasa aerul acumulat. Se toarna zeama fierbinte deasupra si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 60 min.
!!! Daca v-a placut reteta de astazi – Caltabosi de casa cu orez si patrunjel -, dati-ne un Share/Like. Multumim! Totodata, va recomandam, sa vedeti si reteta noastra de Lebar de casa.
Pofta buna!
Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…
Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…
Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…
Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…
Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…
Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…