Caltabosi de casa cu orez si patrunjel

caltabosi-de-casa.jpg

Caltabosi de casa cu orez si patrunjel asa cum il gateau bunicii nostri din Categoria Mezeluri de casa, care se prepara de Craciun, cand sunt sacrificati porcii si, de la care nu se arunca, practic, nimic. Cum sa faci cel mai gustos Caltabosi de casa cu orez, carne, ficat si mult patrunjel verde.

Caltabosul  sau Chisca, cum i se mai spune in unele zone, este un preparat traditional, o specialitate de iarna/de Craciun, preparat pe baza de carne de porc,  organe si orez, care se pregateste, de obicei, cand sunt sacrificati porcii de Craciun. Fiecare regiune isi are propria sa reteta de caltabosi transmisa din generatie in generatie.

Traditional, la pregatirea caltabosului sunt folosite carnea, slanina, fleica si organe de porc, dar si, orez, patrunjel si condimente de baza, precum: piper negru, usturoi, nucsoara etc.

Cum se face Caltabosi de casa cu orez si patrunjel?

Ingrediente:

  • 500 gr carne-macra de
    porc;
  • 1 kg fleica de porc;
  • 300 gr slanina cu sorici;
  • 500 gr ficat de porc;
  • 1 inima porc;
  • 500 gr plamani porc;
  • rinichi, optional;
  • 2 linguri de orez;
  • 2 cepe medii;
  • 1 capatina de usturoi;
  • 8 foi de dafin;
  • piper negru boabe sau macinat;
  • 1 lingura de ulei sau untura de porc;
  • 1/2 lingurita cimbru;
  • 1/2 lingurita nuscoara;
  • un praf de scortisoara;
  • 2 legaturi patrunjel verde;
  • 1 l zeama in care a fiert carnea
  • 2 mate crete de porc a cate 80-100 cm

Mod de pregatire:

  1. Se pun la fiert, intr-o oala mare, carnea, fleica si slanina. Se alege spuma, care se formeaza in timpul fierberii. Dupa ce a dat in fiert si a fost aleasa spuma se  adauga 3 foi de dafin si piperul negru.
caltabosi-de-casa.jpg

2. Separat, intr-o oala se pun la fiert ficatul, plamanul si inima de porc, la fel, se adauga 3 foi de dafin si piper negru. Cand carnea si maruntaiele sunt aproape fierte, se adauga sare dupa gust, incat sa aiba timp sa patrunda in carne si sa puna in evidenta gustul si aroma carnii.

3. Se curata si spala bine matele crete de porc, apoi se tin 20 min in apa calduta, in care am adaugat un strop de otet, pentru a taia din mirosul neplacut de intestine, pe care, nu orisicine il suporta.

4. Dupa ce au fiert atat carnea, cat si maruntaiele se lasa sa se raceasca, in voie,  in zeama in care au fiert, in caz contrar, se vor zvanta si carnea va deveni fada, uscata si lipsita de gust.

5. Se pune la fiert orezul, intr-o oala mica, in care, se adauga o cana cu apa rece si un praf de sare. Se soteaza ceapa, in putin ulei sau untura de porc, pana devine translucida.

6. Se pun carnea si maruntaiele tocate intr-un castron mare, se afauga usturoiul pisat, ceapa sotata, orezul fiert, patrunjelul tocat marunt, nucsoara, cimbrul, scortisoara, sare si piper dupa gust. Deasupra se adauga 1 pahar din zeama in care a fiert carnea, se amesteca totul bine pana se omogenizeaza si devine o pasta groasa.

caltabosi-de-casa.jpg

7. Se umpla matele cu compozitia obtinuta si se leaga la capete, apoi se aseaza intr-o tava, se inteapa pe alocuri cu un ac sau agrafa, pentru ca, sa iasa aerul acumulat. Se toarna zeama fierbinte deasupra si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 60 min.

caltabosi-de-casa.jpg

Pofta buna!

Comentari