Cumale beneficii si contraindicatii articol

Curmale, beneficii si contraindicatii

Cumale beneficii si contraindicatii articol
curmale-beneficii.jpg

Curmale, beneficii si contraindicatii un articol despre importanta curmalelor din Categoria Articole utile. Intra sa vezi, care sunt cele mai importante 6 motive, pentru care ar trebui sa consumi Curmale cat mai des posibil.

Gasiti aici totul ce ar trebui sa stiti despe Curmale, beneficii si contraindicatii, si importanta acestora in dieta de zi cu zi, mai ales, cand tinem post si mai tot timpul cautam sa rontaim ceva.

Mult indragitele curmale sunt fructele palmierului de curmal sau finicul, carora in antichitate li se spunea fructele „copacului vietii” si, care este mentionat de mai bine de 30 de ori in Biblie.

Cat zahar contin curmalele de sunt atat de satioase?

Conform Wikipedia, curmala, este fructul produs de catre palmierul a carui denumire stiintifica este Phoenix dactylifera sau Finic. Curmalele sunt niste fructe foarte dulci – cca 70% zahar.

Cresc in ciorchine mari, ajungand ca un singur ciorchine sa contina intre 600-1700 de fructe pe care le gasim sub forma de uscata (deshidratate) in piete, supermarketuri sau farmacii.

Cunoscut si apreciat de mii de ani, pentru numeroasele sale beneficii asupra organismului uman, acest lucru datorandu-se continutului important de vitamine, minerale, zaharuri si fibre naturale, care aduc numai si numai beneficii.

Cu un gust placut si foarte dulci, curmalele, au reusit sa castige un loc important in clasamentul prefetintelor copiilor si nu numai, cand este vorba de ceva dulce, insa, in acelasi timp si sanatos.

Datorita faptului ca contin foarte mult zahar, curmalele, sunt indicate in zilele cand tinem post sau suntem la dieta, deoarece ajuta sa iti amagesti foamea un timp.

Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase si satioase, sunt pline de vitamine, minerale, zaharuri, oxidanti etc. aduc numeroase beneficii organismului uman.

Nu numai copiilor le plac curmalele, ci si adultilor, deoarece pot fi consumate ca atare (cu sau fara samburi) sau pot fi folosite la prepararea prajiturilor, pastei de curmale, checurilor etc.

La nivel mondial cei mai mari producatori de curmale au fost si raman Iranul si Irakul, insa mai sunt cultivate si in alte tari, precum: Columbia, California, Tunisia etc.

Curmale – Valori nutritionale

Bogate in:
  • vitamine A, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B4 (Colina), B6, B9, C, D si K;
  • minerale: cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, sodiu, zinc; 
  • aminoacizi (printre care triptofan-ul);
  • antioxidanti;
  • carbohidrati;
  • zahar (70 %);
  • fibre naturale (6-7 gr/100 gr);
  • 100 gr de curmale ofera cca 270-280 calorii, reprezentand 11% din nevoia zilnica recomandata.

Sunt recomandate in cazul dietelor, curelor de slabire, dar si in zilele de post, deoarece, dupa ce sunt consumate, dau acea senzatie de satietate, amaging, astfel, foamea.

Foamea, care ne da mari batai de cap in zilele de post sau cand suntem la dieta si ne terorizeaza de tot nu reusim sa ne saturam si tot cautam ceva sa rontaim.

Articol despre Curmale
curmale-beneficii.jpg

Curmale, beneficii si contraindicatii

Stimuleaza digestia

Sunt unele dintre cele mai bogate fructe in fibre naturale (6-7 g/100g); datorita continutului ridicat de fibre naturale:

  • ajuta la digestie;
  • sunt eficiente in cazul constipatiei;
  • normalizeaza microflora intestinala si fuctionarea tractului intestinal etc.

Au un bun efect antioxidant si detoxifiant

Datorita antioxidantilor din compozitie, ajuta la detoxifierea organismului si indeparteaza efectul imbatranirii celulilor, prevenind, astfel, imbatranirea prematura a tenului.

Ajuta la intarirea unghiilor si firului de par indepartand, astfel, riscul despicarii firului

Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale printre care: calciu, fosfor si magneziu, ajuta la intarirea sistemului osos, a unghiilor si a firului de par, indepartand, astfel, riscul despicarii firului.

Au un efect benefic in cazul racelii, tusei si astmului bronsic

Este recomandat sa consumam cat mai des posibil in sezonul rece (toamna – iarna) atunci cand organismul are mare nevoie de un supliment, pentru face fata frigului de afara si a virozelor sezoniere.

Dar si intre mese, cand tinem o dieta su o cura de slabire si cand tinem post, deoarece sunt bogate in nutrienti, care ne vor da acea stare de satietate si ne vor umple de energie.

Reduc nivelul de colesterol si ne feresc de bolile inimii

Reduc nivelul colesterolului rau din sange inlaturand, astfel, riscul producerii unui accident vascular cerebral (AVC), reduc semnificativ aparitia bolilor cardio-vasculare.

Sunt eficiente in cazul persoanelor, care sufera de anemie

Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, in special, continutului ridicat de fier (0.9-1.0 mg), care ajuta la indepartarea starilor de oboseala in cazul persoanelor anemice conferindu-le o stare de bine.

Articol despre Curmale mancaruricugust
curmale-beneficii.jpg

Curmale – Contraindicatii

Ca oricare alt produs, pe langa numeroasele beneficii, curmalele, au si unele contraindicatii, si anume:

  • au un continut glicemic ridicat si, din aceasta pricina, nu sunt recomandate persoanelor, care sufera de diabetul zaharat, precum si, persoanelor supraponderale, din cauza continutului ridicat de zahar din compozitie.
  • totodata, ca si majoritatea fructelor, continutul important de zahar din compozitia curmalelor, ataca smaltul dentar, favorizand aparitia cariilor.

Curmale – Intrebuintare

Pot consumate ca atare, in forma uscata (deshidratate), sau in marmelade, salam de biscuiti, prajituri, checuri, dulceata, compoturi, dar si in gastronomie, in diverse sosuri, la prepararea orezului, sosurilor, tajine sau cu friptura la cuptor.

Sunt recomandate compoturile bebelusilor de peste 8 luni:

Se iau 200 gr de curmale uscate, peste care se toarna 1 l apa fiarta, se acopera vasul cu un capac si se lasa la infuzat cca 10 min. Indicat ar fi sa ceri, in prealabil, sfatul medicului pediatru!!!

!!! Daca v-a placut articolul de astazi – Curmale, beneficii si contraindicatii -, dati-ne un Share/Like, nu va costa nimic! Ajutati-ne sa crestem! Multumim!

Pentru a urmari si sustine activitatea noastra, pentru a va bucura cu noi si noi retete, ne gasiti si pe: Facebook, Pinterest, Grup Facebook, Instagram etc.

Totodata, va recomandam sa cititi si articolul nostru – Kaki, fructul divin -, unde veti gasi, care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de Kaki.

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.4]

Daca ti-a placut articolul nostru, lasa un raspuns...