Curmale, beneficii si contraindicatii

Cumale beneficii si contraindicatii articol
curmale-beneficii.jpg

Curmale, beneficii si contraindicatii din Categoria Articole utile. Gasesti aici totul ce ar trebui sa stii despe Curmale, beneficii si contraindicatii, si importanta acestora in dieta de zi cu zi, mai ales, cand tinem post si mai tot timpul cautam sa rontaim ceva.

Mult indragitele curmale sunt fructele palmierului de curmal sau finicul, carora in antichitate li se spunea fructele „copacului vietii” si, care ese mentionat de mai bine de 30 de ori in Biblie. Denumirea stiintifica pe care o poarta este Phoenix dactylifera. 

Curmalele cresc in ciorchine mari, ajungand ca un singur ciorchine sa contina intre 600-1700 de curmale, pe care, le gasim sub forma de curmale uscate (deshidratate).

Cunoscut si apreciat de mii de ani, pentru numeroasele sale beneficii asupra organismului uman, acest lucru datorandu-se continutului important de vitamine, minerale, zaharuri si fibre naturale, care aduc numai si numai beneficii organismului nostru.

Cu un gust placut si foarte dulci, curmalele, au reusit sa castige un loc important in clasamentul prefetintelor copiilor si nu numai, cand este vorba de ceva dulce, insa, in acelasi timp si sanatos. Copiii, pur si simplu, adora checul sau biscuitii cu curmale. La nivel mondial cei mai mari producatori de curmale au fost si raman Iranul si Irakul, insa mai sunt cultivate in Columbia, California, Tunisia etc.

Valori nutritionale

Bogate in vitamine A, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6, B9, C, D si K; minerale: cupru, fier, fosfor, magneziu, seleniu, sodiu;  aminoacizi (printre care triptofan-ul), antioxidanti, carbohidrati, zahar (70 %) si fibre naturale (6,7 gr/100 gr). 100 gr de curmale ofera cca 270-280 calorii, reprezentand 11% din nevoia zilnica recomandata.

Curmalele sunt recomandate in cazul dietelor, curelor de slabire, dar si in zilele de post, deoarece, dupa ce sunt consumate, dau acea senzatie de satietate, amaging, astfel, foamea, care ne da mari batai de cap in zilele de post, tot nu reusim sa ne saturam si tot cautam ceva sa rontaim.

Articol despre Curmale
curmale-beneficii.jpg

Curmale, beneficii si contraindicatii

Curmale Beneficii

  • au un bun efect antioxidant;
  • datorita continutului ridicat de fibre naturale, curmalele, ajuta la digestie si normalizeaza componenta microflorei intestinale;
  • normalizeaza functionarea tractului intestinal;
  • ajuta la intarirea unghiilor si firului de par, indepartand, astfel, riscul despicarii firului;
  • au un efect benefic in cazul racelii, tusei si astmului bronsic
Contraindicatii

Ca oricare alt produs, pe langa numeroasele beneficii, curmalele, au si unele contraindicatii, si anume:

  • au un continut glicemic ridicat si, din aceasta pricina, nu sunt recomandate persoanelor, care sufera de diabetul zaharat, precum si, persoanelor supraponderale, din cauza continutului ridicat de zahar din compozitie.
  • totodata, ca si majoritatea fructelor, continutul important de zahar din compozitia curmalelor, ataca smaltul dentar, favorizand aparitia cariilor.

Intrebuintare

Fructele de curmale se pot consuma ca atare, in forma uscata, sau in marmelade, prajituri, checuri, dulceata, compoturi, dar si in gastronomie, in diverse sosuri, la prepararea orezului sau cu friptura la cuptor.

Sunt recomandate compoturile pe baza de curmale bebelusilor de peste 8 luni: se iau 200 gr de curmale uscate, peste care se toarna 1 l apa fiarta, se acopera vasul cu un capac si se lasa la infuzat cca 10 min. Indicat ar fi sa ceri, in prealabil, sfatul medicului pediatru!!!

Daca v-a placut articolul, dati-ne un Share, nu va costa nimic! Ajutati-ne sa crestem! Multumim!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]

Lasă un răspuns