Coliva din arpacasi cu nuca reteta gustoasa

Coliva din arpacas cu nuca si drajeuri

Coliva din arpacasi cu nuca reteta gustoasa
coliva-din-arpacas.jpg

Reteta Coliva din arpacas cu nuca, drajeuri si coaja rasa de lamaie ca la bunica acasa, pentru pomana si nu numai, din Categoria Dulciuri de casa. Vezi de ce ingrediente ai nevoie si cum sa face cea mai gustoasa Coliva din arpacas.

Nu exista pomana, Sambata Mortilor sau Mosi, cum mai este numita in popor, fara un platou de Coliva traditionala, pentru a-i pomeni pe cei dragi plecati la cele vesnice.

Putin despre originile colivei…

Coliva are radacini cu mult inainte de aparitia crestinismului. Originile sale, ca si marea majotitate ale datinilor, fiind legate de paganism si de ritualurile pagane, cand, graul, era singura cereala cunoscuta pe atunci si, care simboliza viata dupa moarte.

Exista un intreg ritual, cand merge vorba despre coliva. Imi amintesc bunica spala graul sau arpacasul in 9 ape, ca asa era din batrani, si tocmai mai apoi il punea la fiert cu un praf de sare.

Traditionala Coliva se face din grau sau arpacasi decorticate si simbolizeaza trupul celui trecut la cele vesnice, insa, ulterior, a fost atat de indragita incat a fost catalogata ca si desert si poate fi gasita chiar si in unele patiserii.

Initial, coliva, era preparata din grau, miere si nuci, ca dupa aia, la cele trei ingrediente de baza sa fie adaugate si alte ingrediente, precum: zahar, faina, pesmet, lamaie, stafide, cacao si dropsuri.

De obicei, prepar Coliva de cu seara si o dau la frigider, pentru ca, toate aromele sa se combine perfect, dand un gust si o aroma aparte mult indragitei colive, devenind mai suculenta si nu uscata.

Cum sa faci cea gustoasa si aromata Coliva din arpacasi?

Ingrediente:

  • 1 kg arpacas;
  • 1/2 kg miez de nuci;
  • 250 gr stafide brune;
  • 300 gr zahar tos sau zahar pudra;
  • un praf de sare;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • coaja rasa de la 1/2 portocala;
  • sucul proaspat stors de la 1/2 lamaie;
  • 1 lingura esenta de rom;
  • 1 lingura esenta de vanilie;
  • 300 gr drajeuri sau dropsuri cu aroma de fructe;
  • rahat, optional;
  • 100 g nuca de cocos pentru ornat

Mod de preparare Coliva:

  1. In primul rand, se alege arpacasul, indepartant toate pietricelile sau soaja ramasa de la spic, apoi se spala arpacasul in 9 ape, conform traditiei, asa proceda bunica;
  2. Se lasa la inmuiat cel putin 2 h. Datorita acestui procedeu, bobul de arpacasi se va umfla si va inflori frumos.
  3. Se strecoara apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert in apa curata, incat sa acopere arpacasul cam de 3 degeta.
  4. Se fierbe, la foc mic, cel putin 1 h sau pana bobul de arpacas inforeste frumos. Se amesteca din cand in cand, pentru a nu se lipi de fundul oalei.
  5. Cand, arpacasul, este aproape gata se adauga zaharul tos si se amesteca bine; se lasa sa mai fiarba 2-3 min, apoi se opreste aragazul, se ia oala de pe foc si o acoperm cu un prosop umed, pentru ca, arpacasul sa nu se usuce la suprafata, devenind, astfel, dur (tare).
  6. Cand s-a racit se adauga zaharul pudra, coaja de lamaie, nucile pisate, esenta de rom si vanilie, se amesteca bine  pana se omogenizeaza, formand o masa bine legata.
Reteta Coliva cu nuci si drajeuri
coliva-din-arpacasjpg

7. Se monteaza coliva pe un platou mare sau farfurie intinsa mare iar deasupra se presara, cu ajutorul unei site, zaharul pudra si/sau cacao, apoi se orneaza cu miez de nuci, nuca de cocos, dropsuri si drajeuri.

Coliva din arpacas cu nuca reteta
coliva-din-arpacas.jpg

!!! Daca v-a fost de folos reteta de astazi – Coliva din arpacasi cu nuca si drajeuri -, dati-ne un Share/Like. Contam pe sprijinul Dvs. Multumim!

Cu aceasta ocazie, va recomandam, sa vedeti si reteta noastra de Prajitura cu gem, nuci si stafide de post – pufoasa si foarte gustoasa, care merita facuta in zilele de post.

Pofta buna!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...