Reteta Coliva din arpacas cu nuca, drajeuri si coaja rasa de lamaie ca la bunica acasa, pentru pomana si nu numai, din Categoria Dulciuri de casa. Vezi de ce ingrediente ai nevoie si cum sa face cea mai gustoasa Coliva din arpacas.
Nu exista pomana, Sambata Mortilor sau Mosi, cum mai este numita in popor, fara un platou de Coliva traditionala, pentru a-i pomeni pe cei dragi plecati la cele vesnice.
Coliva are radacini cu mult inainte de aparitia crestinismului. Originile sale, ca si marea majotitate ale datinilor, fiind legate de paganism si de ritualurile pagane, cand, graul, era singura cereala cunoscuta pe atunci si, care simboliza viata dupa moarte.
Exista un intreg ritual, cand merge vorba despre coliva. Imi amintesc bunica spala graul sau arpacasul in 9 ape, ca asa era din batrani, si tocmai mai apoi il punea la fiert cu un praf de sare.
Traditionala Coliva se face din grau sau arpacasi decorticate si simbolizeaza trupul celui trecut la cele vesnice, insa, ulterior, a fost atat de indragita incat a fost catalogata ca si desert si poate fi gasita chiar si in unele patiserii.
Initial, coliva, era preparata din grau, miere si nuci, ca dupa aia, la cele trei ingrediente de baza sa fie adaugate si alte ingrediente, precum: zahar, faina, pesmet, lamaie, stafide, cacao si dropsuri.
De obicei, prepar Coliva de cu seara si o dau la frigider, pentru ca, toate aromele sa se combine perfect, dand un gust si o aroma aparte mult indragitei colive, devenind mai suculenta si nu uscata.
7. Se monteaza coliva pe un platou mare sau farfurie intinsa mare iar deasupra se presara, cu ajutorul unei site, zaharul pudra si/sau cacao, apoi se orneaza cu miez de nuci, nuca de cocos, dropsuri si drajeuri.
!!! Daca v-a fost de folos reteta de astazi – Coliva din arpacasi cu nuca si drajeuri -, dati-ne un Share/Like. Contam pe sprijinul Dvs. Multumim!
Cu aceasta ocazie, va recomandam, sa vedeti si reteta noastra de Prajitura cu gem, nuci si stafide de post – pufoasa si foarte gustoasa, care merita facuta in zilele de post.
Pofta buna!
Varza cu Orez de Post sau Orez cu Varza - Reteta Simpa de Varza cu…
Piept de rata la cuptor servit cu slata de sfecla rosie din Categoria Mancaruri cu carne. Intra…
Varza calita cu fasole de post - reteta vegana, gustoasa si sanatoasa - din Categoria…
Rulada de dovlecei cu crema de branza topita cu usturoi si mult marar verde din Categoria…
Salata Macelarului - O explozie de arome intr-un singur bol - o reteta foarte gustoasa…
Piept de pui cu vinete si rosii la cuptor din Categoria Mancaruri cu carne. Intra sa vezi, cum…