Prajitura cu gem, nuci si stafide, de post

Prajitura cu gem, nuci si stafide, de post, umeda la interior si crocanta la exterior din Categoria Dulciuri de casa. Cum sa faci cea mai pufoasa prajitura cu gem, nuci si stafide.
Am aceasta reteta de prajitura de foarte mult si, pe care o tot pregatesc, in post, cand am pofta de ceva dulce facut in casa.
Este  o reteta simpla, din ingrediente simple,care se gasesc in orice camara, dar care va alina sufletul   in zilele de post.
Cel mai mult imi  place la aceasta prajitura, faptul ca, este foarte fina si delicata la interior, nu este „uscata’ ca sa iti stea in gat, ci usor umeda.
Pentru zilele de post, cand nu mai stim ce sa gatim si, mai tot timpul, ai acea senzatie de foame, oricat ai manca, in permanenta ai vrea sa rontai ceva.

Ingrediente:

  • 1 pahar cu apa;
  • 1 pahar cu zahar;
  • 1/2 pahar ulei de floarea soarelui;
  • 3 linguri de gem (am folosit gem de piersici, de casa);
  • 2 pahare cu faina;
  • 50 gr. stafide;
  • 50 gr. miez de nuci;
  • 1 lingurita praf de copt;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • 1 lingurita esenta de vanilie;
  • coaja rasa de la 1/2 portocala (pentru a inabusi gustul de ulei)

Mod de preparare:

  1. Intr-un un bol sau castron mai mare se adauga: apa, zaharul si uleiul; se amesteca bine, pana se dizolva zaharul.
  2. Separat, intr-un alt vas,  se amesteca ingredientele uscate: faina cu praful de copt;
  3. Se adauga faina cu praful de copt in bolul cu ingredientele lichide si se amesteca pana cand se incorporeaza complet faina.
  4. Se adauga gemul, stafidele, miezul de nuci, zaharul vanilat, esenta de vanilie si coaja de portocala si se amesteca bine.
  • Stafidele le puteti tine in apa fiarta sau le puteti inmuia in rom sau coniac, dupa preferintele fiacaruia.
prajitura-cu-gem.jpg
5. Se varza compozitia in tava tapetata cu unt/ulei si faina alba de grau si se da la cuptorul preincalzit la 180-190 C pentru 40-50 min, acum, depinde de cuptorul fiecaruia, sau pana trece cu brio testul scobitorii; 
prajitura-cu-gem.jpg
La final, prajitura va arata asa, nu ramane, decat sa presaram zaharul pudra, dupa ce s-a racit, si sa o portionam.
Pofta buna!

Comentari