Iepure la ceaun inabusit in vin cu mamaliga

Iepure la ceaun inabusit in vin reteta
iepure-la-ceaun.jpg

Reteta culinara Iepure la ceaun inabusit in vin cu mamaliga ca la bunica din Categoria Mancaruri din iepure. Intra sa vezi, cum se face cel mai gustoas si aromat Iepure la ceaun sau Friptura de iepure la ceaun.

Afla, cum sa faci cel mai fraged si suculent Iepure la ceaun inabusit in vin cu usturoi si ceapa servit alaturi de o mamaliguta pufoasa cu telemea de oaie de te lingi pe degete la cat de delicios este.

Reteta Iepure la ceaun mancaruricugust – o reteta simpla si exceptional de gustoasa si aromata servita alaturi de o pufoasa si catifelata garnitura de mamaliga cu telemea de  de oaie sau branza de burduf.

Iepure la ceaun inabusit, Friptura de iepure la ceaun sau Tocana de iepure la ceaun prezinta o alternativa mult mai sanatoasa la friptura de porc (ceafa de porc).

Mai ales, atunci cand va hotarati sa mergeti cu familia sau prietenii la aer curat si sa profitati din plin soare, insa va doriti un gratar gustos si sanatos pe deasupra.

Daca ati hotarat deja ziua, cand urmeaza sa iesiti la iarba verde cu familia sau prietenii, atunci nu va ramane decat sa pregatit si puneti la marinat carnea de cu seara, pentru a se fragezi si a se gati mult mai repede.

Iepure la ceaun cu usturoi – Putin despre carnea de iepure…

Va prezint, cea mai gustoasa Friptura de iepure la ceaun inabusit in vin alb cu ceapa si usturoi, servit cu o garnitura delicioasa de mamaliguta moale cu unt si telemea de oaie.

Pentru iubitorii de carne de iepure, printre care ma aflu si eu, am pregatit astazi o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa si aromata, si anume, Iepure la ceaun inabusit in vin cu usturoi si ceapa.

Avand un gust placut, dulceag, asemanator cu cel al puiului, carnea de iepure, este o carne slaba dietetica si mult mai sanatoasa decat carnea de pui sau cea de porc.

De cand ma tin mintea, aveam in gospodarie iepuri cu care, noi copiii ne jucam de zor, mama povestea, ca erau ani cand aveam peste 80 de capete, insa nu tin minte.

Mama ne gatea, de obicei, duminica sau de sarbatori Iepure la ceaun sau la tuci, asa ca, stiu cum se gateste corect carnea de iepure, pentru a-i pune in valoare gustul bland si dulceag de vanat.

Iepure la ceaun inabusit in vin – Valori nutritionale ale carnii de iepure

Fiind o carne dietetica, saraca in calorii 173 kcal/100 gr comparativ cu carnea de  pui, care contine 201 kcal/100gr., din ce in ce mai cautata de cei care vor sa manance sanatos.

Carnea de iepure este o carne slaba dietetica de culoare alb-rozalie si, probabil, una dintre cele mai sanatoase tipuri de carne si, care prezinta o alternativa mai sanatoasa la carnea de porc.

Bogata in:

  • proteine usor digerabile (cca 22%), care sunt cu pana la 90 % mai bine asimilate de catre organism (cca 30-33 gr/100gr);
  • vitamine: A, B3, B6, B9, B12, C, E, PP., colesterol redus ( cca 122 mg);
  • minerale: calciu (cca 18 mg), fier (cca 5 gr), fosfor (cca 204 gr), magneziu, potasiu (cca 290 mg), sodiu (45 mg);
  • acizi grasi Omega 3 si Omega 6;
  • lipide;
  • aminoacizi etc. 

Fiind considerata de-adevaratelea o delicatesa, un super-aliment, carnea de iepure, este recomandata de catre medicii nutritionisti si este din ce in ce mai cautata de catre cei, care opteaza pentru un stil de viata sanatos.

Este o carne dietetita foarte slaba si cu foarte putin colesterol, carnea de iepure, este recomandata chiar si bebelusilor, dar si, persoanelor, care sunt la dieta dupa o interventie chirurgicala.

Carnea de iepure este recomadata urmatoarelor categorii de persoane:

  • persoanelor, care au suferit o interventie chirurgicala si trebuie sa tina o dieta stricta;
  • gravidelor si mamicilor care alapteaza, dar si,
  • bebelusilor si a persoanelor cu probleme digestive, deoarece este usor digerabila.

Friptura de iepure la ceaun este, probabil, una dintre cele mai sanatoase fripturi posibile, deoarece, carnea de iepure, este, cum am specificat mai sus, o carne dietetica saraca in calorii si cu un continut redus de:

  • colesterol;
  • grasimi saturare si
  • sodiu.

Din acest motiv, este recomandata persoanelor, care sunt la dieta, tin o cura de slabire, femeilor insarcinate si a persoanelor care sufera de diabetul zaharat.

  • In acest din urma caz, se recomanda carnea fiarta si nu prajita.

Iepure la ceaun cu vin alb – Importanta carnii de iepure

Iepure la ceaun sau Friptura de iepure la ceaun va fi mult mai gustoasa si mai aromata, daca este gatit la ceaun la foc cu lemne, atunci cand iesiti la aer curat cu familia sau prietenii.

Deoarece, pe langa gustul si aroma date de ingredientele folosite va avea un gust si o aroma mult mai bogate datorita fumului natural de lemn sau carbuni folositi.

Medicii nutritionisti tot mai mult ne indeamna sa introducem, carnea de iepure, in dieta noastra, macar, 1-2 ori pe saptamana, deoarece este o alternativa mult mai sanatoasa la carnea de pui.

Care, la fel, poate fi gatita in diverse moduri, precum: la cuptor, in supe, borsuri sau in diverse sosuri, care pot fi servite, ca atare, sau alaturi de garniturile dvs. preferate.

Pur si simplu, ador acest fel de mancare – Iepure la ceaun inabusit in vin cu usturoi si ceapa -, mai ales, daca este iepure de tara suculent si cu carnea frageda, care se ia de pe os.

A-si manca Iepure la ceaun cu usturoi si vin in fiecare week-end de-asi putea, insa nu tot timpul gasesc carne de iepure in supermaketurile din zona si nu tot timpul am chef sa gatesc duminica.

Reteta Friptura de iepure
iepure-inabusit.jpg

Cum sa faci cel mai fraged Iepure la ceaun cu vin?

Ingrediente pentru Iepure la ceaun inabusit in vin alb cu ceapa si usturoi:

  • 1 iepure de 1,2-1,5 kg (carcasa de iepure);
  • 2 cepe albe mari;
  • 4-5 catei de usturoi;
  • 400-500 ml vin alb (prefer vinul alb demidulce, fiindca mi se pare mult mai aromat si mai fructat decat cel sec, acum fiecare cu preferintele sale. „Gusturile nu se discuta!”);
  • sare dupa gust;
  • piper negru proaspat macinat;
  • 50 ml ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui sau chiar untura de porc, va fi mult mai gustos.

Pentru mamaliguta:

  • 200 gr malai;
  • 10 gr unt;
  • 50 gr telemea de oaie sau parmezan;
  • sare dupa gust si cam atat

Mod de de pregatire:

  1. Mai intai de toate, se pârleste iepurele (carcasa) pe flacara de la aragaz, deoarece este plin de puf ramas dupa jupuire.
  2. Se transeaza in bucati potrivite, apoi se spala bine, sub jetul de apa rece, fiecare bucatica in parte, pentru a indeparta orice firicel de puf.
  3. Ceapa si usturoiul, dupa ce au fost curatate si spalate, in prealabil, se taie felii.
  4. Se pune carnea intr-un bol mare de sticla sau orice alt vas emailat, se adauga rondelele de ceapa, sare si piper negru proaspat macinat;
  5. Se toarna vinul peste carne si se amesteca bine, incat vinul sa acopere si sa patrunda fiecare bucatita de carne, fragezind-o si aromand-o, creand o aroma unica specifica acestui preparat extra-rafinat.

Nota: Puteti adauga la marinada si alte condimente, insa noua ne place cat mai simplu, cu cat mai putine condimente, pentru a profita pe deplin de aroma si gustul blande ale carnii de iepure.

6. Se acopera vasul cu pelicula alimentara sau cu un capac si se da la rece peste noapte, pentru a se marina perfect, insa poate fi gatit si dupa min. 2 h., pentru cei nerabdatori si pofticiosi ca noi.

Gatirea carnii de iepure:

7. Dupa ce carnea a stat peste noapte la rece, se rumeneste frumos pe toate partile intr-un ceaun, in care a fost adaugat uleiul de masline urmat de  usturoiul feliat, se amesteca, se toarna marinata cu tot cu ceapa.

8. Se acopera ceaunul cu un capac potrivit ca imensiune si se lasa sa fiarba inabusit 1,5-2 h., la foc mic, amestacand din cand in cand, pentru ca, sa nu se lipeasca de fundul ceaunului. Ar fi pacat!

  • Mai ales, daca il gatiti afara la foc deschis, caz in care, va fi mult mai gustos, mai fraged si aromat de la fum.

9. La final, vom obtine cel mai fraged si suculent Iepure cu vin alb la si usturoi servit alaturi de o catifelata mamaliguta cu unt si telemea sau branza de burduf, dupa preferintele fiecaruia dintre dvs.

Reteta Iepure la ceaun cu mamaliga
iepure-la-ceaun-inabusit.jpg

Cateva sfaturi…

Incercati numai sa vedeti cat de gustoasa si aromata este aceasta reteta de Iepure la ceaun cu usturoi, ceapa si vin sau Friptura de iepure cu vin, usturoi si ceapa.

In cazul in care, nu ati avut ocazia pana acum sa o faceti sau nu prea va place carnea de iepure cu gustul ei de vanat si, parca, nu aveati curajul sa incercati vreo reteta atunci acum este momentul.

Cum am spus putin mai sus, daca carnea de iepure este gatita corect si fiarta cat trebuie, adica sa nu ramana vanjoasa, ci frageda, atunci va veti bucura de o Friptura de iepure pe cinste.

!!! Daca v-a placut reteta de astazi –  reteta Iepure la ceaun inabusit in vin cu mamaliga -, dati-ne un Share/Like sau acordati-ne o nota. Multumim!

Cu aceasta ocazie, va recomandam sa vedeti si alte doua reteta ale noastre:

Pofta buna si spor la treaba!

Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 5]

Lasă un răspuns